«Πράσινο» για βιολογικό καθαρισμό στην Ανατολική Αττική

του Θοδωρή Καραουλάνη

Με την υπουργική απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών», φαίνεται ότι «ξεκλειδώνει» τυπικά – μέχρι αποδείξεως του εναντίον – ένα από τα πλέον πολύχρονα ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος της χώρας μας: η δημιουργία δικτύου και μονάδας επεξεργασίας για τα αστικά υγρά απόβλητα στην Ανατολική Αττική.

Θυμίζουμε ότι η ανυπαρξία υποδομής στην περιοχή και η λειτουργία,

ακόμη και σήμερα, χιλιάδων βόθρων στην περιοχή, έχει αποτελέσει κύριο παράγοντα υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύχρονο σήριαλ για την επιλογή της καλύτερης λύσης αλλά και αιτία να κυνηγηθεί η χώρα μας πολιτικά και δικαστικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του κοινοτικού κεκτημένου. Διότι κανείς στο εξωτερικό δεν μπορεί να καταλάβει πώς εν έτει 2018 εμείς ακόμη τσακωνόμαστε και σχεδιάζουμε το πώς θα αποκτήσει ένα κομμάτι, πλέον, της πρωτεύουσας, βιολογικό καθαρισμό και δίκτυο ακαθάρτων…

Είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει – και λογικά – η κυβέρνηση στην προώθηση του έργου (και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά για την αυτοδιοίκηση και αμέσως μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές στην περιοχή…), το ότι την ΑΕΠΟ υπογράφει ο ανΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, παρά το ότι έχει εκχωρήσει τις υπογραφές περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην υπηρεσιακή ιεραρχία. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή ΚΕΛ – χωροθέτησης δικτύων - διάθεσης, που δεν κινείται πολύ μακριά από τις επιλογές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα «λαμβάνοντας υπόψιν» της απόφασης περιλαμβάνονται δεκάδες έγγραφα και παρατηρήσεις όσον αφορά τοποθετήσεις τοπικών φορέων και κατοίκων αλλά και απόψεις υπηρεσιών που θέτουν όρους για το έργο. Και φυσικά κανείς δεν ξεχνά τις πολλές και συχνά επεισοδιακές συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων αλλά και οργάνων της περιφέρειας για το θέμα…

Η υπουργική απόφαση αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για την συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος της Ανατολικής Αττικής και την επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών. «Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου και βαρύνει το φορέα κατασκευής και λειτουργίας αυτού», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο οποίος βέβαια έχει επιλεγεί, εδώ και καιρό, να είναι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ειδικότερα η Διεύθυνση Έργων Ανατολικής Αττικής (που συστάθηκε εσωτερικά στην εταιρεία κυρίως για τον λόγο αυτό). Το έργο αφορά στη διαχείριση των αστικών λυμάτων από τις περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων- Αρτέμιδας, καθώς και από τμήματα των οικισμών Ν. Βουτζά και Μάτι της Δ.Ε. Νέας Μάκρης και των οικισμών Μπούρας και Αργιθέας του Δήμου Παιανίας. Ειδικότερα περιλαμβάνει: α) τους κεντρικούς και βασικούς συλλεκτήρες της εξυπηρετούμενης περιοχής, β) τα αντλιοστάσια ακαθάρτων, γ) το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος, και δ) τα έργα διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

Το ΚΕΛ θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 121 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Πλατύ Χωράφι – Έτος Στέκο», η οποία υπάγεται διοικητικά στα όρια του Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος, εκτός ορίων θεσμοθετημένων οικισμών. Από την έκταση των 121 στρεμμάτων, τα 36 στρέμματα θα καταληφθούν από τα έργα επεξεργασίας και την εσωτερική οδοποιία πλάτους 6 m, ενώ τα υπόλοιπα 85 στρέμματα θα αποδοθούν σε έργα πρασίνου. Στον χώρο του ΚΕΛ διαμορφώνονται κατάλληλοι χώροι στάθμευσης λεωφορείων και επιβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων, και υποστηρικτικού εξοπλισμού – οχημάτων. Η πρόσβαση στο γήπεδο του ΚΕΛ γίνεται μέσω νομίμως υφιστάμενης οδού.

Στο ΚΕΛ θα οδηγούνται τα αστικά λύματα των παρακάτω περιοχών:

Το σύνολο των οικισμών του Δήμου Ραφήνας-ΠικερμίουΤο σύνολο των οικισμών του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα συλλογής των αστικών λυμάτων των οικισμών Ν. Βουτζάς και Μάτι της Δ.Ε. Νέας Μάκρης, καθώς και Αργιθέας και του (υπόλοιπου) τμήματος του οικισμού Μπούρας του Δήμου Παιανίας.

Η περιοχή που εξυπηρετείται από το ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος διακρίνεται σε δύο κύριες ζώνες, τη δυτική ζώνη και την ανατολική ζώνη. Ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός (ΚΑΑ) στον οποίο αποχετεύεται η δυτική ζώνη είναι ο Αγωγός Δ (ή ΚΑΑ Β. Μεσογείων), στον οποίο εκβάλει ο κεντρικός συλλεκτήρας Γυάλου (ΑΠ2), ενώ οι ΚΑΑ που αποχετεύουν την ανατολική ζώνη είναι ο Αγωγός Ρ (ή ΚΑΑ Νότιας Ραφήνας), ο Αγωγός Λ (ή ΚΑΑ Δυτικής Λούτσας) και ο Αγωγός Α (ή ΚΑΑ Ραφήνας – Λούτσας).

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

τον Αγωγό Δ (αγωγός βαρύτητας) μήκους 5.770 m περίπου, καθώς και τους επιμέρους βασικούς συλλεκτήρες: αγωγός πίεσης Σπάτων (ΚΑ1) μήκους 1.674 m περίπου και συλλεκτήρας Γυαλού (ΑΠ2) μήκους 2.819 m περίπου, οι οποίοι εκβάλλουν στον Αγωγό Δτον Αγωγό Ρ (αγωγός βαρύτητας και καταθλιπτικός) μήκους 2.470 m περίπουτον Αγωγό Λ (καταθλιπτικός αγωγός) μήκους 2.530 m περίπουτον Αγωγό Α (αγωγός βαρύτητας) μήκους 1.970 m περίπου.

Πλέον των ανωτέρω αποχετευτικών αγωγών περιλαμβάνονται και 3 κεντρικά αντλιοστάσια ακαθάρτων, δηλαδή το Κεντρικό Αντλιοστάσιο Ραφήνας [ΑΡ], το Κεντρικό Αντλιοστάσιο Αρτέμιδος [ΑΛ] και το αντλιοστάσιοΣπάτων. Τα έργα συλλογής και μεταφοράς συμπληρώνονται από τους επιμέρους συλλεκτήρες ακαθάρτων, καθώς και από 23 επιμέρους αντλιοστάσια ακαθάρτων.

Ο σχεδιασμός του ΚΕΛ γίνεται με βάση τα παρακάτω δεδομένα θερινής περιόδου για την Α’ φάση (έτος 2040) και την Β’ φάση (έτος 2060):

Α’ φάση - 2040 Β’ φάση - 2060

Ισοδύναμος Πληθυσμός (ι.κ.) 180.000 225.000

Μέση ημερήσια παροχή

ακαθάρτων (m3/d) 32.593 45.224

Μέγιστη ημερήσια παροχή ακαθάρτων (m3/d) 41.098 57.037

BOD5 kg/d 10.800 13.500

Ολικά αιωρούμενα στερεά SS (kg/d) 13.500 16.875

Ολικό άζωτο Ν (kg/d) 1.800 2.250

Ολικός φωσφόρος P (kg/d) 450 563

Η επεξεργασία των λυμάτων

Τα αστικά λύματα θα υφίστανται τριτοβάθμια επεξεργασία. Η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί είναι παραλλαγή της μεθόδου ενεργού ιλύος με χρήση βιολογικών αντιδραστήρων μεμβρανών MBR (όπου πραγματοποιείται ταυτόχρονα ο διαχωρισμός του ανάμικτου υγρού από τη βιομάζα/ λάσπη), για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου, του αζώτου και την απομάκρυνση φωσφόρου, ακολουθούμενη από απολύμανση με σύστημα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) και πρόσθετη χλωρίωση. Επιπλέον γίνεται πλήρης σταθεροποίηση της παραγόμενης ιλύος και προχωρημένη επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα για την ολοκληρωμένη διαχείρισή της. Η κατασκευή των έργων επεξεργασίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε διαδοχικές υποφάσεις. Τα επιμέρους στάδια επεξεργασίας του ΚΕΛ, στην πλήρη ανάπτυξή του είναι τα ακόλουθα:

Έργα Εισόδου: Φρεάτιο εισόδου (με χονδροεσχάρωση) και αντλιοστάσιο αρχικής ανύψωσηςΈργα Προεπεξεργασίας:

