750.000 τόνους μπάζων διαχειρίστηκε το 2018 η ΑΝΑΚΕΜ

του Νίκου Αβουκάτου

Νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης με τίτλο «Πού καταλήγουν τα μπάζα; Μπορείς να αλλάξεις την εικόνα!» εκκινεί η ΑΝΑΚΕΜ, που συμπλήρωσε επτά χρόνια ουσιαστικής και δυναμικής παρουσίας στη χώρα στη διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ, τόσο με τα στελέχη της τα οποία ενημερώνουν τους επισκέπτες στο περίπτερο 10, στο σταντ 27, για τη διαδικασία ανακύκλωσης όσο και για τις δράσεις της.

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. φιλοδοξεί να ενημερώσει

το ευρύτερο κοινό για την υφιστάμενη κατάσταση στη διαχείριση των μπάζων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία.

«Αρχίσαμε από τους 30.000 τόνους ΑΕΚΚ και καταφέραμε να διαχειριστούμε πέρσι περί τους 750.000 τόνους. Το 2019 αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο τόνους», είπε στη Greenagenda.gr ο Ηλίας Δημητριάδης, Μηχανικός Διαχείρισης Αποβλήτων, Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.

«Με τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ επικεντρωνόμαστε στον κάθε ιδιώτη, τον κάθε πολίτη από τον οποίο η βασική επιδίωξη μας είναι να έχει συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί μια πράξη ευθύνης που έχει απέναντι στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των παιδιών μας. Όλοι μας βλέπουμε μπροστά μας τους μπαζότοπους. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά από κάθε δραστηριότητά μας χρειάζεται να συμβάλουμε στην εξάλειψη αυτού του σοβαρού προβλήματος. Έτσι λοιπόν μετά από κάθε εργασία μας στην κατοικία μας ή τον επαγγελματικό μας χώρο πρέπει να έχουμε συμβληθεί με εγκεκριμένο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΣΕΔ) και να ζητήσουμε τη βεβαίωση ανακύκλωσης. Δεν αρκεί απλώς μια εταιρεία ενοικίασης κάδων να μας πάρει τα μπάζα. Είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και για αυτό θα πρέπει να αυτοελεγχθούμε και να είμαστε σωστά ενημερωμένοι για το που καταλήγουν τα μπάζα .Δεν αρκεί να φύγουν τα μπάζα από εμάς για να καταλήγουν στα δάση, τα ρέματα ή τις παραλίες. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι τα μπάζα καταλήγουν σε εγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης, όπως είναι η ΑΝΑΚΕΜ», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι το υπέρογκο κόστος της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΕΚΚ καθώς η χώρα πληρώνει πρόστιμα στην ΕΕ ενώ υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και στα δημοτικά τέλη. Χρειάζεται έτσι να καταλάβει το μεγάλο κόστος ενώ θα μπορούσε να είναι σίγουρα πιο φθηνό με τη διαχείριση από ένα εγκεκριμένο σύστημα.

Η ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ άρχισε ως ένα από τα πρώτα ΣΣΕΔ με μια συνεργαζόμενη Μονάδα Ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και γεωγραφική εμβέλεια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στα επτά χρόνια λειτουργίας της πέτυχε να εντάξει στο δίκτυο της 57 Μονάδες Ανακύκλωσης σε δέκα Περιφέρειες και 26 Περιφερειακές Ενότητες. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που κατέθεσε ήδη η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) αναμένεται η άμεση επέκταση σε άλλες έξι Περιφερειακές Ενότητες, καλύπτοντας γεωγραφικά περίπου το 60% της ελληνικής επικράτειας.

Η συνεπής συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εναλλακτική διαχείριση, την τήρηση της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα