Κριτική από την Goldman Sachs στην πολιτική δασμών του Τραμπ

Η Goldman Sachs Group Inc. εξέδωσε μια περιεκτική κριτική για τους προγραμματισμένους δασμούς του Donald Trump, λέγοντας ότι διακινδυνεύουν να καταστρέψουν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυξάνοντας το κόστος την ώρα που διαπιστώνονται πιέσεις στις τιμές, ενώ θα είναι πλήγμα περισσότερο στους συμμάχους τους παρά στους υπόλοιπους. Επίσης,

θα δημιουργήσουν μια αγορά δύο επιπέδων.

"Οι δασμοί εισαγωγής καθιστούν τις ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικές αυξάνοντας τις τιμές των πρώτων υλών", ανέφερε η τράπεζα της Νέας Υόρκης σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη και πρόσθεσε: "Με την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, οι μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις είναι στον Καναδά, το Μεξικό και την ΕΕ, και -τι ειρωνεία...- μειώνει τον οικονομικό αντίκτυπο στην Κίνα και τη Ρωσία".

Το σχέδιο του Trump πυροδότησε μια αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, άσκηση κριτικής από όλο τον κόσμο, από ανώτερα μέλη του κόμματός του και κορυφαίους κατασκευαστές όπως η Ford Motor Co. Καθώς διαμόρφωνε τις εκτιμήσεις της η Goldman, η BHP Billiton Ltd. παρουσίασε τη δική της αξιολόγηση, περιγράφοντας την κίνηση του Trump ως «μαύρη μέρα για τον κόσμο». Η έκθεση της Goldman ήρθε την ώρα που ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Gary Cohn καλεί στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας μετάλλων να συναντηθούν με τον πρόεδρο την Πέμπτη για να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στη δουλειά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα