Τα συμπεράσματα του πανευρωπαϊκού συνεδρίου για το έργο PrioritEE

Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτήρια διοργάνωσε με επιτυχία το ΚΑΠΕ στις 21 Ιουνίου 2018, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά. Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PrioritEE, με τίτλο «Μέτρα ενεργειακής απόδοσης για δημόσια κτήρια: Ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων για τις περιφερειακές και τις τοπικές Δημόσιες Αρχές» παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, μεταξύ των

οποίων και 35 εκπρόσωποι ενεργειακών κέντρων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κροατία και την Ελλάδα.

Το PrioritEE χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Μεσόγειο «Interreg MED programme 2014-2020» και βρίσκεται ήδη στον δεύτερο χρόνο υλοποίησης του. Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων χάραξης πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού των τοπικών και περιφερειακών αρχών σε θέματα ενεργειακής διαχείρισης κτηρίων σε χώρες της Μεσογείου.

Στο Συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γ. Θωμάκος, ο οποίος παρουσίασε τις προσπάθειες του Δήμου στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια και στον ηλεκτροφωτισμό, αναφέροντας πως ο δήμος Κηφισιάς έχει τιμηθεί με το χρυσό βραβείο στα Best city awards 2017, ενώ τόνισε πως η γραφειοκρατία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των Δήμων για την υλοποίηση των έργων. Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ, κ. Β. Κίλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια, που μπορούν να λειτουργήσουν παραδειγματικά για τον ιδιωτικό τομέα, και στη συμβολή τους στην επίτευξη των σχετικών στόχων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα του έργου PrioritEE και ειδικά την εργαλειοθήκη, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων των Δημοτικών Αρχών, το οποίο θα επιτρέπει την κατάταξη των παρεμβάσεων ΕΕ και ΑΠΕ σε πάνω από 200 κτήρια πιλότους, δόθηκε από τη συντονίστρια του έργου Δρ. Monica Salvia. Ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων των τοπικών εταίρων του έργου, στους τομείς των ΑΠΕ και της ΕΕ, στις πόλεις της Potenza (Ιταλία), του Karlovac (Κροατία), όπως επίσης και στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Leziria do Tejo (Πορτογαλία) και της Teruel (Ισπανία).

Ο κ. Β. Τακαβάκογλου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε το οριζόντιο έργο MEDNICE, που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου με καινοτόμες ιδέες και πρακτικές και λογική χρήση των πόρων, και ταυτόχρονα υποστηρίζει την κοινωνική ενσωμάτωση, μέσω μιας ολοκληρωμένης και εδαφικής προσέγγισης συνεργασίας. Τέλος, παρουσιάσθηκαν συναφή έργα MED στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, όπως είναι τα ENERJ, PEGASUS, EduFootprint και το TEESCHOOLS.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπογράφηκαν πρωτόκολλα συνεργασίας ανάμεσα στα έργα PrioritEE - NEWFINANCE και PrioritEE – IMPULSE, ενδυναμώνοντας τις συνέργειες ανάμεσα στους εταίρους με σκοπό τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους.Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου θα είναι σύντομα διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο του ΚΑΠΕ στη διεύθυνση: http://www.cres.gr/cres/pages/xrisima/news_ppt.html

Keywords
Τυχαία Θέματα