Σέρρες: Ημερίδα για το Orienteering ως εργαλείο στην εκπαίδευση και την αειφορία

Ημερίδα µε θέµα «Αγωνιστικός προσανατολισµός (Orienteering): ένα χρήσιµο εργαλείο στην εκπαίδευση για την αειφορία» συνδιοργανώνουν το 4ο ΠΕΚΕΣ Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, οι ∆ιευθύνσεις της Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, δια των Υπευθύνων Σχολικών ∆ραστηριοτήτων των Νοµών Σερρών και Κιλκίς και τα Κέντρα περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (νυν ΚΕΑ) Ποροΐων και Κιλκίς.

Το σεµινάριο θα πραγµατοποιηθεί τη ∆ευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 14.00-17.00 µ.µ. στο 1ο Λύκειο Σερρών (για την πραγµατοποίησή του, θα αξιοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις του γειτονικού

5ου ∆ηµ. Σχολείου Σερρών).

Βασικός σκοπός του σεµιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί που θα το παρακολουθήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές στην περιοχή που δραστηριοποιούνται, στους συναδέλφους τους, στους µαθητές και στους γονείς των µαθητών τους.

Στόχος του σεµιναρίου είναι να γνωρίσουν το Orienteering στην πραγµατική του διάσταση (ξέχωρα από γεωγραφία, γεωµετρία, φυσική αγωγή, κυνήγι χαµένου θησαυρού, παιγνίδια µε πυξίδα, κλπ) και να έχουν γνωρίσει τα παιδαγωγικά (όχι γνωστικά µόνο) οφέλη που πηγάζουν απ’ αυτό. Επίσης να αποκτήσουν υλικό, ώστε να µπορούν να πραγµατοποιήσουν παρουσίαση του αγωνίσµατος στην περιοχή τους, να µπορούν να υλοποιήσουν ένα ετήσιο πρόγραµµα µε σχετικό θέµα, καθώς και να µπορούν να σχεδιάζουν έναν ασφαλή αγώνα Orienteering για τους µαθητές τους.

Το σεµινάριο θα περιλαµβάνει ένα θεωρητικό µέρος και ένα βιωµατικό στο πλαίσιο του οποίου οι συµµετέχοντες θα οργανώσουν, θα προετοιµάσουν και θα βιώσουν µια τυπική δράση αγωνιστικού προσανατολισµού.

∆ευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Ενδεικτικό πρόγραµµα

14.00-14.30 µ.µ. Εισαγωγή στον αγωνιστικό προσανατολισµό, Βασίλης Χορτοµάρης

14.30-14.45 µ.µ. Εφαρµογές του αγωνιστικού προσανατολισµού στην εκπαίδευση, Ελευθερία Τσολάκη

14.45-15.30 µ.µ. Εισαγωγικές δράσεις αγωνιστικού προσανατολισµού στο σχολικό περιβάλλον / βιωµατικό εργαστήριο, Βασίλης Χορτοµάρης & Ιωάννα Μερτζανίδου.

15.30-16.45 µ.µ. Σχεδιασµός και πραγµατοποίηση δράσης αγωνιστικού προσανατολισµού στη σχολική αυλή. Βασίλης Χορτοµάρης & Ιωάννα Μερτζανίδου.

16.45-17.00 µ.µ. Πρόταση συµµετοχής στην υλοποίηση του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου µε θέµα: «ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΜΑΙ στους δρόµους της αειφορίας», Σαριβασιλείου Χαράλαµπος ΣΕΕ Φυσικής Αγωγής, Σταµπολίδης Νικόλαος, ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Συνεδρίου, προβλέπεται να υλοποηθούν βιωµατικές δραστηριότητες στις σχολικές µονάδες µε οµάδες µαθητών/τριών σε συνεργασία µε την/τον εκπαιδευτικό της σχολικής µονάδας. Συνεργάτες των βιωµατικών δράσεων θα είναι ο Νίκος Σταµπολίδης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, ο Χαράλαµπος Σαριβασιλείου, ΣΕΕ για τη Φυσική Αγωγή η παιδαγωγική οµάδα του ΚΠΕ Ποροΐων, οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων των δύο διευθύνσεων (Πούλιος Ιωάννη & Σοφία Ευθυµιάδου), η εκπαιδευτικός ΠΕ11 Ιωάννα Μερτζανίδου, και ο Βασίλης Χορτοµάρης, πολιτικός µηχανικός και χαρτογράφος orienteering.

Οι δράσεις για τον προσανατολισµό µπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράµµατα των σχολικών δραστηριοτήτων, τους διαγωνισµούς π. χ. Επιχειρείν, του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Μια Νέα Αρχή για το ΕΠΑΛ, διαγωνισµού πληροφορικής, και οποιαδήποτε άλλη δράση που εντάσσεται σε εθνικά ή τοπικά προγράµµατα.

Την ηµερίδα µπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δηµοτικών, γυµνασίων και λυκείων).

Όσοι εκπαιδευτικοί επιλέξουν να το παρακολουθήσουν, παρακαλούνται να συµπληρώσουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρµα ως και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Λίγα λόγια για τον αγωνιστικό προσανατολισµό

Πληροφορίες : 1) https://orienteering.org και http://worldorienteeringday.com 2) Προσανατολισµός στο φυσικό και δοµηµένο περιβάλλον, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, ∆εκέµβριος, 2007

Ο αγωνιστικός προσανατολισµός είναι το άθληµα – δραστηριότητα που συνδυάζει την σωµατική άσκηση, όπως το τρέξιµο ή το περπάτηµα, την ποδηλασία βουνού ή την χιονοδροµία αντοχής, µε την ικανότητα πλοήγησης σε συγκεκριµένη διαδροµή µε την χρήση χάρτη και πυξίδας. Είναι ιδιαίτερα δηµοφιλές στην βόρεια Ευρώπη και πρωτοεµφανίστηκε στις σκανδιναβικές χώρες το 1900 περίπου. Ο σκοπός του είναι η εύρεση, µε προκαθορισµένη σειρά, των σηµείων ελέγχου µέσα στην διαδροµή και η επιστροφή στο σηµείο τερµατισµού. Είναι το άθληµα που συνδυάζει τον συναγωνισµό και την αναψυχή εξίσου καθώς είναι διασκεδαστικό για όλες τις ηλικίες. Αποκαλείται συχνά το σπορ της οικογένειας και διοργανώνονται αγώνες τακτικά σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως υπάρχουν ποικίλες διαδροµές διαθέσιµες για διαφορετικές απαιτήσεις, όπως για αρχάριους µε µήκος µικρότερο των 2km περίπου αλλά και έως 15km για όσους έχουν εµπειρία και καλή φυσική κατάσταση. ∆εν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισµός ώστε να ξεκινήσει κάποιος. Ρούχα και παπούτσια θα πρέπει να είναι κατάλληλα αναλόγως εποχής. Η πυξίδα δεν είναι απαραίτητη για τους αρχάριους. Ο προσανατολισµός είναι το ιδανικό άθληµα που βελτιώνει την υγεία, την φυσική κατάσταση και διεγείρει τις νοητικές ικανότητες εξίσου των παιδιών και των ενηλίκων. Τα παιδιά ωφελούνται µε ποικίλους τρόπους αποκτώντας διαφορετικές ικανότητες όπως: ανεξαρτησία, λήψη αποφάσεων, παρατηρητικότητα και αυτοεκτίµηση στο φυσικό περιβάλλον.

Ο σχολικός προσανατολισµός µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να βοηθήσει το σχολείο να επιτύχει τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς του στόχους προσελκύοντας ταυτόχρονα µια µελλοντική γενιά προσανατολιστών. Το παιχνίδι προσανατολισµού στον γνώριµο αύλειο χώρο του σχολείου είναι ασφαλές για τους µαθητές. Οι πολλές λεπτοµέρειες, οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης και η συχνή ανατροφοδότηση όταν οι µαθητές βρίσκουν τα πορτοκαλί – άσπρα σηµεία ελέγχου τους παρέχουν κάποιες πολύ καλές εκπαιδευτικές εµπειρίες. Όταν επιλέγουν τις διαδροµές ανάµεσα στα σηµεία ελέγχου, αποκτούν δεξιότητες ανάγνωσης χάρτη, κατανόηση του χώρου και ικανότητα λήψης αποφάσεων. Τα λάθη µπορούν να διορθωθούν και η µάθηση ενισχύεται. Για να µάθει κανείς τον προσανατολισµό µε γρήγορο και απλό τρόπο, το παιχνίδι προσανατολισµού σε αστικό περιβάλλον (πάρκο, αυλή σχολείου) είναι προτιµότερο από τον προσανατολισµό στο δάσος.

Keywords
Τυχαία Θέματα