Κλάταραν τα ΚΔΑΥ της Θεσσαλονίκης - Δέχονται υπερδιπλάσια ανακυκλώσιμα από όσα αντέχουν (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η ανακύκλωση στη Θεσσαλονίκη. Έξι μήνες μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Σίνδου (ΚΔΑΥ), που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, το βάρος των ανακυκλώσιμων της πόλης έχει πέσει επάνω στο ΚΔΑΥ Θέρμης και το ΚΔΑΥ Ιωνίας.

Τις τελευταίες ημέρες

τα Κέντρα αυτά... κλάταραν από τον τεράστιο, για τα δεδομένα τους, όγκο ανακυκλώσιμων που δέχθηκαν. Μάλιστα, για το ΚΔΑΥ Θέρμης, αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα στο καλοκαίρι που παρουσιάζει πρόβλημα και η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες. Οι μπλε κάδοι σχεδόν σε όλη την πόλη είναι υπερχειλισμένοι, ενώ ως προσωρινό μέτρο επιλέχθηκε από τους δήμους να συλλέγουν τα υλικά και να τα αποθηκεύουν σε τράκτορες.

Το ΚΔΑΥ της Θέρμης ανέλαβε να καλύψει ένα υπέρογκο βάρος από τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Το κέντρο έχει δυνατότητα συλλογής 60 τόνων, αλλά σήμερα έχει φτάσει να διαχειρίζεται περίπου 150 τόνους, λέει στη Greenagenda.gr ο Σωκράτης Σαμαράς, Πρόεδρος της Ανατολικής ΑΕ, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για επιδείνωση της κατάστασης προσεχώς.

Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί οι ποσότητες των υλικών κατά περίπου 20 τόνους. Αυτό δείχνει, πλέον, ότι απαιτούνται περισσότερες υποδομές για να ανταποκριθεί το σύστημα της ανακύκλωσης στις αυξανόμενες ανάγκες μετά την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Από την άλλη όμως υπάρχει και προβληματισμός, κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών, στο ΚΔΑΥ της Θέρμης αυξήθηκε στο 39% από 33% το μη ανακυκλώσιμο υλικό και αυτό δείχνει την κακή ποιότητα του υλικού. Δηλαδή, πλέον, στο ΚΔΑΥ μεταφέρεται περισσότερο υλικό, κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα αυτό να επιβαρύνει επιπλέον το Κέντρο.

Μετά τη ζημιά στο ΚΔΑΥ της Σίνδου, το ΚΔΑΥ της Θέρμης λειτουργεί σε καθεστώς διπλής βάρδιας αν και είναι σχεδιασμένο για μία. Έτσι δεν γίνεται η συντήρησή του κανονικά λόγω του φόρτου εργασίας. Ο κινητήρας του ταινιόδρομου παρουσίασε βλάβη το πρωί της Δευτέρας. Λίγα 24ώρα μετά την επιδιόρθωση της μηχανικής βλάβης, δεν άργησε να τεθεί και πάλι εκτός λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, σοβαρή μηχανική βλάβη παρουσιάστηκε χθες και στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ιωνίας. Το ΚΔΑΥ δήλωσε αδυναμία παραλαβής ανακυκλώσιμων υλικών και συσκευασιών από σήμερα, με αποτέλεσμα την αδυναμία διαχείρισής τους μετά την αποκομιδή, δεδομένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα εκτροπής προς τα ΚΔΑΥ Θέρμης και Νεοχωρούδας».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το σύστημα της ανακύκλωσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τα όρια του και οι βλάβες είναι πλέον συχνές λόγω του μεγάλου όγκου ανακυκλώσιμων. Μπορεί χθες το απόγευμα να αποκαταστάθηκε η βλάβη στο ΚΔΑΥ Θέρμης, ωστόσο όλα δείχνουν πως η υπερφόρτωση θα οδηγήσει και πάλι σε νέα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το ΚΔΑΥ της Σίνδου, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, η πλήρης επαναλειτουργία του φαίνεται πως θα αργήσει τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα