Όλες οι δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του ΦΔ Παμβώτιδας στη σχολική χρονιά

Τον απολογισμό των δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για τη σχολική χρονιά 2017-2018 κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας (Φ.Δ.Λ.Π.).

Ευχαριστώντας όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις υποδομές του Φορέα (Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος και Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας), όσο και στα σχολεία αλλά και σε άλλους χώρους, ο ΦΔ τονίζει ότι η Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση αποτελεί βασική αρμοδιότητά του.

«Στόχος

αυτών των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους και σταδιακά να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη προστασία της», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ.Λ.Π. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία της.

Συνολικά ενημερώθηκαν 1.623 μαθητές και φοιτητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 38 σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Φορέα, με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Επισημαίνει, δε, ότι οι ενημερώσεις και ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (στο νησί Ιωαννίνων) και στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες των 20 περίπου ατόμων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Όπως κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας διοργάνωσε ή συμμετείχε σε εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης.

Αναλυτικότερα:

Συμμετοχή του Φ.Δ.Λ.Π. στο Γύρο Λίμνης. Στις 10/9/2017 πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας και το διάστημα 15-17/9/2017, παρουσιάστηκε η κινητή του έκθεση για τη βιοποικιλότητα της λίμνης.Συμμετοχή του Φ.Δ.Λ.Π. στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κατόπιν πρόσκλησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στις 24/9/2017, πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας.Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών - Eurobirdwatch 2017. Ο Φ.Δ.Λ.Π. ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στις 1/10/17 πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Γιορτή Πουλιών: Προστατεύουμε τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους», η οποία περιελάμβανε παρατήρηση πουλιών, γιόγκα για παιδιά, παιδικά εργαστήρια, περιβαλλοντικά παιχνίδια και θεατρική παράσταση με θέμα την επαφή ανθρώπου –φύσης.Συμμετοχή του Φ.Δ.Λ.Π. στα «Ασημένιων Χριστουγέννων» παρουσιάζοντας την κινητή έκθεση για τη βιοποικιλότητα της λίμνης και διοργανώνοντας σε συνεργασία με τους Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου στις 16/12/17 το δημιουργικό εργαστήρι «Χριστούγεννα στη φύση».Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Τη Δευτέρα 05/02/2018 ο Φ.Δ.Λ.Π. πραγματοποίησε ενημέρωση σε 45 μαθητές του Γυμνάσιο Ελεούσας σχετικά τη συνθήκη Ραμσάρ, την αξία των αστικών και περιαστικών υγροτόπων, την ανάγκη μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, εξειδικεύοντας στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Λίμνης Παμβώτιδας.Χελιδονίσματα 2018». Ο Φ.Δ.Λ.Π. σε συνεργασία με τον Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, τον Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν εκδήλωση την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλέον των 100 μαθητών οι οποίοι παρακολούθησαν παρουσίαση για το μεταναστευτικό ταξίδι των χελιδονιών, κατασκεύασαν φωλιές από πηλό και έκαναν χειροτεχνίες με θέμα τα χελιδόνια.Συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω»: Στις 16 Μαΐου, ο Φ.Δ.Λ.Π. συμμετείχε στην εκδήλωση με κατασκευή ταϊστρών για πουλιά και περιβαλλοντικά παιχνίδια.Εκδηλώσεις Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος». Ο Φ.Δ.Λ.Π. συμμετείχε σε σειρά εκδηλώσεων: στις 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΚΔΑΠ Δήμου Ιωαννιτών η εκδήλωση παι-ζω-γραφίζω, στις 9 Ιουνίου η εκδήλωση της ΕΨΕΠ «Όλοι μαζί για το Περιβάλλον - το αγαπάμε και το φροντίζουμε όπως τον εαυτό μας», στις 4 και 10 Ιουνίου ο Φ.Δ.Λ.Π. πραγματοποίησε δράσεις ερμηνείας οικοσυστήματος στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, για το δημοτικό σχολείο Κρυφοβού και το φροντιστήριο Playschool.

Keywords
Τυχαία Θέματα