Ο Ασπροπάρης επέστρεψε στο δάσος της Δαδιάς

Η πρώτη παρατήρηση του απειλούμενου Ασπροπάρη, για φέτος, στο δάσος της Δαδιάς είναι γεγονός!

Ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης, γνωστός κι ως Τυροκόμος, Χελονοφάης ή Κουκάλογο, επέστρεψε και φέτος στην περιοχή και έφερε μαζί του την άνοιξη!

Δύο πουλιά εντοπίστηκαν σήμερα από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, στον χώρο της τροφικής ενίσχυσης. «Η είδηση αυτή γέμισε χαρά κι αισιοδοξία σε όλους, αφού επέστρεψαν στο δάσος της Δαδιάς για να αναπαραχθούν!», σημειώνει ο ΦΔ.

Όπως αναφέρει, πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος

με την κτηνοτροφία, ο ερχομός του Ασποπάρη, σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα, το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί.

«Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και κοντά μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει! Καλώς μας ήρθαν λοιπόν!», καταλήγει η ενημέρωση.

Ο γύπας που χάνεται

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ο Ασπροπάρης είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη γύπα της Ευρώπης. Τα τελευταία 40 χρόνια ο μικρός αυτός γύπας εμφανίζει σαφή και συνεχιζόμενη πληθυσμιακή μείωση.

Εκτιμάται ότι τη δεκαετία του ΄80, ο αναπαραγόμενος πληθυσμός του είδους ήταν 200-250 ζευγάρια, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στα Μετέωρα. Πλέον ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει σημειώσει κατακόρυφη μείωση (>90%) και αριθμεί πλέον στην Ελλάδα λιγότερα από 10 ζευγάρια, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στη Δαδιά, τα Μετέωρα και την Ήπειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα