Αποστολή στο Παρίσι: Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ποδήλατα, τώρα και σκούτερ (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σε πολύ υψηλούς ρυθμούς έχει φτάσει σήμερα η ηλεκτροκίνηση στο Παρίσι, κάτι που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς αρκεί να κάνει μια σύντομη βόλτα στους δρόμους του. Μόνο λίγοι και... γραφικοί δεν είναι, πλέον, εκείνοι που επιλέγουν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, εδώ και καιρό, είτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε είτε ηλεκτρικά ποδήλατα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, μόδα -καλώς εννοούμενη, φυσικά- έχουν γίνει και τα ηλεκτρικά σκούτερ.

Στο περιθώριο

της αποστολής στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, για τη διαχείριση αποβλήτων και την ενεργειακή αξιοποίησή τους, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, τη Rue de la Paix, η Greenagenda.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με έναν χρήστη ηλεκτρικού σκούτερ.

«Το επιλέγω σε καθημερινή βάση για τις μετακινήσεις μου. Η υπηρεσία Cityscoot είναι πολύ πρακτική μέσω εφαρμογής στο κινητό μου», είπε ο Παριζιάνος φίλος της ηλεκτροκίνησης.

Η εφαρμογή Cityscoot λύνει τα χέρια των χρηστών

Η χρήση των σκούτερ στο Παρίσι γίνεται με χρονοχρέωση και το κόστος ανέρχεται σε 0,28 ευρώ ανά λεπτό. Όμως, μπορεί κάποιος να προπληρώσει 100 λεπτά έναντι 20 ευρώ - σε αυτήν την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η ασφάλιση του οδηγού.

Υπάρχουν συνολικά 1.500 ηλεκτρικά σκούτερ με τα οποία, Παριζιάνοι και τουρίστες, μπορούν να κινηθούν στην Πόλη του Φωτός. Με αυτόν τον τρόπο, φθάνουν στον προορισμό τους «πράσινα» και έγκαιρα, αφού σημείο αναφοράς αποτελεί το Παρίσι των 13 εκατ. κατοίκων, με τα μεγάλα και συχνά μποτιλιαρίσματα.

Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης του συγκεκριμένου σκούτερ έχει πολλές δυνατότητες επιλογής: μπορεί να ενημερωθεί για τη διαθεσιμότητα, ώστε να κάνει τη κράτησή του εγκαίρως, μέσω ενός κωδικού μπορεί να το ξεκλειδώσει και, βέβαια, γνωρίζει τα σημεία φόρτισης οπουδήποτε στη Ζώνη Cityscoot.

Όσοι προτιμούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «Bluecar» για τις μετακινήσεις τους κάνουν χρήση της υπηρεσίας Autolib. Σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων υπάρχουν παντού, ακόμη και απέναντι από την Όπερα του Παρισιού (φωτογραφία), ενώ το συγκεκριμένο όχημα διαθέτει κινητήρα με αυτονομία τα 250 χλμ.

Ένας πολίτης περιμένει τη φόρτιση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου του, στο κέντρο του Παρισιού

Το κόστος εγγραφής στην υπηρεσία ανέρχεται σε 15 ευρώ και ο χρήστης πληρώνει περίπου 10 ευρώ την ώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα