Νέο «Εξοικονομώ»: Διευκρινίσεις για το ασυμβίβαστο ενεργειακών επιθεωρήσεων

Διευκρινίσεις της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών σχετικά με το ασυμβίβαστο ενεργειακών επιθεωρήσεων για το «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος του νέου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή:

1. σε τακτοποίηση μέρους κτηρίου/κτηριακής μονάδας,

2. σε έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας κτηρίου/κτηριακής μονάδας και

3. σε έκδοση Μικρής Κλίμακας Εργασιών σε κτήριο/κτηριακής μονάδας

δεν αποτελεί

ασυμβίβαστο για την έκδοση Π.Ε.Α. σε αυτό, δηλ. δεν συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις του άρθρου 53, εδάφιο α), του Ν.4409/2016, εκτός εάν η συμμετοχή αφορά στη σύνταξη μελετών για την έκδοση ή αναθεώρηση αδειών δόμησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1., εδάφια α) και β), του άρθρου 53 του Ν.4409/2016 (ΦΕΚ Α΄ 136), «Απαγορεύεται η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό επιθεωρητή σε κτήριο ή κτηριακή μονάδα, εφόσον: α) συμμετείχε στη μελέτη, κατασκευή, επίβλεψη, συντήρηση, ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο του οποίου είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, β) έχει δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής, ο ίδιος, ή ο σύζυγος ή συγγενής του έως β΄ βαθμού...».

Τέλος, σημειώνεται ότι τα «Ασυμβίβαστα Ενεργειακών Επιθεωρητών», που περιγράφονται στο άρθρο 53 του Ν.4409/2016, αφορούν περιορισμούς στη δυνατότητα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων και όχι στη συμμετοχή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής έκδοση αδείας για το κτήριο/κτηριακή μονάδα κατόπιν της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.).

Keywords
Τυχαία Θέματα