Χιλιάδες μικροπλαστικά σε παραλία της λίμνης Βουλιαγμένης (φωτο)

Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών ξεβράστηκαν σε παραλία της Λίμνης Βουλιαγμένης με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στα μέλη του τοπικού Ομίλου Αυτοδυτών - Loutraki Dive Club.

«Στην παραλία υπήρχαν πάρα πολλά πλαστικά απορρίμματα που ξέβρασε ο μαΐστρος αλλά και μια τεράστια ποσότητα από κομμάτια μικροπλαστικού. Αρκετά επέπλεαν και στην επιφάνεια της θάλασσας», τόνισε o πρόεδρος του Ομίλου Αυτοδυτών, Νίκος Μπαουράκης.

Τα κομμάτια πλαστικού κατω από τις ακτίνες του

ήλιου αποσυντίθενται και γίνονται τα μικροσκοπικά κομμάτια που επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, τα ψάρια δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από την τροφή τους και μοιραία τα τρώνε. Όταν τα ψάρια τρώνε το πλαστικό, καταναλώνουν επίσης και τις τοξίνες που συνδέονται με το πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο το πλαστικό περνάει στην τροφική μας αλυσίδα.

Τα μέλη του Loutraki Dive Club εντόπισαν τα μικροπλαστικά σε δράση καθαρισμού του βυθού στη Λίμνη. Σε αυτήν, συνέλεξαν 194 κιλά ή 201 τεμάχια κάθε λογής σκουπιδιών. Συγκεκριμένα, από τον βυθό ανελκύθηκαν: πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αλουμινίου, καπάκια καφέ, ελαστικά, συσκευασίες δολώματος, σακούλες, κομμάτια βάρκας, βάση ομπρέλας, κομμάτια πλαστικό κλπ.

«Η προσπάθειά μας συνεχίζεται και θέλουμε να καθαρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη θαλάσσια περιοχή μας. Προστατεύουμε αυτό που αγαπάμε, σεβόμαστε το περιβάλλον. Σταματάμε να ρυπαίνουμε», αναφέρει ο Όμιλος Αυτοδυτών Λουτρακίου.

Τα μέλη του Ομίλου προγραμματίζουν περισσότερες δράσεις στη θάλασσα αλλά και στις παραλίες τόσο για καθαρισμούς αλλά και παρατήρηση του φαινομένου των μικροπλαστικών.

Στόχος τους για το επόμενο διάστημα είναι να πραγματοποιούν τρεις δράσεις κάθε μήνα. Επιπλέον το ενδιαφέρον του Ομίλου εστιάζεται σε παρουσιάσεις και σε ημερίδες κυρίως στα σχολεία.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη δράση του Club:

Keywords
Τυχαία Θέματα