- Εσχάρωση (μηχανικά αυτοκαθαριζόμενες εσχάρες)

- Μετρητής παροχής

- Εξάμμωση - λιποσυλλογή

- Λεπτοεσχάρωση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των μεμβρανών στη βιολογική βαθμίδα

Για την αποφυγή διάθεσης ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων προβλέπεται δεξαμενή έκτακτων συνθηκών στην είσοδο του ΚΕΛ που θα δέχεται τα ανεπεξέργαστα λύματα μετά από το αντλιοστάσιο εισόδου (κύριο by pass εγκατάστασης), ή μερικώς επεξεργασμένα λύματα από τις κατάντη μονάδες επεξεργασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στην ΑΕΠΟ σημειώνεται ότι πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν τρόποι εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας π.χ. τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή της δεξαμενής έκτακτων συνθηκών.

Δεξαμενές Πρωτοβάθμιας ΚαθίζησηςΒιολογική επεξεργασία: Βιολογικοί Αντιδραστήρες Μεμβρανών (MBR), οι οποίοι αποτελούνται από ανοξικές δεξαμενές, δεξαμενές αερισμού και δεξαμενές μεμβρανών, καθώς και μονάδα χημικής ή/ και βιολογικής απομάκρυνσης φωσφόρουΑπολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία και μονάδα προσθήκης NaOCl (για υπολειμματική δράση).Δεξαμενή εξισορρόπησης παροχής – αντλιοστάσιο εξόδου προς επαναχρησιμοποίηση/ διάθεσηΈργα επεξεργασίας ιλύος που περιλαμβάνουν πάχυνση, αποθήκευση, αναερόβια χώνευση και αφυδάτωση.

Το ΚΕΛ περιλαμβάνει επιπλέον:

Κτήρια διοίκησης (διοικητικών υπηρεσιών, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, εργαστήριο, SCADA κλπ), προεπεξεργασίας, χημικών, μηχανικής πάχυνσης, αφυδάτωσης, φυσητήρων, υποσταθμού, μηχανοστασίου-συνεργείου, προληπτικής συντήρησης δικτύου, εξυπηρέτησης χωνευτών, κλπ..Βοηθητικά έργα / δίκτυα υποδομής: αντλιοστάσια, διατάξεις απόσμησης, δίκτυο στραγγισμάτων, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυα βιομηχανικού νερού/ πυρόσβεσης / άρδευσης, δίκτυο εσωτερικής οδοποιίας, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας, περίφραξη, έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, κλπ..

Έργα επαναχρησιμοποίησης και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση

Τα επεξεργασμένα λύματα από το ΚΕΛ θα οδηγούνται για επαναχρησιμοποίηση και ειδικότερα για απεριόριστη άρδευση ή/ και αστική-περιαστική χρήση. Η επεξεργασμένη εκροή οδηγείται σε κατάλληλο φρεάτιο απ’ όπου υπερχειλίζει προς το αντλιοστάσιο που τροφοδοτεί το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής για άρδευση καλλιεργειών στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, ενώ προβλέπεται και χρήση των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση περιαστικού πρασίνου στους χώρους των Α/Σ προσαγωγής Ραφήνας και Αρτέμιδας. Προβλέπεται σε Α’ φάση το αρδευτικό δίκτυο να τροφοδοτεί μικτή αρδευόμενη έκταση της τάξης των 8.400 στρεμμάτων.Μέρος των επεξεργασμένων εκροών δύναται να χρησιμοποιηθεί ως βιομηχανικό νερό για τις ανάγκες της μονάδας και ως νερό άρδευσης των χώρων πρασίνου του γηπέδου.

Και διάθεση στη θάλασσα

Εναλλακτικά, αναφέρει η απόφαση, σε περιόδους περιορισμένων αρδευτικών αναγκών, η πλεονάζουσα ποσότητα των τριτοβάθμια επεξεργασμένων εκροών, που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθεί, θα διατίθεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης στη θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου (ακρωτήριο Βελάνι), σε απόσταση 2.200 m περίπου από την ακτή και σε βάθος τουλάχιστον 50 m, όπως αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής το 2017 με την «περί καθορισμού αποδέκτη» για το σχετικό έργο. Εφόσον πρόκειται ο φορέας του έργου (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.) να είναι και ο τελικός χρήστης των προς επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων, τότε οι όροι και περιορισμοί της παρούσας Απόφασης αφορούν σε άδεια επαναχρησιμοποίησης. Επιπλέον αφορούν και σε οριστική άδεια διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα,

Ζώνη Διέλευσης των Δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας

Σημειώνεται ότι στο σχεδιασμό του ΚΕΛ περιλαμβάνεται και ζώνη διέλευσης δικτύων των οργανισμών κοινής ωφέλειας πλάτους έως και 5μ εκ των οποίων 1,5μ για τη διέλευση της Γραμμής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (ΓΜΥΤ) για τη σύνδεση των Αιολικών Πάρκων Καφηρέα Εύβοιας της ENEL Green Power (35ο σχετικό) με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Έργα επεξεργασίας ιλύος

Όσον αφορά τη λάσπη (ιλύς) που παράγεται μετά την τριτοβάθμια επεξεργασία και τη διάθεση του πλεονάζοντος ύδατος, προβλέπεται ότι η επεξεργασμένη ιλύς (ως επικίνδυνο απόβλητο) μπορεί να διατεθεί στην μονάδα ξήρανση του ΚΕΛ Ψυττάλειας για περαιτέρω αξιοποίηση – κάτι που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν - ή σε άλλη κατάλληλη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, η οποία δύναται να την παραλάβει και διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες/ εγκρίσεις.Στην απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι:

Η επεξεργασία της ιλύος να γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η επεξεργασμένη ιλύς να είναι πλήρως σταθεροποιημένη, προκειμένου να διατεθεί κατάλληλα ή να αξιοποιηθεί περαιτέρω.Η τροφοδότηση των χωνευτών να γίνεται κατά το δυνατόν ομοιόμορφα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Να προβλεφθούν κατάλληλα συστήματα ανάδευσης στους χωνευτές, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ανάμειξη χωρίς πρόκληση αφρισμού.Η αποθήκευση της επεξεργασμένης λάσπης να γίνεται σε ειδικά δοχεία σε κλειστό αποσμούμενο χώρο. Στην περίπτωση δεξαμενών αποθήκευσης/ ομογενοποίησης να εξασφαλίζεται επαρκές σύστημα ανάμιξης ή/ και αερισμού. Να μεταφέρεται από τον χώρο παραγωγής στο χώρο διάθεσής της με καλυμμένο όχημα μεταφοράςΤα στραγγίσματα από όλα τα στάδια επεξεργασίας τις ιλύος να επιστρέφουν στην είσοδο της εγκατάστασης.Προκειμένου η επεξεργασμένη ιλύς να επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία, στη δασοπονία ή για την αποκατάσταση εδαφών (π.χ. σε αποκατάσταση ΧΑΔΑ, κλπ.) απαιτείται η τήρηση των διατάξεων της εκάστοτε ισχύουσας Νομοθεσίας.Σε περιπτώσεις που η επεξεργασμένη ιλύς πρόκειται να διατεθεί σε νομίμως λειτουργούντα χώρο διάθεσης απορριμμάτων θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου φορέα και έγκριση της αρμόδιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Έργα αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου

Η ΑΕΠΟ προβλέπει ότι το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιείται σαν καύσιμο στην συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας ή εναλλακτικά για τη θέρμανση των δεξαμενών αναερόβιας χώνευσης και των κτηριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΛ. Η περίσσεια ποσότητα βιοαερίου θα οδηγείται στους πυρσούς.

Επιβάλλονται επίσης οι εξής όροι στην ΕΥΔΑΠ:

Να εξασφαλιστεί η αποθήκευσης του βιοαερίου σε αεριοφυλάκιο κατάλληλης χωρητικότηταςΝα προβλεφθεί η μονάδα συμπαραγωγής να βρίσκεται σε κλειστό χώρο.Να γίνεται περιοδικός έλεγχος της κατάστασης και της λειτουργίας των μηχανών καύσης – συστημάτων μετατροπής του βιοαερίου και των εξαρτημάτων τους. Να προβλεφθούν όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την άμεση συντήρηση και λειτουργία της μονάδας.Τα καυσαέρια που προέρχονται από τις μονάδες καύσης του βιοαερίου να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα μέσω καπνοδόχων σε ικανό ύψος, ώστε να επιτυγχάνεται καλή διασπορά των ρύπων στην ατμόσφαιρα.Το βιοαέριο που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να καεί στη μονάδα παραγωγής ενέργειας να διοχετεύεται για καύση σε πυρσό υψηλής θερμοκρασίας (τουλάχιστον 850° - 1000° C). Ο πυρσός να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής καύσης του συνόλου του παραγομένου βιοαερίου.Η μονάδα καύσης βιοαερίου (πυρσός) θα πρέπει να είναι τοποθετημένη σε απόσταση ασφαλείας από το αεροφυλάκιο του βιοαερίου, για την αποτροπή ατυχήματος και πυρκαγιάς.Στο δίκτυο διακίνησης βιοαερίου να εγκατασταθούν διατάξεις για την απομάκρυνση της υγρασίας και των σωματιδίων που εμπεριέχονται στο βιοαέριο, καθώς και απομάκρυνση του περιεχομένου υδροθείου.Υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένονται υγρά απόβλητα από τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο. Σε περίπτωση που προκύψουν παρά ταύτα υγρά απόβλητα κατά την λειτουργία ή συντήρηση της μονάδας και εφόσον είναι συμβατά με τα υγρά απόβλητα που δέχεται το ΚΕΛ, θα οδηγούνται σε αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση να εφαρμόζεται η κείμενη Νομοθεσία.Οι αγωγοί συλλογής και μεταφοράς βιοαερίου να είναι από υλικό ανθεκτικό στις αναμενόμενες φυσικές (βάρος, θερμοκρασία), χημικές (στραγγίσματα, σύσταση βιοαερίου) και βιολογικές (μικροοργανισμοί) συνθήκες.

Εξειδικευμένα μέτρα προστασίας για τις πέριξ περιοχές και κατοίκους

Για την προστασία του περιβάλλοντος από οσμές που παράγονται στα επιμέρους τμήματα του έργου (ΚΕΛ και αντλιοστάσια ακαθάρτων), η ΑΕΠΟ επιβάλλει να τοποθετηθούν συστήματα απόσμησης. Ειδικότερα προβλέπεται

Να ελέγχονται τακτικά οι αποδόσεις των συστημάτων απόσμησης.Η δεξαμενή εκτάκτων συνθηκών, η μονάδα προεπεξεργασίας, οι δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης, καθώς και οι δεξαμενές βαρυτικής πάχυνσης και αποθήκευσης ιλύος και μηχανικής πάχυνσης και αφυδάτωσης να είναι καλυμμένες για την αποφυγή έκλυσης οσμών στο περιβάλλον και να αποσμούνται.

Παράλληλα το πρόβλημα των οσμών να αντιμετωπίζεται με την καλή συντήρηση του εξοπλισμού και την καλή λειτουργία του έργου.

Συγκεκριμένα να γίνεται:

Συχνή και πλήρης απόξεση της ιλύος και επικαθίσεων από τα τοιχώματα των υγρών φρεατίων για να αποφεύγεται η δημιουργία σηπτικών συνθηκών.Παρακολούθηση της καλής λειτουργίας και συνεχής καθαρισμός των επιφανειών των υπερχειλιστών.Απομάκρυνση κατά το δυνατόν των αφρών και της ιλύος από τις ανοικτές δεξαμενές και φρεάτια.Διατήρηση καθαρού του χώρου των έργων.Μείωση στο ελάχιστο της πιθανότητας αστοχίας του εξοπλισμού με συνεπή συντήρηση από εξειδικευμένο προσωπικό.Επαρκής συντήρηση και έλεγχος του δικτύου αποχέτευσης και του φρεατίου εισόδου του ΚΕΛ.

Όσον αφορά την «ακουστική ενόχληση» επιβάλλεται ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου που εκπέμπεται στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΚΕΛ στα σε 55 dBA μετρούμενο στα όρια περίφραξης του οικοπέδου.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των αντλιοστασίων ακαθάρτων, όπως προβλέπεται για αυτά που χωροθετούνται εντός οικισμών ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, η στάθμη του εκπεμπόμενου θορύβου να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 50 dB(A) μετρούμενη στα όρια του οικοπέδου του αντλιοστασίου. Ειδικά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οπότε θα λειτουργούν τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του παραπάνω ορίου.

