Έρχονται τα πρώτα ηλεκτροκίνητα ταξί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το αργότερο στις αρχές του 2021. «Ο στόχος είναι, μέσα στο 2021, τα 100 οχήματα από το σύνολο του στόλου μας να είναι ηλεκτροκίνητα», τονίζει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Taxiway,

Θεόδωρος Σταυρίδης. Η εταιρεία διαθέτει στον στόλο της περισσότερα από 1.000 οχήματα.

Ήδη εδώ και έξι μήνες ο κ. Σταυρίδης οδηγεί ένα ηλεκτρικό όχημα κινεζικής κατασκευής στη Θεσσαλονίκη. «Το όχημα έχει διανύσει περίπου 6.000 χλμ. Είναι κατάλληλο για ταξί, με ικανοποιητική αυτονομία, και η τιμή αγορά του είναι προσιτή. Το κόστος φόρτισης του οχήματος ανήλθε σε περίπου 60 ευρώ για να διασχίσει τα παραπάνω χιλιόμετρα ενώ χρειάστηκαν να γίνουν 15 φορτίσεις», επισημαίνει.

«Εφόσον πειστούν οι συνάδελφοι για την αξιοπιστία των ηλεκτρικών οχημάτων θα αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός τους. Για την ώρα υπάρχει διστακτικότητα από τους συναδέλφους μας», λέει στη Greenagenda.gr ο κ. Σταυρίδης.

Η επιδότηση των 8.000 έως 9.000 ευρώ για την απόκτηση ταξί και η επιπλέον επιδότηση 2.500 ευρώ για αντικατάσταση παλαιού ταξί συνολικά αυξάνει το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης σε έως και 10.500 ευρώ και αυτό καθιστά την αγορά του ιδιαίτερα ελκυστική.

Να σημειωθεί ότι υποχρεωτικά τον Μάρτιο του 2021 θα πρέπει αποσυρθούν 13.500 ταξί λόγω παλαιότητας και θα πρέπει να αντικατασταθούν με οχήματα καθαρής τεχνολογίας.

Η ηλεκτροκίνηση των ταξί στη Θεσσαλονίκη αποτελεί αντικείμενο της συνεργασίας του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) και της εταιρείας ραδιοταξί Taxiway.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση θεμάτων έξυπνης πόλης (European Innovation Partnership for Smart Cities and Communities eu-smartcities.eu), και μέσω του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, παρέχεται τεχνική-συμβουλευτική υποστήριξη για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στον στόλο ταξί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που, όπως ανέφερε, προχώρησε με εντατικούς ρυθμούς το θέμα της ηλεκτροκίνησης. «Για τη σύνταξη και ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση κινήθηκε γρήγορα και άκουσε τους φορείς», επισήμανε.

Στο μεταξύ, σε αρκετά καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις του συνεταιρισμού με αρκετούς δήμους για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών σε πιάτσες ταξί, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του IKEA.

Keywords
Τυχαία Θέματα