Συναγερμός για νέο προσφυγικό κύμα: Βίντεο με ομάδες προσφύγων να μπαίνουν στην Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η δήλωση της τουρκικής ηγεσίας ότι ναι μεν η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες, αλλά πλέον δεν μπορεί να ελέγξει τις ροές που έρχονται από την Συρία μετά τις μάχες στην Ιντλίμπ όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιώτες.

Η ανησυχία ότι ο Ερντογάν ανοίγει την κάνουλα είναι διάχυτη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ήδη εκρηκτικό πρόβλημα με τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι ομάδες

προσφύγων κατευθύνονται προς την Ελλάδα. Το τουρκικό μέσο DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το DHA, περίπου 300 πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.

Sınır kapılarının açıldığı iddiaları üzerine mülteciler Avrupa’ya geçmek için sınır kapılarına yöneldi. Gerek Suriye sınırından gerekse Türkiye içinden Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler yollara düştü.

— Demirören Haber Ajansı (@dhainternet) February 28, 2020

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας μεταδίδουν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Anadolu, μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χωριό Babakale, στην παραλία Yeşil Liman και στο Kadırga Bay. Οι μετανάστες σε αυτά τα σημεία, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση στη Λέσβο, ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους.

Ολοκληρωτική στρατιωτική δράση στην Συρία

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, καθώς τα τουρκικά κόμματα πιέζουν για ολοκληρωτική στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας πως θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση για επέμβαση, όποιο και αν είναι το κόστος.

Στην Ελλάδα, χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί γύρω από την επιτάχυνση του σχεδίου της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών δομών για τους μετανάστες στις περιοχές.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε να αυξηθούν οι θαλάσσιοι έλεγχοι για τον περιορισμό των ροών, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα επισκεφθεί πολύ σύντομα Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, παρά τα άγρια επεισόδια που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Χίο και Λέσβο και την οργή που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η συμπεριφορά του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.

Όπως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, «τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών. Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Keywords
Τυχαία Θέματα