Για την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων θα πρέπει να ληφθούν κατάλληλα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του θορύβου που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

Τον περιορισμό της μετάδοσης του θορύβου στην πηγή με την κατά περίπτωση χρησιμοποίηση κατάλληλων μονωτικών καλυμμάτων στις πηγές, την τοποθέτηση ηχοφραγμάτων, καθώς και την τοποθέτηση ειδικών καλυμμάτων στην οροφή και στο δάπεδο των χώρων.Όλα τα θορυβώδη μηχανήματα (γεννήτριες, φυσητήρες, κλπ) να βρίσκονται εντός ηχομονωμένου οικίσκου.Τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρηση του εξοπλισμού. Να τηρείται ημερολόγιο εργασιών (συντήρησης, επισκευής βλαβών, αποτελεσμάτων επιθεώρησης, κλπ.).Την περιμετρική δενδροφύτευση του γηπέδου του ΚΕΛ.Την πρόβλεψη σιγαστήρων στις εξατμίσεις των μηχανών καύσης για την απομείωση του θορύβου.Τη μη υπέρβαση του ορίου του θορύβου στα αντλιοστάσια ακαθάρτων κατά τη λειτουργία τους με την πρόβλεψη ειδικών μέτρων όπως π.χ. αντικραδασμικά έδρανα μηχανημάτων, ηχομόνωση κτιρίων κλπ..Σε θέσεις εργασίας όπου η ημερήσια έκθεση υπερβαίνει τα 85 dB(A) να γίνει οριοθέτηση, σήμανση και να υπάρχει έλεγχος της πρόσβασης.

Επίσης με την ΑΕΠΟ επιβάλλεται στην ΕΥΔΑΠ να ληφθούν κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι μέτρα για το ΚΕΛ:

Ο χώρος να είναι περιφραγμένος και απόλυτα ελεγχόμενος. Να απαγορεύεται η πρόσβαση στους χώρους του έργου σε άτομα που δεν έχουν εργασία σε αυτούς.Το γήπεδο της εγκατάστασης να απομονωθεί κατά το δυνατόν οπτικά από τις γύρω εκτάσεις και την ευρύτερη περιοχή με περιμετρική δεντροφύτευση επαρκούς πλάτους, με κατάλληλα φυτά προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής.Στον χώρο να υπάρχει επαρκής ηλεκτροφωτισμός. Ο οδοφωτισμός και ο φωτισμός ασφαλείας των εξωτερικών χώρων να είναι κατευθυντικός ώστε να αποτρέπεται η φωτορύπανση κατά τις νυχτερινές ώρες.Να τοποθετηθεί σύστημα προστασίας της εγκατάστασης από πτώση κεραυνών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Επίσης να ληφθούν και τα προβλεπόμενα γενικά μέτρα για το σύνολο του έργου, όπου μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν:

Η υποχρέωση προληπτικών μέτρων κατά των τρωκτικών, εντόμων και άλλων παρασίτων. Για τον σκοπό αυτό θα εφαρμόζεται πρόγραμμα καταπολέμησης παρασίτωνΗ πρόβλεψη για κεντρικό σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου του ΚΕΛ και του συνόλου των αντλιοστασίων ακαθάρτων με δυνατότητα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμών.Η πρόβλεψη για εναλλακτική διάταξη παροχής ρεύματος για τα κρίσιμα ηλεκτρικά φορτία του ΚΕΛ και σε κάθε αντλιοστάσιο ακαθάρτων σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Τέλος στην απόφαση περιέχονται ειδικές προβλέψεις για τη δημιουργία προγράμματος παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σε συναρμόδιες υπηρεσίες, για τα έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος, αλλά και πολλές ακόμη υποχρεώσεις που επιβάλλονται στην ΕΥΔΑΠ για συμμόρφωση με τη νομοθεσία αλλά και τη δυσκολία κοινωνικής αποδοχής του έργου στην περιοχή.

Keywords
αττικη, περιφέρεια αττικής, ευδαπ, εταιρεία, δραση, green, power, αδμηε, χαδα, ημερολόγιο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αυτοδιοικηση, αδμηε, περιφέρεια αττικής, ημερολόγιο, αδεια, αζωτο, γνωμη, εργασια, ευδαπ, ημερησια, θαλασσα, προγραμμα, σωκρατης, υψος, φυτα, αεροδρομιο, αρδευση, ατμοσφαιρα, αφυδατωση, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινεται, γηπεδο, δεξαμενες, διευθυνση, δυνατοτητα, διοικηση, δοχεια, δικτυο, δικτυα, δυτικη, εγγραφα, εδρανα, υπαρχει, εκθεση, ενημερωση, εργα, εξατμισεις, εταιρεία, ετος, ζωνη, ζωνες, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, υγρα, κυβερνηση, λειτουργια, λυματα, λογο, μακρια, ματι, μειωση, νερο, ορια, οπτικα, οχηματων, οχημα, περιβαλλον, πηγη, συντηρηση, σηριαλ, φαμελλος, φυσικα, χαδα, ωρες, green, εφαρμογη, χωρα, κλειστο, κομματι, μεθοδος, πηγες, power, πυρσος, θερμανση, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα