ECOCITY FORUM 2018: Πράσινα logistics και drones για μεταφορά προϊόντων

του Νίκου Αβουκάτου

Έξυπνες και καινοτόμες πρακτικές για τη διανομή και το logistic των προϊόντων με περιβαλλοντικό πρόσημο παρουσιάστηκαν στο ECOCITY FORUM 2018 «Η κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις», το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμητρης Φωλίνας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος logistic του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε πως «η αύξηση του πληθυσμού και η εξάρτηση από το πετρέλαιο

το οποίο αποτελεί βασικό καύσιμο των φορτηγών μέχρι σήμερα για τη μεταφορά των προϊόντων, προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, κακή ποιότητα του αέρα, καθώς και ενεργειακή σπατάλη. Οι νέες πρακτικές της διανομής και των logistic θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της διακίνησης των προϊόντων καθώς και στο περιβάλλον».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο εγγύς μέλλον πρόκειται να δημιουργηθούν εμπορευματικά χωριά κοντά σε αστικά κέντρα και η μεταφορά των προϊόντων θα γίνεται με drones ή με αυτόνομα φορτηγά, για τις παραδόσεις του «τελευταίου μιλίου».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, στα city logistics θα γίνονται 500 εκατομμύρια παραλαβές ημερησίως.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Κυριάκος Λουφάκης στην ομιλία του με τίτλο «Η Παγκόσμια αλυσίδα αξίας Logistic, η αειφορία και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας», στάθηκε στη συνάφεια που έχει το logistic και οι πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες με την κυκλική οικονομία, αλλά και τη σημαντική θέση που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση προϊόντων προς την Κεντρική Ευρώπη λόγω της γεωγραφικής της θέσης. «Το γεγονός αυτό έχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος λόγω του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς σε σύγκριση με το λιμάνι του Πειραιά και της μείωσης του περιβαλλοντικού κόστους από τη μείωση των καυσίμων», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα