«Green Skills» σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας για νέους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Πράσινες δεξιότητες θα χρειαστεί να αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια οι νέοι που θα εισέλθουν επαγγελματικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να έχουν την απαιτουμένη τεχνογνωσία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, περισσότεροι από 50 νέοι ηλικίας από 16 έως 18 ετών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια για την εφαρμογή των πράσινων τεχνολογιών στην παραγωγή ενέργειας και στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτηρίων (έξυπνα σπίτια), κατά την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση που έλαβε χώρα σε αίθουσα της ΧΑΝΘ.

Ο

λόγος για την εκδήλωση με θέμα «Green Skills - Επαγγελματική Ενημέρωση των νέων με τη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων προσομοίωσης στις πράσινες τεχνολογίες», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Graeuducation» σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Ερευνητικό Ινστιτούτο/Forschungsinstitut für innovative Arbeitsgestaltuhg und Pravention (FIAP e.V.), το Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν ΕΠΕ/ Wissenchaftspark Gmbh και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Μύνστερ/ Handwerkskammer Munster–HBZ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας για την περίοδο 2017-2020 και σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των νέων στις πράσινες τεχνολογίες.

Με τα εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία χωρούν μέσα σε βαλιτσάκια, τα παιδιά πραγματοποίησαν μετρήσεις και υπολογισμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας φωτοβολταικά πλαίσια καθώς και ανεμογεννήτριες, ενώ έμαθαν για το πώς μπορεί να λειτουργήσει έξυπνα ένα σπίτι στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Πιστεύω, όπως ήδη συμβαίνει στη Γερμανία, η ζήτηση σε αυτόν τον τομέα εργασίας θα είναι πολύ μεγάλη και για την Ελλάδα καθώς έχει πολλές δυνατότητες, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλα ενεργειακά ζητήματα και σίγουρα είναι μια καλή λύση για τη χώρα», υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Γκούνγκ, Διευθυντής του επιστημονικού πάρκου Γκελζενκίρχεν.

«Σε συνεργασία με τους Γερμανούς εταίρους προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Η ειδικότητα του τεχνίτη ηλεκτρολογικών εργασιών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση στις πράσινες δεξιότητες», ανέφερε η Στέλλα Καραβά, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Προγραμμάτων Μέσων Διδασκαλίας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2030 αναμένεται στην Ελλάδα να δημιουργηθούν 21.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της αξιοποίησης των ΑΠΕ.

Η στροφή σε μια πράσινη οικονομία δεν θα παράξει απλώς νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά θα μεταβάλει επίσης το αντικείμενο και τον χαρακτήρα υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολεί επαγγελματίες με υψηλά προσόντα και δύναται, έτσι, να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, βασικό κίνητρο για τον επαναπατρισμό νέων Ελλήνων, κυρίως μηχανικών, με υψηλές δεξιότητες.

Από την πλευρά της, η Σίλκε Στάινμπεργκ, συντονίστρια του ερευνητικού κέντρου FIAP, «στην Ελλάδα επιδιώκουμε να ανταλλάξουμε με τους συναδέλφους μας και να κάνουμε γνωστές τις πράσινες δεξιότητες. Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών σίγουρα θα προσφέρει πρόοδο μεταξύ μας».

«Οι ΑΠΕ έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα με μεγάλα οφέλη στην απασχόληση. Στη Γερμανία υπάρχουν νέες κατευθύνσεις σπουδών ασχολούνται με την πράσινη ενέργειας και η Ελλάδα με τον ήλιο και με άνεμο διαθέτει πολλές δυνατότητες και αποτελεί μια καλή και καθαρή λύση για το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Γκούνγκ.

Μια αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιουνίου (10.00 - 13.30) στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης «SPORTS VILLAGE Athitaki» στο Γραμματικό, με τη συμμετοχή περίπου 100 νέων ηλικίας 14-16 ετών, που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση την περίοδο εκείνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα