Κρεμλής: Μόλις 4% και κακής ποιότητας η κομποστοποίηση στη χώρα - Τι πρέπει να αλλάξει

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο

Σε αντιστροφή της πυραμίδας στη διαχείριση των αποβλήτων, με εκκίνηση από τη διαλογή καθαρών υλικών στην πηγή, προτρέπει ο Γιώργος - Σταύρος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr.

Ο κ. Κρεμλής βάζει κακό βαθμό στην Ελλάδα για την ανακύκλωση και εξηγεί όχι η χώρα μας παραμένει

ουραγός στην Ευρώπη και πληρώνει ακόμη πρόστιμα για χωματερές, τονίζοντας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνον με βούληση τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και με εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας.

Ο Γιώργος - Σταύρος Κρεμλής, διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

Ως εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα Κυκλικής Οικονομίας, έχει θέσει ως στόχο το σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα, κάθε επιχείρησης, και εξηγεί ότι αυτό θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα, στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της βιομηχανίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κύριε Κρεμλή, στην τελευταία θέση σας ως επικεφαλής Διοικητικής Μονάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξατε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τη συμμόρφωση και εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Κεκτημένου και τη διασφάλιση της ενσωμάτωσης των περιβαλλοντικών απαιτήσεων στο σύνολο των πολιτικών της Ε.Ε. Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας σε αυτούς τους τομείς;

Ως Έλληνας οφείλω να είμαι πιο αυστηρός για τις επιδόσεις της χώρας μας, οπότε σας λέω ειλικρινά ότι ο «βαθμός» που βάζω δεν είναι καλός. Αυτό αποτυπώνεται, άλλωστε, στα πρόστιμα που συνεχίζει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανόνες της Ε.Ε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ένα ζήτημα το οποίο θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα όχι μόνο είναι ουραγός στην Ευρώπη και πληρώνει ακόμη πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιήσει και τα κονδύλια της Ε.Ε. που θα έπρεπε, κατά προτεραιότητα, να διατεθούν για διαλογή στην πηγή, αναερόβια χώνεψη, πράσινα σημεία και αεριοποίηση κυρίως των επικινδύνων αποβλήτων. Οι αριθμοί τα λένε όλα: ο μέσος όρος της ανακύκλωσης στην Ε.Ε. είναι σήμερα 45% και η Ελλάδα είναι ακόμα στο 13%, με μόλις 4% κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν είναι και καλής ποιότητας, ενώ για παράδειγμα η Βουλγαρία έχει 35% ανακύκλωση...

Υπάρχει χρόνος για να αλλάξουν όλα αυτά;

ΑΠ. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά! Αρκεί να σας πω ότι οι προτεραιότητες της νέας Οδηγίας της Ένωσης προβλέπουν ακόμα υψηλότερους στόχους: 65% ανακύκλωση και μόνο 10% υγειονομική ταφή έως το 2040, την ώρα που η χώρα μας θάβει το 85% των απορριμμάτων της! Πρέπει, λοιπόν, να αντιστρέψουμε την πυραμίδα διαχείρισης των αποβλήτων και να προχωρήσουμε με διαλογή καθαρών υλικών στην πηγή. Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι κρίμα ή πιο σωστά είναι αδικαιολόγητο την ώρα που η διαχείριση των αποβλήτων τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται, σε όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, σε δραστηριότητα με σημαντικά οικονομικά οφέλη, πέρα από το προφανές όφελος για τους πολίτες και την κοινωνία συνολικά, για την Ελλάδα να παραμένει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς άμεσα ορατή λύση. Και είναι ακόμα πιο αδικαιολόγητο από τη στιγμή που υπάρχει η γνώση και τα εργαλεία για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Με βούληση τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και με εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Γνωρίζω ότι για τους περισσότερους στην Ελλάδα ο όρος «Κυκλική Οικονομία» είναι μία δυσνόητη, αν όχι άγνωστη έκφραση, ωστόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο δράσης που υλοποιείται από το 2015 και ήδη αποδίδει καρπούς, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα, στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της βιομηχανίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα Κυκλικής Οικονομίας, έχω θέσει ως στόχο το σχέδιο αυτό να γίνει κτήμα κάθε Έλληνα, κάθε επιχείρησης, όλων. Και με αυτή τη γνώση σκοπεύω να εργαστώ μετά τις 26 Μαΐου στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε αυτές οι δράσεις να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας –ιδιαίτερα στα νησιά και τους ορεινούς όγκους– σε κάθε πολίτη, διαχέοντας τα οφέλη τους σε όλους.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες μας εν όψει των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου;

Στις 26 Μαΐου επιλέγουμε εκείνους που θα εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι νομοθετεί πλέον με δεσμευτικό τρόπο για όλους, ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ένωσης και ελέγχει πολιτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι' αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίες για κάθε ευρωβουλευτή οι βαθιές γνώσεις του ευρωπαϊκού «γίγνεσθαι», οι διεθνείς διασυνδέσεις, η διαπραγματευτική ικανότητα και η άριστη γνώση των ξένων γλωσσών, που είναι απαραίτητες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Με αυτά ακριβώς τα πολύτιμα εφόδια, τα οποία απέκτησα υπηρετώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ έως και σήμερα, μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του νέου Ευρωκοινοβουλίου, βοηθώντας τη Χώρα μας να βγει νικήτρια στη μάχη για την οικονομική –και όχι μόνο–ανάκαμψή της. Στη μάχη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και τη δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, χάρη στις οποίες σταθήκαμε όρθιοι στην κρίση.

Πηγή φωτογραφίας: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα