Διεθνής Ημέρα Δασών: Τα περιαστικά δάση ασπίδα για τις πόλεις

του Στέφανου Τσιάρα*

Στο θέμα «Δάση και Βιώσιμες Πόλεις» είναι αφιερωμένη για το 2018 η Διεθνής Ημέρα Δασών, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της άνοιξης.

Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά έχει στόχο να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των δέντρων και του αστικού πρασίνου για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός του αστικού ιστού. Τα δέντρα μπορούν να αξιοποιηθούν ως φυσικά κλιματιστικά, καθώς η στρατηγική τοποθέτησή τους σε συγκεκριμένα σημεία των αστικών κέντρων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θερμοκρασία του αέρα,

γεγονός πολύ σημαντικό για τις χώρες τις Μεσογείου ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου πλήττονται από καύσωνες. Η ικανότητα των δέντρων να δεσμεύουν σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια από την ατμόσφαιρα είναι απολύτως αναγκαία στους κατοίκους των αστικών κέντρων, η υγεία των οποίων επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των αυξημένων ατμοσφαιρικών ρύπων των μεταφορικών μέσων. Τα περιαστικά δάση προστατεύουν επιπλέον τις πόλεις από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία είναι όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια. Λειτουργούν ως ασπίδα συγκρατώντας το νερό της βροχής με το φύλλωμα και τα κλαδιά, ενώ παράλληλα συγκρατούν το έδαφος με τις ρίζες τους. Τα δέντρα προστατεύουν επίσης από την ηχορρύπανση, δημιουργώντας ένα τοίχος προστασίας απέναντι στον θόρυβο των πόλεων. Επιπρόσθετα οι χώροι πρασίνου εντός του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν ιδανικό χώρο άσκησης και υπαίθριων δραστηριοτήτων, συμβάλλουν στην ψυχική γαλήνη, παρέχουν τη δυνατότητα απόδρασης στον σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων, προσφέρουν ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση και δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση ασθενειών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών πραγματοποιείται ημερίδα στη Σχολή Γεωπονίας-Δασολογίας και Φυσικούς Περιβάλλοντος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και συνδιοργανωτές-μεταξύ άλλων- το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή Ημέρα Δασών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της ημερίδας

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Keywords
Τυχαία Θέματα