Εκατοντάδες πολίτες ανακύκλωσαν στο Πράσινο Σημείο του δήμου Παύλου Μελά (φωτο)

Περισσότεροι από 250 πολίτες απόθεσαν ανακυκλώσιμο υλικό στους κάδους χωριστής συλλογής που τοποθετήθηκαν στη γιορτή ανακύκλωσης του δήμου Παύλου Μελά, την οποία επισκέφθηκαν την Κυριακή περίπου 2.000 άτομα όλων των ηλικιών, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Στη νέα Πλατεία της Άνω Ηλιούπολης λειτούργησε Πράσινο Σημείο από τους μαθητές σχολειών του δήμου, καθώς και εργαστήρια ανακύκλωσης και Λούνα Παρκ ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ. Οι πολίτες

ανακύκλωσαν σε χωριστούς ειδικούς κάδους πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, κινητά, μπαταρίες, μελάνια, τηγανέλαιο και μικρές ηλεκτρικές συσκευές.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός με δώρα και κουπόνια αγορών. Μετά από κλήρωση, δέκα άτομα κέρδισαν από ένα ποδήλατο. Τα τέσσερα ήταν μια προσφορά της εταιρείας Polyeco, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης και αξιοποίησης επικινδύνων και μη αποβλήτων παγκοσμίως.

«Τέτοιου είδους γιορτές είναι σημαντικές για να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες για τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης και κυρίως της διαλογής στην πηγή, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό των υλικών να μην καταλήγουν στους ΧΥΤΑ», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης δεν έκρυψε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την επιτυχία της γιορτής. «Γέμισαν αρκετές φορές οι κάδοι ανακύκλωσης πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού και γυαλιού, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο», είπε ο κ. Λαζαρίδης.

«Σκοπός μας είναι να προχωρήσει η διαλογή στην πηγή. Με αυτήν τη γιορτή ο κόσμος μαθαίνει για την ανακύκλωση, κάνει ανακύκλωση για να προστατέψει το περιβάλλον και διασκεδάζει», επισήμανε ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος Παύλου Μελά.

«Προσπαθούμε με τα ξεχωριστά ρεύματα συλλογής στα σχολεία να επιτύχουμε καλύτερα ποσοστά και με καθαρότερο υλικό ανακύκλωσης», σημείωσε ο κ Δεμουρτζίδης.

Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με ΟΤΑ της ΕΕΑΑ, τόνισε ότι «τα μικρά παιδιά μεταφέρουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στα νοικοκυριά. Η ΕΕΑΑ κατάφερε να υπερκαλύψει εντός του 2018 τους ποσοτικούς στόχους για το σύνολο των υλικών συσκευασίας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα, σε ετοιμότητα μαζί με την αυτοδιοίκηση, θα προχωρήσουμε για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών».

«Με αυτή τη γιορτή αναπτύσσεται μια βιωματική σχέση των πολιτών με την ανακύκλωση», υπογράμμισε ο κ. Παπασωτηρίου.

Οι πολίτες επιπλέον είχαν τη δυνατότητα να αφήνουν το μαγειρικό λάδι τους στο σημείο συλλογής που στήθηκε από την Κοινωνική Συνεταιριστική Εταιρεία «IONIAΝ RECYCLE».

Όπως εξήγησε η Χρυσάνθη Πάντου, υπεύθυνη της επιχείρησης, «ολοένα και περισσότεροι δείχνουν ότι είναι ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Μοιράσαμε φυλλάδια και απαντήσαμε στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ενημερώνουμε τους μαθητές των σχολείων του δήμου Παύλου Μελά».

«Είναι πρώτη φορά που επισκέπτομαι μια γιορτή ανακύκλωσης. Βλέπω ότι γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από όλους», τόνισε πατέρας δύο παιδιών από τη Σταυρούπολη.

«Συνδυάσαμε τη βόλτα μας με την ενημέρωση για την ανακύκλωση, μακάρι να γίνονται τέτοιες γιορτές», είπε μια μητέρα δύο παιδιών από την Ηλιούπολη.

Οι εκδηλώσεις για την ανακύκλωση ξεκίνησαν από την νέα «Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης». Χορηγός επικοινωνίας ήταν η Greenagenda.gr.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα την Κυκλική Οικονομία στην τοπική αυτοδιοίκηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο υπεύθυνος τμήματος marketing και επικοινωνίας της ΕΕΑΑ Δημήτρης Παπασωτηρίου, και ο συντονιστής του προγράμματος Tropa Verde, Yvan Corbat.

Στις 7 Μαΐου οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών πόλεων Santiago de Compostella της Ισπανίας, Guimaraes της Πορτογαλίας, Νίκαιας της Γαλλίας, Zuglo της Ουγγαρίας και Aglomeracja Opolska θα επισκεφθούν τα σχολεία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Εντός εβδομάδας η εκτροπή ανακυκλώσιμων προς τα ΚΔΑΥ Ιωνίας, Νεοχωρούδας και Θέρμης

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ στη Σίνδο, ο κ. Παπασωτηρίου ανέφερε ότι «δυστυχώς είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, στο δεύτερο μεγάλο εργοστάσιο της χώρας, το οποίο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

«Εντός της εβδομάδας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκτροπής των ανακυκλώσιμων υλικών στα ΚΔΑΥ Ιωνίας, Νεοχωρούδας και Θέρμης, όποτε δεν θα έχουμε απώλεια υλικών. Χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες, τους δήμους και τα εργοστάσια για την ασφάλεια μεταφοράς και διαχείρισης των υλικών. Οι διαβεβαιώσεις του ιδιοκτήτη είναι ότι το κατεστραμμένο ΚΔΑΥ της Σίνδου θα επαναλειτουργήσει σε τέσσερις μήνες», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα