Ηλεκτροκίνητo ράλι στη Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Δεκαέξι ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα συμμετέχουν στο 11ο Hi-Tech EKO Mobility Rally που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο, για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη. Το «Πρωτάθλημα ακριβείας με καθαρά οχήματα» διεξάγεται κάθε χρόνο και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αγώνων της FIA.

Διοργανωτής του αγώνα της

Θεσσαλονίκης είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων – ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο., με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ / ΕΚΕΤΑ) και συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίσει τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης και οι φορείς να την εντάξουν στην καθημερινότητα των πολιτών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα πιο υγιές περιβάλλον, μία καλύτερη ποιότητα ζωής» επεσήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, Παντελής Καλογεράκος.

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ συμμετέχει με ένα υβριδικό και δύο ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ένθερμος υποστηρικτής της ηλεκτροκίνησης σήκωσε την καρό σημαία εκκίνησης σε μια ηλεκτροκίνητη Tesla.

Οι περισσότερες συμμετοχές είναι από την Ελλάδα, μία από Ιταλία και μια από την Βουλγαρία. Τα οχήματα θα διανύσουν δύο κυκλικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης και της ορεινής Χαλκιδικής (συνολικά 250 χλμ).

«Η διοργάνωση αυτή ελπίζουμε να γίνεται τα επόμενα χρόνια σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Καλογεράκος.

Στη Νορβηγία περίπου το 40% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1%!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του ράλι, η βράβευση θα γίνει ανά κατηγορία για τα υβριδικά, τα ηλεκτρικά και τα μικρά πόλης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη χρήση της ηλεκτροκίνησης τόνισε o κ. Τζιτζικώστας μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELENA – supporting investments in energy efficiency and sustainable transport.

«Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει στην έδρα της ένα σταθμό φόρτισης για ηλεκτροκίνητα ενώ ήδη έχουμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα.Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε έναν μεγάλο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στους νικητές εκτός από τα προβλεπόμενα έπαθλα, θα απονεμηθούν και βαθμοί επιτυχίας που προσμετρούν στο Κύπελλο Εναλλακτικής Ενέργειας 2018 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Keywords
Τυχαία Θέματα