POSBEMED2: Νέο έργο για διαχείριση της πολύτιμης Ποσειδωνίας και των αμμοθινών

Δεν είναι ούτε φύκια, ούτε σκουπίδια…ονομάζεται Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) και η παρουσία της στις θάλασσες και στις ακτές είναι ένδειξη καθαρότητας και καλής ποιότητας του νερού. Εσφαλμένα την αποκαλούμε φύκι, ωστόσο πρόκειται για ένα προστατευόμενο θαλάσσιο γρασίδι, ενδημικό της Μεσογείου, το οποίο σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος. Όμως, η θέασή του με κάνει να μην θέλω να πλησιάσω τη θάλασσα ή την ακτή, οπότε γιατί να ασχοληθώ με αυτό το γρασίδι; Ε λοιπόν, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από τη στεριά ως ξεβρασμένο φύλλο Ποσειδωνίας, η Ποσειδωνία συνεισφέρει σημαντικά στη διατήρηση υγιών και ανθεκτικών θαλασσών.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συμμετέχει στο νέο ευρωπαϊκό έργο “POSBEMED2” «Διακυβέρνηση και Διαχείριση των Συστημάτων Ποσειδωνίας και Αμμοθινών στη Μεσόγειο», στα πλαίσια του προγράμματος InterregMED. Το έργο διάρκειας 32 μηνών, αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου έργου “Posbemed”.

Επιδιωκόμενος σκοπός είναι η προώθηση μιας αειφορικής διαχείρισης της Ποσειδωνίας σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και η ευρύτερη γνωστοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα της Ποσειδωνίας, μέσω της συνεργασίας κομβικών φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση παράκτιων περιοχών. Συντονιστής του έργου είναι η Περιφέρεια της Σαρδηνίας, Regione Autonoma della Sardegna (RAS), με τεχνικό διαχειριστή το IUCN MED της Ισπανίας. Ανάμεσα σε αυτούς, στο έργο συμμετέχουν εταίροι από Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο, τόσο σε επίπεδο οργανώσεων, όσο και σε επίπεδο κρατικών φορέων. Από πλευράς Ελλάδας, στο έργο συμμετέχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, όπου εκτός των άλλων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στην περιοχή του Capo Carbonara. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας (Protected Natural Marine Area of Capo Carbonara) παίρνονται ποικίλα μέτρα διαχείρισης της Ποσειδωνίας, κάτι το οποίο αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ανάγκης κινητοποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Δείτε φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα