Τι λένε οι Έλληνες ευρωβουλευτές για το rescEU που ψήφισε το ΕΚ

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές σχολιάζουν τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών τον οποίο ψήφισε αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογραμμίζοντας τα οφέλη για την χώρα μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αναβάθμιση του υπάρχοντος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η οποία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 620 ψήφων υπέρ, 22 κατά και 35 αποχές.

«Δημιουργείται μία ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων από πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα Καναντέρ, για την αντιμετώπιση των φυσικών

καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα κράτη μέλη με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα περιλαμβάνει και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της ομάδας των Σοσιαλιστών Νίκος Ανδρουλάκης.

Για πρώτη φορά, προβλέπεται επίσης «η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής - έως το 75% του κόστους- για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα Καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος ενισχύεται και ο τομέας της πρόληψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη μέλη να παράσχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και να προτείνει τη βελτίωση ή ενίσχυσή τους.

Για τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη έπαιξαν ρόλο και «τα τραγικά γεγονότα, οι φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα, οι σεισμοί στην Ιταλία, αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές στη Σουηδία που έκαναν και τα βόρεια κράτη-μέλη να καταλάβουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν απειλεί μόνο τον Νότο».

Την ιδιαίτερη σημασία της ρύθμισης για κράτη όπως η Ελλάδα, που δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών, επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε επίσης την άμεση «τροποποίηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, με σκοπό οι αποζημιώσεις στους πληγέντες να γίνονται βάσει του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πληγείσας περιοχής ώστε να μην αποκλείονται από το ταμείο περιοχές με χαμηλά επίπεδα πλούτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα