Η «βιομηχανική συμβίωση» και πρωτότυπα επιχειρηματικά μοντέλα κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ

του Νίκου Αβουκάτου

Την ιδέα της «βιομηχανικής συμβίωσης» η οποία εφαρμόστηκε για ένα χρονικό διάστημα τριών ετών στη Δανία, παρουσίασε η Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βόρειας Δανίας Μette Schjet Het, κατά την ομιλία της στην ημερίδα με θέμα «Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Κατά την υλοποίηση αυτής της ιδέας, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με 750 επιχειρήσεις και μετά από διαδικασίες επιλέχθηκαν οι 174.

«Αυτή

η βάση δεδομένων αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις ώστε να βελτιστοποιήσουν τις πρακτικές τους, κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας και της εξοικονόμησης πόρων», τόνισε η κα. Schjet Het. Σύμφωνα με την ίδια, η ιδέα βοήθησε στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης που βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Η συγκεκριμένη ιδέα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, έχει διακοπεί και αυτή τη στιγμή αναζητούνται οι τρόποι για επαναληφθεί η εφαρμογή της.

Για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας της Ιταλίας, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο, μίλησε ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας.

Παρουσιάζοντας τις στρατηγικές μείωσης των απόβλητων, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά από υλικά που επαναχρησιμοποιούνται, όπως τα έπιπλα. Ακόμη, όπως είπε, στη περιοχή της Φερράρα παρατηρείται σημαντική ετήσια αύξηση της συλλογής των αστικών αποβλήτων.

Ειδικότερα, για την εταιρεία Granolo ανέφερε ότι με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας εξοικονομεί υδάτινους πόρους κατά περίπου 12%, ετησιως. Από την άλλη, η εταίρεια Amp δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση πλαστικών και του Pet μετατρέποντας το πλαστικό σε έναν αποθηκευτικό δίσκο.

Παράλληλα, στη χθεσινή διεθή ημερίδα παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό αλλά και τη χώρα μας.

Μερικά από αυτά είναι:

Στο Βέλγιο παράγονται μανιτάρια σε υπόστρωμα από υπολείμματα καφέ και αχύρου ενώ κατασκευάζονται γυαλιά ηλίου από ανακυκλωμένο πλαστικό.Στην Αγγλία παράγεται μπίρα από μπαγιάτικο ψωμίΣτη Βουλγαρία κατασκευάζονται κτήρια από containersTo ανακυκλωμένο παντελόνι «blue jean» στην Ολλανδία παράγεται από βιολογικό βαμβάκι και χρησιμοποιούνται τεχνολογίες φιλικές για την επεξεργασία του.Ανάμεσα στα παραδείγματα ήταν και ορισμένα που αφορούν την Ελλάδα όπως η παραγωγή εδαφοβελτιωτικού από οργανικά υπολείμματα και βιομάζα, καθώς και της ανακύκλωσης φελιζόλ

Keywords
Τυχαία Θέματα