Καλύτερο περιβάλλον και εξοικονόμηση ενέργειας τα οφέλη του αφυγραντήρα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία συσκευή με «πράσινα» χαρακτηριστικά και με οφέλη στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας, η οποία μάλιστα είναι και «δημοφιλής» αυτή τη χρονική περίοδο, είναι ο αφυγραντήρας.

Ως συσκευή έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την ποσότητα υγρασίας στον αέρα του δωματίου ή του σπιτιού μας.

Έτσι, συμβάλλει στο να κρατηθούν τα επίπεδα υγρασίας υπό έλεγχο, ώστε ο αέρας να είναι πιο υγιεινός, απαλλαγμένος από τα φυσικά και ορατά σημάδια της υψηλής σχετικής υγρασίας, όπως είναι η μούχλα στους τοίχους, η συμπύκνωση στα παράθυρα και οι δυσάρεστες οσμές.

Την ίδια

στιγμή μέσω της λειτουργίας του αφυγραντήρα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μειώνεται η ανάγκη για χρήση συστήματος θέρμανσης, αφού υποχωρεί η αίσθηση της ψυχρότητας του χώρου, που υφίσταται, όταν υπάρχει αυξημένη υγρασία.

Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα γίνεται βάση των κυβικών μέτρων του χώρου, ενώ ο αφυγραντήρας απαιτείται να καλύπτει όλα τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού-χώρου που θα τοποθετηθεί και όχι μόνο τον χώρο που υπάρχει το πρόβλημα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο αφυγραντήρας είναι οι επιπτώσεις που έχει για την υγεία μας η υψηλή υγρασία στους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες η υψηλή σχετική υγρασία άνω του 60% μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού και αλλεργίες.

Η ύπαρξη ακάρεων και μυκήτων εξαρτάται επίσης άμεσα από τη σχετική υγρασία, καθώς η ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών ελαχιστοποιείται όταν η σχετική υγρασία είναι κάτω από 50% και φθάνουν στο μέγιστο βαθμό στο 80% σχετικής υγρασίας.

Η συνιστώμενη μέση σχετική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%. Αυτό το επίπεδο σχετικής υγρασίας παρέχει την καλύτερη άνεση, αποτρέπει την εκδήλωση αλλεργιών και συχνών κρυολογημάτων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία και συντήρηση του σπιτιού, όπως γυψοσανίδες, τοίχους και ξεφλούδισμα της μπογιάς, ξύλινα έπιπλα, ρούχα στις ντουλάπες και άλλα αντικείμενα ή υλικά που είναι επιρρεπή στις βλαβερές συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας.

Οι αφυγραντήρες όσον αφορά την χρήση χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους Desiccant και αυτούς με συμπιεστή. Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή εισάγουν τον αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρα, στη συνέχεια παρακρατούν την υγρασία και εξάγουν τον αέρα.

Οι Desiccant απορροφούν την υγρασία με τη χρήση αποξηραντικού υλικού, χωρίς χρήση ανεμιστήρα. Το κύριο εξάρτημα των αφυγραντήρων χωρίς συμπιεστή (desiccant) είναι ο δίσκος ζεολίθου, που διαρκεί για πολλά χρόνια χωρίς την ανάγκη αντικατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα