Γεωργία 4.0: Πιο πράσινη μετεξέλιξη της γεωργίας ακριβείας

του Νίκου Αβουκάτου

Η επαυξημένη ψηφιακή γεωργία αποτελεί την εξέλιξη της Γεωργίας Ακριβείας. Με την αξιοποίηση της ρομποτικής και της πληροφορικής, το επόμενα χρόνια θα δίνονται αρκετές δυνατότητες στον αγρότη.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο ECOCITY FORUM 2018 από τους ομιλητές της ενότητας με θέμα «Κυκλική Γεωργία - Γεωργίας Ακριβείας Αποτελεσματική Διατροφή - Ευημερία και Έξυπνη Διαδικασία», στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη εβδομάδα.

Ο προεδρεύων της ενδιαφέρουσας συζήτησης και καθηγητής στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ Σάκης Γκέρτσης, τόνισε ότι η ολιστική διαχείριση του εδάφους και της φυτοατμόσφαιρας με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της απόδοσης της χρήσης εισροών, την αειοφορική διαχείριση του αγροοικοσυστήματος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη μείωση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

«Στη γεωργία ακριβείας, των λογισμικών προγραμμάτων με την επεξεργασία δεδομένων και πληροφοριών, εφαρμόζονται βέλτιστες διαχειριστικές πρακτικές στις καλλιέργειες. Οι αισθητήρες μετρούν τους εδαφικούς και φυτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιδρούν στην αύξηση και την παραγωγή των καλλιεργειών. Για τη σύγχρονη και βέλτιστη διαχείριση των αγροπεριβαλλοντικών συστημάτων χρησιμοποιούμε την κυκλική γεωργία», είπε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπανιάς, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBo/ EKETA) παρουσίασε την επαυξημένη γεωργία με την οποία οι αγροτικές δραστηριότητες στο χωράφι θα μοιάζουν με αποστολές, καθώς θα επιστρατεύονται robots, drones και «έξυπνα» τρακτέρ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μπανιάς, η «Γεωργία 4.0» είναι η μετεξέλιξη της γεωργίας ακριβείας.

Ο ίδιος παρουσίασε το πληροφοριακό σύστημα το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξής του στο εργαστήριο του Ινστιτούτου. Με το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και πρόγνωσης της παραγωγής θα μπορεί ο αγρότης να γνωρίζει το κόστος και το κέρδος για την καλλιέργειά του. Θα βλέπει από το σπίτι του τις κλιματολογικές και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο χωράφι καθώς θα αναλαμβάνουν αποστολή τα drones και robots.

Το επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας της Biosolids

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας παρουσίασε ο Δήμητρης Λιούσας, Γεωπόνος και υπεύθυνος πωλήσεων Biosolids SA. Το εδαφοβελτιωτικό υλικό της Biosolids συμβάλλει στην αύξηση απόδοσης των καλλιεργειών, τη βελτίωση του εδάφους και του εμπλουτισμού του με οργανική ουσία.

Ο κ. Λιούσας παρουσίασε το προφίλ της εταιρείας, η οποία λειτουργεί με σύγχρονες μεθόδους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού διαχειρίζεται τα απόβλητα και τη βιομάζα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Κάνοντας μία αναλυτική ενημέρωση για όλα τα στάδια της διαδικασίας της κομποστοποίησης, σημείωσε ότι «το προϊόν που προκύπτει μετά από την κατάλληλη επεξεργασία των ποσοτήτων βιομάζας και των στερεών υπολειμμάτων επιστρέφει σε ποσοστό 100% ως εδαφοβελτιωτικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα