Μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου επιπλέον αντέχει ο πλανήτης
Κατά τη διάρκεια της περασμένης τριετίας, οι επιστήμονες μετέβαλαν τον ορισμό αυτού που πιστεύουν ότι αποτελεί ένα «ασφαλές» όριο για την κλιματική αλλαγή. Επί δεκαετίες, οι ερευνητές τόνιζαν ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς της κλίμακας Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Αλλά σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι ένα πολύ ασφαλέστερο όριο.
Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι η
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται διάσκεψη στη Νότιο Κορέα. Οι επιστήμονες θα αναφερθούν εκτενώς στο πόσο βιώσιμη είναι μια τέτοια λύση όπως, επίσης, και στο ποιο είναι το κόστος της επίτευξης αυτού του χαμηλότερου στόχου.
Οι ερευνητές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή συγκεντρώνονται στην πόλη Ιντσεόν, προκειμένου να σφυρηλατήσουν μια συνεργασία με κυβερνητικούς αξιωματούχους όσον αφορά τις δράσεις που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι νέοι στόχοι. Η ιδέα των δύο βαθμών της κλίμακας Κελσίου ως ασφαλούς ορίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη εξελίχθηκε στο πέρασμα των ετών από την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά από τον οικονομολόγο Ουίλιαμ Νόρντχαους το 1975. Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι ο στόχος του 1,5 βαθμού της κλίμακας Κελσίου υιοθετήθηκε.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπέγραψαν το όριο των δύο βαθμών, κάτι που το 2010 έγινε επίσημη πολιτική του ΟΗΕ. Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στο Κανκούν να «διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς της κλίμακας Κελσίου». Ωστόσο, κάποια μικρά νησιωτικά κράτη όπως και χώρες που βρίσκονται σε μικρό υψόμετρο δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την προοπτική επειδή, όπως πίστευαν, οι περιοχές τους θα καταβυθίζονταν, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλούσαν μεγαλύτερη τήξη των πάγων και κατά συνέπεια επέκταση των θαλασσών. Παρήγγειλαν μία έρευνα, η οποία υπέδειξε ότι εμποδίζοντας τη μέση θερμοκρασία από το να αυξηθεί πέραν από τον 1,5 βαθμό θα είχαν μία ευκαιρία να καταπολεμήσουν τέτοια φαινόμενα.
Αποτυχία στην Κοπεγχάγη
Στην ατυχή διάσκεψη για το κλίμα της Κοπεγχάγης, το 2009, οι χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή άσκησαν πιέσεις για τη μικρότερη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, αλλά οι προσπάθειές τους χάθηκαν στον πόλεμο για την ανάληψη των ευθυνών που ακολούθησε την ανεπιτυχή διάσκεψη.
Πάντως, η ιδέα δεν ακυρώθηκε εντελώς και μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη διάσκεψη του Παρισιού εμφανίστηκε στο επίκεντρο, καθώς Γάλλοι διπλωμάτες προσπάθησαν να οικοδομήσουν μία ευρεία συμμαχία πλούσιων και φτωχών κρατών που υποστήριζαν τη συμφωνία.
Ωστόσο, ποια αλλαγή επιφέρει μόλις μισός βαθμός της κλίμακας Κελσίου; Περισσότερη από αυτή που πιστεύεται. Εγγραφα της έκθεσης που διέρρευσαν, τα οποία θα δημοσιευθούν μετά τη μάχη με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Νότια Κορέα, υποδεικνύουν κάποιες μεγάλες διαφορές όσον αφορά τις συνέπειες στον κόσμο «του 1,5 και των 2 βαθμών της κλίμακας Κελσίου».
Πόσο, ωστόσο, δύσκολο είναι να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από αυτό το όριο; Πολύ. Ο κόσμος έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά έναν βαθμό και σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν θα περάσει αυτό το όριο γύρω στο 2040.
Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή δεν πρόκειται να αποκαλύψει στις κυβερνήσεις τι να πράξουν, αλλά θα καθορίσει ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές των εκπομπών άνθρακα, μία ταχεία υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μεταβολές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιο είναι το δεύτερο "καπέλο" της οικογένειας Σκλαβενίτη
- Η νέα "κωλοτούμπα" διαλύει τράπεζες και διχάζει κυβέρνηση…
- Νεκρός μπροστά από τη Νομική βρέθηκε 36χρονος που είχε εξαφανιστεί από το Π. Φάληρο
- Τι συμβαίνει με την υπερδανεισμένη Creta Farms; Γιατί άλλαξε αιφνιδιαστικά τον οικονομικό της διευθυντή
- Πρόστιμο τροποποιητικής δήλωσης για μεταβολή στοιχείων δευτερεύουσας κατοικίας
- “Ελβετική” υποθήκη και δάνειο για τη βίλα Δ. Κουτσολιούτσου στις Σπέτσες – “Έμειναν παγωτό” τράπεζες και πιστωτές
- Η δύσκολη εξίσωση των ελληνικών τραπεζών μέσα σε έντονη καχυποψία
- Ανάκτηση αξιοπιστίας και ρευστότητας οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης των ΕΛΤΑ
- Αναδρομικά αλλά και... κοινωνικό μέρισμα βλέπει η κυβέρνηση
- Βουλγαρία: Δολοφονήθηκε δημοσιογράφος που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda

- Τελευταία Νέα Green agenda
- Μόλις 1,5 βαθμό Κελσίου επιπλέον αντέχει ο πλανήτης
- Ηράκλειο: Συνάντηση εργασίας για τη διαχείριση των Natura 2000
- Τα αεροδρόμια οχυρώνονται έναντι της κλιματικής αλλαγής
- Καλύτερο περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας τα οφέλη του αφυγραντήρα
- ΕΑΓΜΕ: Νέα γεωλογική αρχή δημιουργεί το ΥΠΕΝ
- Ανησυχίες για πιθανές απορρίψεις θείου στη θάλασσα
- Ηράκλειο: Άνοιξε η πρόσκληση για κομποστοποίηση στο σπίτι και τη γειτονιά
- Πανηγυρικό κλίμα στα εγκαίνια του έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλας (φωτο+vid)
- Η Δανία απαγορεύει την πώληση αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων από το 2030
- Σε ισχύ ο περιορισμός του εργαλείου της βιντζότρατας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Βόρεια Κορέα: Τραμπ και Πούτιν θα δει ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Λιάκος (υφ. παρά τω πρωθυπουργώ): Οι τράπεζες έχουν μπροστά τους προκλήσεις αλλά μπορούν να τις αντιμετωπίσουν
- «Suspiria»: Μήνυση στην Amazon από το Ίδρυμα της Άνα Μεντιέτα
- Βερολίνο: «Δεν έχει προγραμματιστεί καμιά πτήση με μετανάστες προς την Ιταλία»
- Φέρνει πρόωρες κάλπες η οξεία πόλωση στα Σκόπια
- Σε 700 τραπεζικούς λογαριασμούς βάζει καθημερινά χέρι η ΑΑΔΕ
- Υπέρ πάντων αγώνας για τη μη περικοπή των συντάξεων
- «Ψήνεται» συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
- Τα νέα καύσιμα φέρνουν τη ναυτιλία απέναντι στις εταιρίες πετρελαίου
- Οι τράπεζες οι πιο ψηφιακά «ώριμες» επιχειρήσεις παγκοσμίως