Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αυστηροί έλεγχοι στα εργοστάσια ανακύκλωσης της χώρας

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών που σημειώθηκε στηΜεταμόρφωση Αττικής αναδεικνύει για μία ακόμα φορά την τεράστια ανάγκηορθολογικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων στη χώρα μας εκτός αστικών ζωνών.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε εκ νέου πως δεν είναι δυνατόν εν έτει 2020 νασυνεχίζουν να συνυπάρχουν σε περιοχές κατοικίας, αποθήκες, εργοστάσια,εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνα υλικά κ.λπ., με το κράτος να παίζειτο ρόλο του παρατηρητή.

Οι βιομηχανικές ζώνες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός πόλης, σε οργανωμένουςυποδοχείς, με όλα τα απαραίτητα

μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων και τωνεργαζομένων σε αυτές.

Τα επικίνδυνα αερολύματα που απελευθερώθηκαν σ’ όλη τη διάρκεια της καύσης τωνεπικίνδυνων, επιβλαβών βιομηχανικών υλικών, επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένηατμόσφαιρα της περιοχής, ενώ η διασπορά τους είναι πραγματικά τεράστια.

Κερατσίνι, Χαϊδάρι, Θησείο, Χαλάνδρι, Ζωγράφου και Γκύζη παρουσίασαν ιδιαίτερααυξημένο ετήσιο όριο σωματιδίων με τις μετρήσεις μαύρου άνθρακα ο οποίοςείναι ιδιαίτερα τοξικός και καρκινογόνος να ανεβαίνει κατακόρυφα στιςμετρήσεις.

Στην εποχή της πανδημίας που η Δημόσια υγεία δοκιμάζεται, η προστασία της απόεπιπρόσθετες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να είναι πρώτηπροτεραιότητα για την πολιτεία.

Η πυρκαγιά στη Μεταμόρφωση δεν είναι η μόνη που έχει ξεσπάσει σε τέτοιουτύπου εγκαταστάσεις την τελευταία περίοδο. Θυμίζουμε τις πυρκαγιές σεΘεσσαλονίκη, Πάτρα, Κόρινθο, Λάρισα και Αττική, γεγονός που κρούει τον κώδωνατου κινδύνου και επιβάλει την ύπαρξη εντατικοποίησης των ελέγχων στιςμονάδες συλλογής, διαλογής και προετοιμασίας πλαστικών προς ανακύκλωση, όπως ημονάδα που κάηκε.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να οργανώσειεπειγόντως κλιμάκια ελέγχων από διάφορες υπηρεσίες προς τα εργοστάσιαανακύκλωσης, όπως προβλέπει και ο Νόμος 4496/17 για την ΕναλλακτικήΔιαχείριση., που θεσπίσαμε κατά την περίοδο της θητείας μας στον ΕλληνικόΟργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Παράλληλα, επισημαίνουμε την άμεση ανάγκη για καλύτερη στελέχωση τηςυπηρεσίας ελέγχου του ΕΟΑΝ, όπως είχαμε προσπαθήσει να επιτύχουμε μέσα απόαποστάσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4496/17. Έκτοτεη στελέχωση του ΕΟΑΝ πάγωσε από τον οργανισμό, ενέργεια που σε συνδυασμό με ταπροαναφερθέντα συμβάντα γεννά εύλογα ερωτήματα.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουμε ότι ο μόνος τρόπος για την προστασία τωνκατοίκων από τέτοια επιβλαβή ατυχήματα είναι ο αυστηρός έλεγχος σε όλεςτις βιομηχανικές μονάδες για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρωνασφαλείας, αλλά κυρίως η μετεγκατάσταση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων σεβιομηχανικές ζώνες μακριά από τα αστικά κέντρα.

Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ορθολογικό τρόπο,οργανωμένα, και με τις κατάλληλες υποδομές, διασφαλίζοντας έτσι τις απαραίτητεςσυνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα