ΥΠΟΙΚ: Στο «μικροσκόπιο» το επόμενο βήμα στο μέτωπο του χρέους

Το πρώτο μεγάλο «προγύμνασμα» εν όψει της νέας έκθεσης του ESM για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν άκρως επιτυχημένο. Η υπερπροσφορά κεφαλαίων από «πρώτης ποιότητας» επενδυτές για ένα χρεόγραφο που εκτείνεται πέραν της ημερομηνίας ορόσημο, οπότε και λήγει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του ESM το 2032, καταδεικνύει ότι η αγορά δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας και βέβαια δε χάνει ευκαιρία για

«καλές» και σίγουρες αποδόσεις.

Σημειώνεται ότι μέσω του 15ετούς τίτλου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 1,911% και κουπόνι 1,875%. Υπήρχε και η σκέψη για μια παραπάνω άντληση κεφαλαίων (περίπου 500 εκ. ευρώ) αλλά τελικά αποφασίστηκε να μείνει η έκδοση σε αυτό το επίπεδο χρημάτων και να αφεθεί η … «όρεξη» για επόμενες εκδόσεις.

Πάντως οι συνολικές προσφορές έφτασαν σχεδόν τα 19 δισ. ευρώ, (18,8 δισ.) από 378 διαφορετικούς επενδυτές, ενώ όπως αναφέρεται, οι λεγόμενοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρόσφεραν 3,9 δισ. ευρώ. Επίσης από αυτούς, ξένοι οίκοι προσέφεραν 3,6 δισ. ευρώ. Συνολικά σε τέτοιας ποιότητας χαρτοφυλάκια πήγαν 1,6 δισ. ευρώ κάτι που δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι του δημοσίου έχουν τη θετική αποδοχή της «καλής» αγοράς των ομολόγων.

Αναλυτικά οι asset managers πήραν το 68% της χθεσινής έκδοσης ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Σε τράπεζες κατέληξε το 14%, σε ασφαλιστικά ταμεία το 7%, σε κεντρικές τράπεζες το 5%, σε hedge funds άλλο ένα 5% και σε λοιπούς επενδυτές το 1%. Το 84% της έκδοσης μπήκε σε χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών και μόνο το 16% κατέληξε εντός Ελλάδος (περί τα 140 εκατ. ευρώ αποκτήθηκαν από ελληνικές τράπεζες).

Όπως φαίνεται επελέγη να δοθεί και ένα τμήμα της έκδοσης σε hedge funds, δηλαδή κεφάλαια υψηλού ρίσκου και άλλους μη θεσμικούς επενδυτές που εδώ και χρόνια είναι βασικοί πελάτες των ελληνικών χρεογράφων, λόγω και της πιστοληπτικής βαθμίδας της χώρας. Ουσιαστικά βέβαια η κατάταξη της χώρας μπορεί να απέχει από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο όπως καταφάνηκε οι επενδυτές είναι έτοιμοι να δώσουν κι άλλο χρήμα στη χώρα καθώς έχουν εμπιστοσύνη σε θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα ότι θα κάνει τα «δέοντα».

«Από αυτή την άποψη, η συναλλαγή δείχνει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας προς το Ελληνικό Κράτος και αντιπροσωπεύει άλλο ένα δείγμα επιστροφής της χώρας στην ‘κανονικότητα’ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου», επισημαίνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Γι' αυτό και ήδη μια επόμενη έκδοση είναι στα σκαριά, αυτή τη φορά 10ετούς ομολόγου ώστε να μπει κι άλλο ένα σημείο στην καμπύλη χρέους της χώρας. Ήδη για μια δεκαετία με βάση την προσφορά σε πραγματικό χρήμα η καμπύλη κρινόταν ικανοποιητική. Από εκεί και πέρα, όμως, η πορεία του χρέους είχε μια προβολή που καταγράφονταν μόνο με swaps (ανταλλαγές χρεογεάφων), δηλαδή όχι με συναλλαγές σε πραγματικό χρήμα και μάλιστα με επιτόκια 3,5 - 4%. Τώρα όμως με το 15ετές μπήκε άλλο ένα σημείο σε βάθος χρόνου με βάση την πραγματική προσφορά. Κι έτσι ανοίγει ο δρόμος όπως προαναφέρθηκε σε νέες εκδόσεις μεσο – μακροπρόθεσμες που δίνουν ορίζοντα στο χρέος.

Παράλληλα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ετοιμάζει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα αξιοποιηθεί στην προσπάθεια να πειστούν οι θεσμοί να αναθεωρήσουν απόψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη ενίσχυση της ανάπτυξης και μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Γιώργος Αλεξάκης

υπουργείο Οικονομικών15ετές ομόλογοχρέοςΟΔΔΗΧ
Keywords
Τυχαία Θέματα