Φάμελλος κατά ΝΔ για το άρθρο 24: Προτείνουν να μην αναδασώνονται οι νέες αποψιλώσεις

Η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένας οικουμενικός στόχος και επιβάλλεται να περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Σύνταγμα, διότι αποτελεί το μέτρο, αλλά και την ασφαλιστική δικλίδα προκειμένου το περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ισόρροπη ανάπτυξη, να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες στη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Οι

στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διαμορφώθηκαν από τον ΟΗΕ στην Ειδική Σύνοδο τον Σεπτέμβριο του 2015, είναι το βασικό πολιτικό κείμενο παγκόσμια, για την επόμενη δεκαετία, μέχρι το 2030», είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται μέσα στην πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αυτό αποτελεί μια ουσιαστική προοδευτική τομή που συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Οι δεκαεπτά στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης της ατζέντας 2030 περιλαμβάνουν την πολιτική, την κοινωνική, την παραγωγική, αλλά και την περιβαλλοντική συνιστώσα. Οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον βρίσκονται μέσα στην πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 24 (σ.σ. το άρθρο για την Προστασία του Περιβάλλοντος) που, σύμφωνα με τον ίδιο, προτείνει να μην αναδασώνονται οι νέες αποψιλώσεις και στην οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε καν η πρόνοια αναπλήρωσης από κάποιο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Όπως σχολίασε ο κ. Φάμελλος, η Νέα Δημοκρατία προτείνει οι εκτάσεις που θα αποψιλωθούν μετά την ψήφιση του Συντάγματος να μη διατηρούν τον προορισμό τους, να μην κηρύσσονται αναδασωτέες. Άρα, σχολίασε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός, «κλείνει το μάτι σε μελλοντικές αυθαιρεσίες. Επίσης, από την κήρυξη αναδασωτέας απουσιάζει η έννοια των δασικών εκτάσεων. Εισάγοντας η ΝΔ στη ρύθμιση της αναδασωτέας μόνο τα δάση και όχι τις δασικές εκτάσεις, οι σημαντικές δασικές εκτάσεις για τη βιοποικιλότητα και την ανάπτυξη του πρωτογενούς δασικού τομέα που θα καίγονται ή θα καταστρέφονται δεν θα κηρύσσονται αναδασωτέες».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος στάθηκε στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των δασών και στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό να γίνεται με βάση τον χαρακτήρα της έκτασης το 1975 και τόνισε ότι «κάτι τέτοιο είναι μια δομική και ουσιαστική αλλαγή που ανατρέπει τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ακυρώνει το έργο των δασικών χαρτών». «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί από την πίσω πόρτα να ακυρώσει τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, που η ίδια και το ΠΑΣΟΚ μαζί επί 40 χρόνια προσπαθούσαν να μη γίνουν στην Ελλάδα, χτυπώντας στην πλάτη τους καταπατητές. Θέτοντας το 1975 ως ορόσημο, κλείνει το μάτι και στις καταπατήσεις και στις εκχερσώσεις που έγιναν πριν από το 1975 και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει τη στιγμή που η χώρα για πρώτη φορά έχει ένα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο, αλλά και τη δυνατότητα να έχει επενδύσεις με αξιοκρατία, διαφάνεια και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, να αναστείλει την προσπάθεια αυτή», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο ίδιος, «προσπαθούν να ακυρώσουν, το είπε σήμερα ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, και τη διάταξη των οικιστικών πυκνώσεων που έρχεται στη Βουλή, η οποία θα λύσει προβλήματα δεκαετιών και για τους πολίτες. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί το ότι αυτή η Κυβέρνηση λύνει προβλήματα. Μια τέτοια επιλογή, όμως, θα αποτελούσε πλήγμα για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την περιφέρεια και τον πρωτογενή τομέα, μιας και τώρα δίνουμε τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν και οι επιδοτήσεις με βάση τους δασικούς χάρτες. Πάνω απ' όλα, όμως, θέλει να καταργήσει ένα σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού».

«Είναι ξεκάθαρο ότι καμία δυνατότητα, ούτε καν λευκής ψήφου, δεν υπάρχει για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο 24, διότι προσπαθεί να αποδομήσει όλη τη δασική προστασία, όλο το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις περιβάλλοντος που έχουμε κάνει, κλείνοντας το μάτι σε καταπατητές, εκχερσωτές και στη μαύρη αγορά της δασικής δημόσιας έκτασης της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα