Air Liquide: Πρότυπη εγκατάσταση για παραγωγή υδρογόνου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη Δανία

Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα το HyBalance, μια πρότυπη εγκατάσταση για την παραγωγή υδρογόνου με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Τα εγκαίνια έγιναν στο Hobro της Δανίας παρουσία των συνεργατών του έργου. Στην εγκατάσταση αυτή χρησιμοποιείται τεχνολογία ηλεκτρόλυσης νερού, η οποία εξισορροπεί το ηλεκτρικό δίκτυο και αποθηκεύει την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή υδρογόνου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικές και μεταφορικές ανάγκες. Το συγκεκριμένο

έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2016, συντονίζεται από την Air Liquide με χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) και την υποστήριξη του Δανέζικου προγράμματος EUDP*.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, η Air Liquide ανέπτυξε, κατασκεύασε και λειτουργεί τη μονάδα που παράγει υδρογόνο από την ηλεκτρόλυση νερού καθώς και το κέντρο εμφιάλωσης για τους βιομηχανικούς πελάτες της, που εξυπηρετούνται με παραδόσεις με βυτία. Ο ηλεκτρολύτης, με δυναμικότητα 1,2 MW, επιτρέπει την παραγωγή περίπου 500 κιλών υδρογόνου ημερησίως με μηδενικές εκπομπές CO2. Εκτός από τους βιομηχανικούς πελάτες, το υδρογόνο που παράγεται χρησιμοποιείται για να προμηθεύει το δίκτυο των πέντε σταθμών υδρογόνου που βρίσκονται και λειτουργούν από την Copenhagen Hydrogen Network (CHN), θυγατρική της Air Liquide στη Δανία.

Η Δανία είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό της μείγμα, με το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας να παράγεται από ανεμογεννήτριες. Αντισταθμίζοντας τη διαλείπουσα παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το υδρογόνο αποτελεί μια λύση για την αποθήκευση της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας που απαντά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.

Ο François Darchis, Αντιπρόεδρος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Air Liquide και υπεύθυνος για θέματα Καινοτομίας, σχολίασε: «Η ενέργεια από υδρογόνο έχει αξιοσημείωτες δυνατότητες ανάπτυξης ώστε να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση. Η Air Liquide είναι υπερήφανη που αποτελεί μέρος του έργου HyBalance, το οποίο ενισχύει τη δέσμευση του Ομίλου για ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Το πρόγραμμα HyBalance

Το πρόγραμμα HyBalance συγκεντρώνει μια ομάδα συνεργατών - Hydrogenics, LBST, Neas Energy και Hydrogen Valley - υπό το συντονισμό της Air Liquide, με στόχο την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής υδρογόνου με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έλαβε χρηματοδότηση από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH 2 JU), στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορηγήσεως με αριθμό 671384. Η κοινοπραξία αυτή υποστηρίζεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020. Το πρόγραμμα HyBalance έχει επίσης χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Δανίας EUDP* (Energy Technology Development and Demonstration Programme). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://hybalance.eu

Υδρογόνο, μία καθαρή πηγή ενέργειας

Το υδρογόνο παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα. Χρησιμεύει ως καύσιμο στις κυψέλες καυσίμου, καθώς συνδυάζεται με το οξυγόνο στον αέρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνοντας μόνο νερό. Στο συγκεκριμένο στάδιο χρήσης του, το υδρογόνο δεν παράγει καθόλου ρύπανση: μηδενικά αέρια θερμοκηπίου, μηδενικά σωματίδια και μηδενική ηχορύπανση. Το υδρογόνο δίνει μία συγκεκριμένη απάντηση στις προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας και της ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα υδρογόνου επαναφορτίζονται σε λιγότερο από πέντε λεπτά διαθέτοντας αυτονομία να διανύσουν μία απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα Blue Hydrogen της Air Liquide

Με το πρόγραμμα Blue Hydrogen®, η Air Liquide κινείται προς τη σταδιακή απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών από την παραγωγή υδρογόνου για εφαρμογές ενέργειας. Σε πρακτικό επίπεδο, η Air Liquide έχει δεσμευτεί μέχρι το 2020 να παράγει τουλάχιστον το 50% του απαραίτητου για αυτές τις εφαρμογές υδρογόνου μέσα από διαδικασίες χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συνδυάζοντας:

• αναμορφωτικές διαδικασίες με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρόλυσης νερού και βιοαερίου,
• τεχνολογίες συλλογής διοξειδίου και διοχέτευσης του στο υπέδαφος κατά τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου με βάση το φυσικό αέριο.

Ακόμη και όταν παράγεται από το φυσικό αέριο, το υδρογόνο παραμένει μία αγνή μορφή ενέργειας: για τη διάνυση της ίδιας απόστασης, στα ηλεκτροκίνητα οχήματα υδρογόνου εμφανίζεται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα οχήματα εσωτερικής καύσης, ενώ, παράλληλα, δεν εκπέμπονται σωματίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα