Αυτό είναι το νομοσχέδιο για το περιβάλλον - Αδειοδότηση, ΦΔΠΠ, δασικοί χάρτες, αυθαίρετα, απόβλητα

Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και την απλοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και την προώθηση των επενδύσεων, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, όπου παρουσίασε το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και το οποίο τίθεται αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

"Εκσυγχρονίζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία. Πάμε να πετύχουμε το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης

η οποία θα ενθαρρύνεται και ταυτόχρονα δε θα ζημιώνεται το φυσικό περιβάλλον", δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των δασικών χαρτών, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.

Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ προβλέπεται ζωνοποίηση περιοχών Natura.

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις επίσης όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων, την επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα, αλλά και για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων για τα αστικά λύματα.

Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε ότι τα προστατευόμενα πάρκα παραμένουν ως έχουν και τόνισε ότι "απαντούμε σε υπαρκτές αδυναμίες του συστήματος", προσθέτοντας, ότι "με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε αποτελεσματικά την προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος".

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, "δεν κατηγορούμε κανέναν, τα υπάρχοντα διοικητικά συμβούλια των ΦΔΠΠ προσπαθούν χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό".

Έτσι, ιδρύεται Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνέχεια του ΕΚΠΑΑ, που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και ο οποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θα χαράσσει την πολιτική, θα συντονίζει την εφαρμογή της και θα διαχειρίζεται την αυξημένη χρηματοδότηση για τις περιοχές αυτές.

Όπως έγινε γνωστό, ο Οργανισμός θα συνάψει αμέσως μνημόνια συνεργασίας με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη φύλαξη των περιοχών.

Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες και με Δήμους για την πραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακά προγράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι θα χρηματοδοτούνται σχετικά.

Ενώ, καταργούνται τα 36 Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται 24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ). Ταυτόχρονα, χωρίς να γίνουν απολύσεις, η στελέχωση των δομών θα γίνει με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το μοντέλο που προωθείται προσιδιάζει σε πολλά ευρωπαϊκά σχήματα, όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και με αυξημένη χρηματοδότηση.

Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών

Με το νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονται όλοι οι δασικοί χάρτες -κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.- ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τις διοικητικές πράξεις. Αυτό, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των αντιρρήσεων.

Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιούν την περιουσία τους όταν δικαιώνονται στην εξέταση των αντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να "κλείσει" το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα.

Προβλέπεται επίσης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης αντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανά Δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως γίνεται σήμερα.

Επίσης, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για να αποσυμφορηθεί το έργου τους ενώ εφαρμόζεται σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, αλλαγή σύνθεσής τους, συχνότερες υποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα, πρόβλεψη αναπληρωτών κ.λπ..

Ενώ, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές, για τις οποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξεις της διοίκησης, με τις οποίες άλλαξε νομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικός σε αγροτικός.

Ειδικότερα, πρόκειται για διανομές (εποικιστικά), αναδασμοί, απαλλοτριώσεις με σκοπό την αγροτική αποκατάσταση, άδειες του υπουργού Γεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβαση κλήρου. Όλες οι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσεις που είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως αγροτικές στην ΕΕ και λάμβαναν επιδοτήσεις.

Οι εν λόγω εκτάσεις αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατί παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω πράξεις της διοίκησης και θα έπρεπε να αποτυπωθούν ως Αγροτικές Εκτάσεις. "Μιλάμε για περιπτώσεις που παρατηρείται κατά φαντασίαν δάσος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ταυτόχρονα ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε τη διάθεση 245 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την πραγματοποίηση αναδασώσεων ανά την επικράτεια.

Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις

Όπως ανακοινώθηκε, γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών με τις περιοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικές πυκνώσεις σε συμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 685/2019).

Μάλιστα, εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίες εντός δασικών εκτάσεων, με τήρηση των συνταγματικών επιταγών και τη διαφύλαξη του δασικού ισοζυγίου, μπορούν υπό όρους να "τακτοποιούνται", με βάση τον νόμο για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, "δε θα κάνουμε ερασιτεχνισμούς, δε θα προχωρήσουμε ερήμην του ΣτΕ, και δε θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες, γιατί θέλουμε η νέα ρύθμιση να μην κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική" και πρόσθεσε ότι "θα αντιμετωπίσουμε σε στέρεες βάσεις το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων".

Όπως έγινε γνωστό, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων και να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης, με δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του νέου νόμου εντός 6 μηνών από την ισχύ του και καταβολή προστίμου ανάλογα με την κατηγορία, την έκταση και την παλαιότητα του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα έχουν και προσωρινή αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων.

Επιπλέον ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι "δε θα κάνουμε πίσω στο ζήτημα των κατεδαφίσεων", κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχει υπογράψει την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο νησί της Μακρονήσου.

Ζωνοποίηση περιοχών Natura

Με το νέο νομοσχέδιο μέσα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θα προβλέπονται από 1 έως 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα προβλέπονται: Ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης, Ζώνη προστασίας της φύσης, Ζώνη διαχείρισης οικοτόπων και ειδών και Ζώνη βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων

Σε κάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενες και απαγορευόμενες δραστηριότητες βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία (π.δ. 59/2018).

"Ό,τι κάνουμε γίνεται με βάση τις προβλέψεις του Ενωσιακού Δικαίου. Σε όσες περιοχές επιτρέπονται δραστηριότητες, θα γίνουν με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαχείριση αποβλήτων

Όσον αφορά τα μη επικίνδυνα απόβλητα, απλουστεύεται και επισπεύδεται η υφιστάμενη διοικητική διαδικασία για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Κατ' εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κέρκυρας, και για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κατά παρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ.

Επιπλέον, γίνεται υποχρεωτική για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουν καφέ κάδο, σε όλους τους δήμους που υπάρχει η σχετική υποδομή.

Για τα επικίνδυνα απόβλητα όπως ο αμίαντος, οι ιδιοκτήτες πλέον έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν για ασφαλή συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων που βρίσκονται στο ακίνητό τους και να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σχετική άδεια.

Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του υπόχρεου με την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αρμόδια υπηρεσία, ύστερα από σχετική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών, προβαίνει σε συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και καταλογίζει τη σχετική δαπάνη στον ιδιοκτήτη και στον επικαρπωτή του ακινήτου.

Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές, όπως στο Μάτι, η δαπάνη μεταφοράς αμιάντου καταβάλλεται από την αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος, όσον αφορά στα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑEKK), για την έκδοση οικοδομικής άδειας προϋπόθεση είναι η σύναψη συνεργασίας με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ για την αποκομιδή των μπάζων. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμβιβασμού στο συγκεκριμένο ζήτημα".

Ενώ, για τις περιοχές που δεν υπάρχει εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή των ΑΕΚΚ για τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων.

Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο εισάγεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος, με επιβολή του υπάρχοντος τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους τοιχώματος.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες, λόγω προώθησης υλικών που δύνανται να βιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.

Αστικά λύματα

Τέλος, προωθείται χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για κατασκευή εξωτερικών αγωγών διακλαδώσεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Ενώ, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τα συναρμόδια υπουργεία θα βρεθούν τρόποι για χρηματοδότηση και των δαπανών κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης από την οικία έως το εξωτερικό δίκτυο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ κκ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Μανόλης Γραφάκος, και Αλαξάνδρα Σδούκου.

Το σημείωμα του ΥΠΕΝ για το νομοσχέδιο:

Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας

Μεαυτό το νομοσχέδιο στοχεύουμε στηνεπίλυση χρόνιων προβλημάτων τηςπεριβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά καιστην απλοποίηση των διαδικασιών, βάζονταςτέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.Επιπλέον, διευκολύνουμε τις επενδύσειςστο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης καιεφαρμόζουμε βέλτιστες ευρωπαϊκέςπρακτικές για το περιβάλλον.

Οι9 μεγάλες παρεμβάσεις του περιβαλλοντικούνομοσχεδίου είναι:

Απλοποίηση περιβαλλοντικώναδειοδοτήσεωνΑπλοποίηση αδειοδότησηςΑΠΕΝέο ευρωπαϊκό μοντέλοδιαχείρισης Προστατευόμενων ΠεριοχώνΑντιμετώπιση τουπροβλήματος των δασικών χαρτώνΡυθμίσεις για τιςοικιστικές πυκνώσειςΖωνοποίηση περιοχώνNaturaΔιαχείριση αποβλήτωνΕπέκταση ανταποδοτικούτέλους για την πλαστική σακούλαΧρηματοδότηση ιδιωτικώνσυνδέσεων (για τα αστικά λύματα)

Απλοποίησηπεριβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

Τοπρόβλημα:Ηέκδοση μιας περιβαλλοντικής άδειαςείναι συχνά μια επώδυνη διαδικασία.Διότι ενώ ο νόμος προβλέπει την έκδοσήτης σε μερικούς μήνες, μπορεί τελικά ναχρειαστούν ακόμα και 6έως 8 χρόνια. Έτσιοι επενδυτές καθίστανται έρμαια τηςγραφειοκρατίας και πολλές επενδύσειςτελικά δεν προχωρούν. Αντίστοιχο πρόβλημαυπάρχει και για τις διαδικασίεςτροποποίησης και ανανέωσης των ΑΕΠΟ,που αντιστοιχούν στο 65%του όγκου αιτήσεωνπου εξετάζουν οι Περιβαλλοντικές Αρχές.

ΛΥΣΗ:Με το νομοσχέδιο αυτό απλοποιούμε τηδιαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικώνόρων με τρεις τομές:

1η τομή:Σύντμηση των προθεσμιών σε 120ημέρες, ενώπροβλέπουμε και την αυστηρή τήρησήτους.

2η τομή:Περιορίζονται σε 3τα στάδια τηςπεριβαλλοντικής αδειοδότησης. Επιπλέον,προβλέπονται συνέπειες για την υπέρβασητων σχετικών προθεσμιών, αλλά και μέριμναώστε οι προθεσμίες του νόμου να μην«παγώνουν» σε καμία περίπτωση.

Στάδιο 1ο -Έλεγχος πληρότηταςτου φακέλου: μετην άπρακτη παρέλευση των προθεσμιώνο φάκελος θεωρείται πλήρης.

Στάδιο 2ο -Γνωμοδοτήσεις τωναρμόδιων υπηρεσιών:με την άπρακτη παρέλευση των προθεσμιώνοι γνωμοδοτήσεις θεωρούνται θετικές,συνεπώς δεν θα κωλύεται η συνέχιση τηςδιαδικασίας.

Εξαίρεσηθα αποτελούν οι ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις(π.χ. αρχαιολογικών και δασικών) που όμωςθα παραπέμπονται στο Κεντρικό ΣυμβούλιοΠεριβαλλοντικής Αδειοδότησης – ΚΕΣΠΑ(για έργα Α1) και στο ΠεριφερειακόΣυμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης- ΠΕΣΠΑ (για έργα Α2).

Η σύγκλιση του ΚΕΣΠΑ καιτου ΠΕΣΠΑ θα γίνεται εντός20 ημερών και στησυνεδρίαση θα παρίσταται υποχρεωτικάκαι θα γνωμοδοτεί ο προϊστάμενος τηςΓενικής Διεύθυνσης της υπηρεσίας πουδεν γνωμοδότησε εμπρόθεσμα. Ηαλλαγή αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώςσε αυτές τις υπηρεσίες υπήρχανκαθυστερήσεις από μήνες έως και χρόνια!

Στάδιο 3ο -Ενοποίηση των 3σταδίων: τηςαξιολόγησης γνωμοδοτήσεων και τηςΜελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), σύνταξης ΑΕΠΟ και έκδοσης ΑΕΠΟ.

Με την άπρακτηπαρέλευση της προθεσμίας των 30 ημερών,ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ (ή οΣυντονιστής της ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης για έργα Α2) θα υποχρεούταινα προβεί στην έκδοση της ΑΕΠΟ.

Επιπλέον,υπάρχει πρόβλεψη για τη μελλοντικήδυνατότητα έκδοσης ενιαίας άδειας, μεενσωμάτωση των περιβαλλοντικών όρων(one-stop-shop)

3η τομή:Εισάγουμε στη διαδικασία της περιβαλλοντικήςαδειοδότησης τους ΠιστοποιημένουςΙδιώτες Αξιολογητές.

Ο θεσμός αυτός είναι μίαευρέως διαδεδομένη διοικητική πρακτική,που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγίακαι εφαρμόζεται ήδη από τις περισσότερεςχώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, δίνεται ηδυνατότητα να διεκπεραιώνονται όλα ταστάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησηςαπό Πιστοποιημένους Ιδιώτες Αξιολογητές.Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες,με αποδεδειγμένη εμπειρία, που εγγράφονταισε Μητρώο, με την πιστοποίηση τωνυπηρεσιών του ΥΠΕΝ. Αντίστοιχη πρόβλεψηυπάρχει και για την ενεργοποίηση τουθεσμού των Πιστοποιημένων ΠεριβαλλοντικώνΕπιθεωρητών.

Απλοποίησηδιαδικασίας τροποποίησης και ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων

Επεκτείνουμε,με το νομοσχέδιο αυτή, τη χρονικήισχύ τωνΠεριβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων από 10σε 15 έτη.

Μέσωδιαδικασίας screening - με υποβολή ενόςαπλοποιημένου φακέλου- η ΠεριβαλλοντικήΑρχή μπορεί να κρίνει ποιες τροποποιήσειςείναι επουσιώδεις και ποιες ουσιώδεις.

Επίσης,θέτουμε σαφήκριτήρια για τηδιάκριση μεταξύ ουσιωδών και επουσιωδώντροποποιήσεων (με Υπουργική Απόφαση).Στην περίπτωση των επουσιωδώντροποποιήσεων, προβλέπουμε μία ταχείακαι απλοποιημένη διαδικασία για τηνέκδοση Απόφασης τροποποίησης ή ανανέωσηςπεριβαλλοντικών όρων. Στην περίπτωσητων ουσιωδών τροποποιήσεων, οι αναγκαίεςγνωμοδοτήσεις θα περιορίζονται αυστηρώςστο αντικείμενο της τροποποίησης τουέργου.

Προβλέπουμεακόμη την εμπλοκή ΠιστοποιημένωνΙδιωτών Αξιολογητών,με οφέλη όπως αυτά που προκύπτουν καιστην αρχική διαδικασία έγκρισηςπεριβαλλοντικών όρων.

Απλοποιούμεκαι επιταχύνουμε τη διαδικασίατροποποίησης ή ανανέωσης περιβαλλοντικώνόρων και παρέχουμε τη δυνατότηταπαράτασης της διάρκειας ισχύος ΑΕΠΟγια έργα ή δραστηριότητες που διαθέτουνEMAS ή ISO.

ΑναβάθμισηΗλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου(ΗΠΜ)

Μίαακόμη σημαντική μεταρρύθμιση είναι οεκσυγχρονισμός και η ενίσχυση τουΗλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου,ώστε να διεξάγονται όλατα στάδια τηςπεριβαλλοντικής αδειοδότησης ηλεκτρονικά.

Απλοποίησηαδειοδότησης ΑΠΕ

Τοπρόβλημα: Ηαδειοδότηση για έργα ΑΠΕ διαρκεί3-4 έτη για φωτοβολταϊκάκαι 6-8 έτη γιααιολικά. Μόνο γιατην Άδεια Παραγωγής,το πρώτο στάδιο της διαδικασίας,χρειάζονται 18-24μήνες μέχρι ναεκδοθεί από τη ΡΑΕ (με απόφαση Ολομέλειας).

ΛΥΣΗ:Αυτή τη στιγμή εκκρεμούνστη Ρυθμιστική Αρχή άνωτων 1.800 αιτήσεων(περίπου 29 GW) για έκδοση Άδειας Παραγωγήςκαι αξιολογούνται ακόμα αιτήσεις του2018. Σήμερα απαιτούνται 29βήματα από τηνΆδεια Παραγωγής μέχρι τη Σύμβαση Πώλησηςηλεκτρικού ρεύματος με το ΔΑΠΕΕΠ. Ταπεριθώρια απλοποίησης και επιτάχυνσηςείναι μεγάλα!

Μετις παρεμβάσεις μας μειώνονται άμεσαοι χρόνοι αδειοδοτήσεων. Αντικαθιστούμετην Άδεια Παραγωγής με τη ΒεβαίωσηΠαραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας,ενώ δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασηςτης Ολομέλειας της ΡΑΕ. Η Βεβαίωση θαπροκύπτει μετά από μια σύντομη καιαυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχουτης αίτησης, με μείωσηστο ελάχιστο των δικαιολογητικώνπου απαιτούνται. Το νέο αδειοδοτικόπλαίσιο θα καταλαμβάνει τόσο τις νέεςαιτήσεις όσο και τις εκκρεμείς, ώστε ηεκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμώναιτήσεων να γίνεται σε χρονικό διάστημαλίγων μηνών. Άμεσα ορατά αποτελέσματαστους χρόνους έκδοσης των Βεβαιώσεων(λιγότερο από 6 μήνες).

Θεσπίζουμενέα διαδικασία με ειδικό πληροφοριακόσύστημα. Δημιουργείται το ΗλεκτρονικόΜητρώο ΑΠΕ που θαυποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης.Θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακάσυστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων(πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τουςΔιαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).Στο μεσοδιάστημα χρησιμοποιείται καιαναβαθμίζεται το υφιστάμενο πληροφοριακόσύστημα της ΡΑΕ, ώστε να εκκαθαριστούνταχύτερα οι εκκρεμείς αιτήσεις.

Επιπλέον,καταργούμε τηςυποχρέωσης καταβολής Τέλους Διατήρησηςαπό 1.1.2020. Στο εξής εφάπαξ καταβολήΕιδικού Τέλους υπέρ ΕΛΑΠΕ (ευρώ/ΜW) γιατην έκδοση της Βεβαίωσης.

Υπάρχουνσυγκεκριμένα χρονικάορόσημα για τουςκατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα»αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγήενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑτόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δενπροχωρούν την ωρίμανση του έργου τους.Η παρέμβαση συνοδεύει και λειτουργείπαράλληλα με την απλοποίηση στηνπεριβαλλοντική αδειοδότηση. Σε δεύτερηφάση θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις σταεπόμενα στάδια της διαδικασίας μέχριτη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος.Στόχος είναι στο τέλοςτου 2021 οι επενδύσειςσε ΑΠΕ να αδειοδοτούνταισε 2 χρόνια (+1 γιαεξαιρετικές περιστάσεις - Οδηγία2018/2001).

Νέοευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισηςΠροστατευόμενων Περιοχών

Τοπρόβλημα: Τουφιστάμενο οργανωτικό μοντέλο τωνΦορέων Διαχείρισης με τα δεκάδεςδιοικητικά συμβούλια και τις ατελείςδιοικητικές δομές παρά τις όποιεςφιλότιμες προσπάθειες έχουν γίνει δενμπορεί να ανταποκριθείστις ανάγκες μιας ολοκληρωμένης καιβιώσιμης διαχείρισης των ΠροστατευόμενωνΠεριοχών. Οι περισσότεροι από τους 36Φορείς παρουσιάζουν μεγάλεςδιοικητικές καιδιαχειριστικέςανεπάρκειες. ΠολλοίΦορείς υπολειτουργούνκαι οι 8 Φορείς που ιδρύθηκαν το 2018υπάρχουν μόνο στα χαρτιά!

ΛΥΣΗ:Παραμένει η προστασία και η κάλυψη γιαόλες τις προστατευόμενες περιοχές, ταεθνικά πάρκα και τους εθνικούς δρυμούς.

Δημιουργούμετον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντοςκαι Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)που θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ και οοποίος θα λειτουργεί επιτελικά, θαχαράσσει την πολιτική, θα συντονίζειτην εφαρμογή της και θα διαχειρίζεταιτην αυξημένη χρηματοδότηση για τιςπεριοχές αυτές. Ο Οργανισμός θα συνάψειαμέσως μνημόνια συνεργασίας με τιςΑποκεντρωμένες Διοικήσεις για τη φύλαξητων περιοχών. Επιπλέον, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θασυνάπτει προγραμματικές συμβάσεις μετις Περιφέρειες και με Δήμους για τηνπραγματοποίηση έργων και για αναπτυξιακάπρογράμματα. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοιθα χρηματοδοτούνται σχετικά.

Καταργούνταιτα 36 Διοικητικά Συμβούλιατων Φορέων Διαχείρισης και δημιουργούνται24 αποκεντρωμένες δομές (ΜΔΠΠ)στο πλαίσιο του φορέα για την εποπτεία,την επιστημονική παρακολούθηση και τηνανάδειξη των Προστατευόμενων Περιοχών.Ο αριθμός των δομών είναι αντίστοιχοςμε τον αριθμό των σχεδίων διαχείρισης,που εκπονούνται για τις περιοχές αυτές.Στο πλαίσιο κάθε μίας από τις 24 δομέςθα λειτουργεί μια ειδικήεπιτροπή που θαβασίζεται στη συμμετοχικότητα και θααποτελείται από εκπροσώπους τηςεπιστημονικής κοινότητας, τωνπεριβαλλοντικών οργανώσεων και τηςαυτοδιοίκησης και θα έχει ουσιαστικήσυμβολή στην πολιτική προστασίας τωνπεριοχών.

Ηστελέχωσητου νέου σχήματος (Γενικοί Διευθυντέςκαι Διευθυντές) θα γίνει μέσω αξιολόγησηςβάσει των κριτηρίωνΑΣΕΠ. Η βάσηστελέχωσης των 24 ΜΔΠΠ θα είναι οισημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι μετάαπό αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ.

Η δημιουργία ενιαίουφορέα για τη διαχείριση των ΠροστατευόμενωνΠεριοχών ήταν πάγιοαίτημα φορέων,οικολογικών οργανώσεων και διοικητικώνσυμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.Το μοντέλο που προωθούμεπροσιδιάζει σεπολλά ευρωπαϊκά σχήματα,όπως στη Φινλανδία και την Ιρλανδία Το νέο μοντέλο για τιςπροστατευόμενες περιοχές θα είναιπερισσότερολειτουργικό διοικητικάκαι πιο ουσιαστικάυποστηριζόμενο οικονομικά.

Αντιμετώπισητου προβλήματος των δασικών χαρτών

Τοπρόβλημα:Σημαντικός αριθμός ακινήτων εμφανίζεταιστους δασικούς χάρτες ως δασική έκταση,ενώ στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτεςτους κατέχουν πράξεις διοίκησης, με τιςοποίες έχει αλλάξει ο χαρακτήρας τουςαπό δασικό σε αγροτικό. Όμως η διοίκησηδεν έλαβε υπόψη της αυτές τις πράξειςστους αναρτημένους Δασικούς Χάρτες.

Τοαποτέλεσμα είναι ότι στις ΕπιτροπέςΕξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) εκκρεμούν160.000 αντιρρήσεις στο 50% της χώρας.Τα 2 τελευταία χρόνια έχουν εξεταστείμόλις 10.000 αιτήσεις και με τα σημερινάδεδομένα οι αντιρρήσεις επί των δασικώνχαρτών θα ολοκληρωθούνσε 27 χρόνια! Ακόμηκαι όταν γίνονται δεκτές οι αντιρρήσειςτων ιδιοκτητών, πρέπει να περιμένουννα ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεωνσε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν ταακίνητά τους.

ΛΥΣΗ:Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής τωνδασικών χαρτών οι περιοχές, για τιςοποίες, πριν το 1975, είχαν εκδοθεί πράξειςτης Διοίκησης, με τις οποίες άλλαξενομίμως ο χαρακτήρας τους από δασικόςσε αγροτικός.

Πρόκειταιγια:

Διανομές (εποικιστικά)ΑναδασμοίΑπαλλοτριώσεις με σκοπότην αγροτική αποκατάσταση Άδειες του υπουργούΓεωργίας ή του νομάρχη για μεταβίβασηκλήρου

Όλεςοι παραπάνω αφορούν αγροτικές εκτάσειςπου είχαν δηλωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ωςαγροτικές στην ΕΕ και λάμβαναν επιδοτήσεις.Αποτυπώθηκαν ως δασικές εκτάσεις, γιατίπαρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους τιςπαραπάνω πράξεις της Διοίκησης και θαέπρεπε να αποτυπωθούν ως ΑγροτικέςΕκτάσεις.

Μετο νομοσχέδιο αυτό αναμορφώνονταιόλοι οι δασικοί χάρτες(κυρωμένοι, όσοι έχουν αναρτηθεί κ.λπ.)ώστε να λάβουν υπόψη τους αυτές τιςδιοικητικές πράξεις. Αυτό θα έχει ωςαποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση τωναντιρρήσεων.

Ακόμη,δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες νααξιοποιούν τηνπεριουσία τουςόταν δικαιώνονται στην εξέταση τωναντιρρήσεων, χωρίς να περιμένουν να«κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό,όπως συμβαίνει σήμερα.

Προβλέπεταιη κύρωση των Δασικών Χαρτών σε πιο τακτάχρονικά διαστήματα,μετά την ολοκλήρωση της εξέτασηςαντιρρήσεων που έχουν ομαδοποιηθεί ανάΔήμο (και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα,όπως γίνεται σήμερα).

Ενισχύονταιοι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεωνγια να αποσυμφορηθεί του έργου τους(σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενοέργο, αλλαγή σύνθεσής τους, συχνότερεςυποχρεωτικές συνεδριάσεις ανά μήνα,πρόβλεψη αναπληρωτών κ.λπ.).

Ρυθμίσειςγια τις οικιστικές πυκνώσεις

Τοπρόβλημα: Ηδόμηση εντός δασών και δασικών εκτάσεωνέχει δημιουργήσει προβλήματακοινωνικά καιοικολογικά, π.χ.με τη μείωση του δασικού πλούτου τηςχώρας. Η προηγούμενη απόπειρα επίλυσηςτου ζητήματος έγινε με την εξαίρεση τωνοικιστικών πυκνώσεων από την ανάρτησηστους δασικούς χάρτες που όμως κρίθηκεαντισυνταγματική από το Συμβούλιο τηςΕπικρατείας.

ΛΥΣΗ:Γίνεται εκ νέου ανάρτηση των δασικώνχαρτών με τιςπεριοχές που είχαν εξαιρεθεί ως οικιστικέςπυκνώσεις σεσυμμόρφωση με το γράμμα και το πνεύματης απόφασης του ΣτΕ (ΟλΣτΕ 685/2019).

Εκδίδεταιπροεδρικό διάταγμα, το οποίο καθορίζειτα κριτήρια βάσει των οποίων κατοικίεςεντός δασικών εκτάσεων, με τήρηση τωνσυνταγματικών επιταγών και τη διαφύλαξητου δασικού ισοζυγίου, μπορούν υπό όρουςνα «τακτοποιούνται».

Συγκεκριμένα,παρέχεται η δυνατότητατακτοποίησης για χρονικό διάστημα 30ετών των κατοικιώνπου έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικώνεκτάσεων, εφόσον δεν είναι μεμονωμένες,αλλά βρίσκονται εντός οικιστικώνπυκνώσεων, δεν έχουν οικοδομηθεί μετάτον Ιούνιο 2011 και δεν βρίσκονται σεάλλες «ευαίσθητες» περιοχές (όπωςρέματα, Naturaκ.λπ.).

Ηδιαδικασία τακτοποίησης

Υποβολή αιτημάτωνυπαγωγής στιςδιατάξεις του νόμου (εντός 6 μηνών απότην ισχύ του) με προσωρινή αναστολήόλων των διοικητικών κυρώσεων.Κατάρτιση σε κάθεΠεριφέρεια οικονομοτεχνικώνμελετών, πουπροσδιορίζουν τις αστικές πυκνώσειςκαι τεκμηριώνουν την ανάγκη για τηνπροσωρινή διατήρηση των κατοικιώνεντός αυτών.Έκδοση προεδρικούδιατάγματος, βάσειτων μελετών, κατόπιν επεξεργασίας καιαπό το ΣτΕ.Καταβολή προστίμου καιαναστολή της κατεδάφισης επί 30ετία. Θαεπιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δενέχουν υπαχθεί.

Σεαντίθεση με την προηγούμενη αντισυνταγματικήρύθμιση, με τη δική μας πρόταση καθίσταταισαφές ότι πρόκειται για δασικές εκτάσειςκαι ότι μόνο κατ’ανοχήν δεχόμαστε την αναστολή τηςκατεδάφισης κάποιωναπό τις κατοικίες για μία τριακονταετία.Έτσι, δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα,η οποία είναι σύμφωνημε τη νομολογία του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας καιθα ενισχυθεί από τις σχετικέςοικονομοτεχνικές μελέτες που θαπεριληφθούν σε σχέδιο προεδρικούδιατάγματος, το οποίο θα τύχει τηςπροληπτικής επεξεργασίας του ΣτΕ.

Ζωνοποίησηπεριοχών Natura

Τοπρόβλημα: Υπάρχειένα καθεστώςαβεβαιότητας σεσχέση με το τι επιτρέπεται και τι όχιστις περιοχές Natura,χωρίς ενιαίο πλαίσιο που να προβλέπειζώνες, όπως στην ΕΕ. Ούτε τα είδη τωνεπιτρεπόμενων ή απαγορευόμενων χρήσεωνσε κάθε ζώνη. Δίνονται λύσεις adhoc.Η χώρα μας καθυστερείαδικαιολόγητα στηνκατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης τωνπεριοχών Natura2000, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% τηςελληνικής επικράτειας και η Ελλάδα έχειπαραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.Είμαστε στο στάδιο κατάρτισης 23περιβαλλοντικών μελετών,οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τησύνταξη σχεδίων διαχείρισης και τηνέκδοση προεδρικού διατάγματος για τηνπροστασία των περιοχών αυτών, οι οποίεςόμως προχωρούν με σχετικό νομοθετικόκενό.

ΛΥΣΗ:Μέσα σε κάθε προστατευόμενη περιοχή θαπροβλέπονται από 1έως 4 ζώνες κλιμακούμενης προστασίας,όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκέςχώρες.

Συγκεκριμέναπροβλέπονται:

Ζώνηαπόλυτης προστασίας της φύσηςΖώνηπροστασίας της φύσηςΖώνη διαχείρισηςοικοτόπων και ειδώνΖώνη βιώσιμης διαχείρισηςφυσικών πόρων

Σεκάθε ζώνη προβλέπονται οι επιτρεπόμενεςκαι απαγορευόμενες δραστηριότητεςβάσει των χρήσεωνγης που ισχύουνγια την πολεοδομία (π.δ. 59/2018).

Λαμβάνονταςυπόψη τις ρυθμίσεις αυτές, οι μελετητέςπου εκπονούν σε εθνικό επίπεδο τα σχετικάσχέδια για τις περιοχές Naturaθα μπορέσουν με τρόπο συνεκτικό καιμεθοδολογία ομοιόμορφη να καθορίσουντους όρους καιπεριορισμούς δραστηριοτήτων κατά ζώνεςεντός των προστατευομένων περιοχών.

Διαχείρισηαποβλήτων

Τοπρόβλημα: Υπάρχουνχρονοβόρεςδιαδικασίες στηνέγκριση Εθνικού/Περιφερειακών και Τοπικών ΣχεδίωνΔιαχείρισης Αποβλήτων. Ορισμένοι φορείςαδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση,με αποτέλεσμα περιοχές να πνίγονταιστα σκουπίδια.Εξαιτίας παράνομων Χώρων ΑνεξέλεγκτηςΔιάθεσης Απορριμμάτων έχουν επιβληθείστη χώρας μας πρόστιμααπό την ΕΕ. Υπάρχουν επικίνδυνααπόβλητα σειδιωτικές κατοικίες (πχ. αμίαντος σεπυρόπληκτες περιοχές), ενώ τα απόβληταεκσκαφών κατασκευών &κατεδαφίσεωνκαταλήγουν σε πεζοδρόμια, ρέματα.

ΛΥΣΗ:

Όσοναφορά στα μηεπικίνδυνα απόβλητα,απλουστεύουμε καιεπισπεύδουμε τηνυφιστάμενη διοικητική διαδικασία γιατην έγκριση του Εθνικού ΣχεδίουΔιαχείρισης Αποβλήτων, ΠεριφερειακούΣχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων καιΤοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.Κατ’ εξαίρεση σε έκτακτες περιπτώσειςκαι για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίουσυμφέροντος η διαχείριση των αστικώνστερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) γίνεται μεαπόφαση του Γενικού Γραμματέα ΣυντονισμούΔιαχείρισης Αποβλήτων του ΥπουργείουΠεριβάλλοντος και Ενέργειας, κατάπαρέκκλιση των υφισταμένων προβλέψεωντου ΠΕΣΔΑ.

