Επιτυχημένο πράσινο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας η Biosolids

του Νίκου Αβουκάτου

Τους άξονες στους οποίους βασίζεται η φιλοσοφία της εταιρείας παραγωγής εδαφοβελτιωτικών Biosolids, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Σκύδρας, στον νομό Πέλλας, παρουσίασε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας και γεωπόνος, Δημήτρης Λουσάς, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της ημερίδας που έγινε στη Θεσσαλονίκη

με θέμα: «Κυκλική οικονομία στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σύντομα η εταιρεία θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα ακόμη εδαφοβελτιωτικό προϊόν, υψηλής ποιότητας, εκχύλισμα κομπόστ. Πρόκειται για το Biosolids Hydro, το οποίο θα εφαρμόζεται στη ρίζα και στα φύλλα των καλλιεργειών, με σκοπό να τα εφοδιάσουν με πλούσιες θρεπτικές ουσίες και χουμικά οξέα. Το προϊόν, όπως είπε ο κ. Λουσάς, είναι βιολογικά σταθερό, με γήινη μυρωδιά.

Επιπλέον, στην εισήγηση του με θέμα «Η κυκλική οικονομία στην πράξη μέσω της παραγωγής εδαφοβελτιωτικών προϊόντων», παρουσίασε τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. «Το προϊόν που προκύπτει μετά από την κατάλληλη επεξεργασία των ποσοτήτων βιομάζας και των στερεών υπολειμμάτων επιστρέφει σε ποσοστό 100% ως εδαφοβελτιωτικό», σημείωσε ο κ. Λουσάς.

Παρουσίασε, παράλληλα, τα αποτελέσματα των εφαρμογών του εδαφοβελτιωτικού υλικού στις καλλιέργειες, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει σημαντική αύξηση απόδοσής τους, η βελτίωση του εδάφους και ο εμπλουτισμός του με οργανική ουσία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη λειτουργία της εταιρείας, η οποία βασίζεται αμιγώς στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, και παρουσίασε το προφίλ, το παραγωγικό δυναμικό, αλλά και τις εγκαταστάσεις της Biosolids.

Εξήγησε, δε, τους λόγους διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας μέσω των πιστοποιήσεών τους, ενώ ανέλυσε την παραγωγική διαδικασία και τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από το 2015 η εταιρεία συνεργάζεται με το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παρουσίασε ενδεικτικά αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί.

Η παρουσίαση του επιτυχημένου πράσινου παράδειγματος κυκλικής οικονομίας ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός σύντομου video.

Keywords
Τυχαία Θέματα