Γίνεταιυποχρεωτική για τα καταστήματαυγειονομικού ενδιαφέροντος να διαθέτουνκαφέ κάδο,όπου υπάρχει σχετική υποδομή

Γιατα επικίνδυνααπόβλητα (αμίαντος),οι ιδιοκτήτες έχουν την υποχρέωση ναμεριμνούν για ασφαλήσυλλογή και μεταφορά επικίνδυνωναποβλήτων πουβρίσκονται στο ακίνητό τους και ναεξασφαλίζουν την πρόσβαση σε φυσικά ήνομικά πρόσωπα με σχετική άδεια. Σεπερίπτωση μη συμμόρφωσης του υπόχρεουμε την απόφαση του Συντονιστή ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης, η αρμόδια υπηρεσία, ύστερααπό σχετική εντολή του αρμόδιου ΕισαγγελέαΠρωτοδικών, προβαίνει σε συλλογήκαι απομάκρυνση τωνεπικίνδυνων αποβλήτων και καταλογίζειτη σχετική δαπάνη στονιδιοκτήτη και στον επικαρπωτή τουακινήτου.

Ειδικάγια τις πυρόπληκτεςπεριοχές (Μάτι) ηδαπάνη μεταφοράς αμιάντου καταβάλλεταιαπό την αρμόδια υπηρεσία.

Τέλος,όσον αφορά στα απόβληταΕκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων(ΑEKK), για την έκδοσηοικοδομικής άδειας προϋπόθεση είναι ησύναψη συνεργασίας με εγκεκριμένοσύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚγια την αποκομιδήτων μπάζων.

Γιατις περιοχές που δεν υπάρχει εγκεκριμένοσύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ,απαιτείται υπεύθυνηδήλωση τουδιαχειριστή των ΑΕΚΚ για τη διασφάλισητης διαχείρισης των παραγόμενων ΑΕΚΚ.

Επέκτασηανταποδοτικού τέλους για την πλαστικήσακούλα

Τοπρόβλημα: Ηεφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας2015/720/ΕΕ με τον τρόπο που έγινε έχειδημιουργήσει την εξής παρενέργεια: ενώεπιβλήθηκε αντισταθμιστικό τέλος μόνογια τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεπάχος τοιχώματος 15-50 μικρών, ταυτόχρονααυξήθηκε κατακόρυφαη χρήση της πιο χοντρής πλαστικήςσακούλας, την οποία οι καταναλωτέςπληρώνουν στα καταστήματα λιανικήςπώλησης, χωρίς η χρέωση αυτή να αποτελείπεριβαλλοντικό τέλος.

ΛΥΣΗ:Ολιστική προσέγγισητου προβλήματος, με επιβολή τέλους σεόλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτωςπάχους τοιχώματος.Μοναδική εξαίρεσηείναι οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες,λόγω προώθησης υλικών που δύνανται ναβιοαποδομηθούν ή/και λιπασματοποιηθούν.

ΙδιωτικέςΣυνδέσεις (αστικά λύματα)

Τοπρόβλημα: Υπάρχειμεγάλος αριθμός ιδιωτικών ακινήτων σεόλη τη χώρα που δενείναι συνδεδεμένος μετα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης. Είναιυψηλό το κόστοςσύνδεσης πουβαρύνει τους ιδιοκτήτες, ενώ μας έχουνεπιβληθεί υπέρογκαπρόστιμα από ΕΕγια μη εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας.

ΛΥΣΗ:Χρηματοδότησηαπό κοινοτικούς και εθνικούς πόρουςγια κατασκευή εξωτερικών αγωγώνδιακλαδώσεων χωρίςοικονομική επιβάρυνσητων ιδιοκτητών.Συνεννόηση με την ΕΕ για χρηματοδότησηκαι των δαπανών κατασκευήςτου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης(από την οικία έως το εξωτερικό δίκτυο).

Keywords
αυθαιρετα, δασικοι χαρτες, χαρτες, περιβαλλον, εν λόγω, χατζηδακης, natura, ΑΣΕΠ, οπεκεπε, νέα, βασεις, ισχύ, υφιστάμενη, αμίαντος, συγκεκριμένο, iso, απε, ραε, βεβαίωση, δεδδηε, αδμηε, λύση, ελλαδα, βασεις 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, εσπα 2021, επιδοτησεις, χωρες, το θεμα, αδεια, θεμα, ιρλανδια, νησι, οπεκεπε, πλαισιο, ραε, υπευθυνη δηλωση, iso, αγροτικη, αιτησεις, αμίαντος, απε, βεβαίωση, γινει, γινεται, γινονται, γραμμα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, εργα, επρεπε, ερημην, ετη, εφαπαξ, ζωνη, ζωνες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, θωμας, λυματα, λύση, ματι, μηνες, μειωση, παντα, οικια, παμε, πεδιο, πιστοποιηση, πολεοδομια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδιο, σχηματα, ταλαιπωρια, τομη, ισχύ, υφιστάμενη, φυσικα, φυσικο, φινλανδια, χρονικα, κωνσταντινος, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδη, εθνικο, φακελος, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, natura
Τυχαία Θέματα
Αυτό, - Αδειοδότηση ΦΔΠΠ,afto, - adeiodotisi fdpp