Βούλα Τσίγκα: Η Ν.Δ. ρίχνει στην αγκαλιά των τραπεζών μια ακόμη φουρνιά δανειοληπτών

Με αφορμή τις εξαγγελίες για τη στέγη των νέων, παραθέτουμε δήλωση της Βούλας Τσίγκα, υποψήφιας βουλευτή με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών:

Προφανώς από τα πρώτα που σε απασχολούν όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι για δική σου οικογένεια, πόσο μάλλον όταν κάνεις παιδιά, είναι να εξασφαλίσεις ένα σπίτι… Και καθώς βλέπεις τα έξοδα του νοικοκυριού να αυξάνονται κατακόρυφα παντού, είναι ανάγκη επιβίωσης να βρεις ένα σπίτι για το οποίο δε θα δίνεις έναν από τους 2 μισθούς

στο ενοίκιο ή ένα σπίτι για το οποίο δε θα τρέμεις μη στο πάρει απ’ τη μια μέρα στην άλλη η τράπεζα, τα funds ή όποιος άλλος. Τη στιγμή μάλιστα που οι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες δανειολήπτες πληρώνουν έως και 30% παραπάνω στις δόσεις των δανείων τους, εξαιτίας της εκτόξευσης των επιτοκίων κι ενώ για πάνω από 70 χιλιάδες «κόκκινα» δάνεια, τα σπίτια τους σχεδιάζεται να βγουν «στο σφυρί» μέσα στη χρονιά.

Γράφει η Βούλα Τσίγκα*

Σ’ αυτές τις σκέψεις και τα αδιέξοδα κάθε νέου ζευγαριού έρχονται με θράσος η ΝΔ και ο ΣΥΡΖΑ να διαγκωνιστούν για το ποιανού η κυβέρνηση θα λύσει τάχα το πρόβλημα. Τι μας λένε;

Η ΝΔ ρίχνει στην αγκαλιά των τραπεζών μια ακόμη φουρνιά δανειοληπτών για τους οποίους εξασφαλίζει λέει χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Πώς; Αξιοποιώντας τις εισφορές των εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ (ΔΥΠΑ), τον Οργανισμό που κατάργησαν το 2012, αλλά τα «συνεταιράκια» ΝΔΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν όλα αυτά τα χρόνια να μαζεύουν κανονικά τις εισφορές! Δηλαδή οι τράπεζες δε χάνουν ούτε ευρώ! Αντίθετα, ανοίγουν κι άλλο τις δουλειές τους! Κι εμείς πληρώνουμε διπλά και τρίδιπλα από διαφορετικές τσέπες. Κι επειδή τέτοια “διευκόλυνση” δεν αντέχει η οικονομία να γίνει για πολλούς… το μέτρο αφορά κάποιους “προνομιούχους” που βρίσκονται στα όρια του κατώτατου μισθού (το ανώτατο όριο για να κάνει δήλωση ένα ζευγάρι, είναι να μπαίνουν στο σπίτι δυο μισθοί των… 850 ευρώ)! Ένα ζευγάρι, που όπως εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας, θα δυσκολευτεί εξίσου πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια προκειμένου να πληρώσει τις δόσεις του δανείου που “ευνοϊκά” πήρε.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κάποιες ρυθμίσεις για να μπορέσουν και τα νέα ζευγάρια να πληρώσουν τις δόσεις τους… Για να ενταχθεί όμως κάποιος στις ρυθμίσεις πρέπει «το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνάει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%». Κι ακόμη θα πρέπει να είναι «σε μόνιμη και γενική αδυναμία να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές». Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν πιο κομψά τα περιβόητα «ευάλωτα νοικοκυριά». Και δεν το λένε ακριβώς έτσι, γιατί αυτός ο όρος με βάση τη νομοθεσία σημαίνει στα όρια της «εξαθλίωσης». Δηλαδή και θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών «όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία» (σύμφωνα με δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μόλις πριν 2 μήνες). Και θα πληρώνουν οι «ευάλωτοι» στις τράπεζες και στα «κοράκια» ό,τι περισσεύει από τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν. Και θα πληρώνει συνολικά ο λαός στα funds και στις τράπεζες, μέσω της επιδότησης δόσης, για τους απολύτως εξαθλιωμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε 1 ευρώ για το δάνειό τους…

Τους επιστρέφουμε τα “άστεγα παραμύθια” τους! Οι ένοχοι για τα πανάκριβα σπίτια, αυτοί που φόρτωσαν διαδοχικά τη λαϊκή κατοικία με απανωτά χαράτσια και φόρους, που με τους νόμους τους χάνουν τα σπίτια τους χιλιάδες νοικοκυριά, αυτοί που στηρίζουν την πολιτική των επιχειρηματικών – τουριστικών κερδών και την «πράσινη» ανάπτυξη, δεν μπορούν να δώσουν «λύσεις» για τον λαό και τη νεολαία. Αντίθετα, η πολιτική τους ανακυκλώνει τα αδιέξοδα αντιμετωπίζοντας τη στέγη ως εμπόρευμα, από την οποία θησαυρίζουν πάλι οι λίγοι.

“Εμείς είμαστε με τον ΆΝΘΡΩΠΟ!”, είπε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης όταν στην πράξη μαζί με φορείς του μαζικού κινήματος σταματούσαν μία έξωση από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Μόνο σε σύγκρουση με αυτήν την πολιτική μπορούν οι εργαζόμενοι, οι νέοι να διεκδικήσουν φτηνή, σύγχρονη και ασφαλή κατοικία. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού όπως και στις επερχόμενες εκλογές, που αποτελεί στήριγμα στον αγώνα σωματείων και φορέων για ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών, με επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για απαγόρευση των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.

* Υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων παιδικών σταθμών Νέας Ιωνίας

The post Βούλα Τσίγκα: Η Ν.Δ. ρίχνει στην αγκαλιά των τραπεζών μια ακόμη φουρνιά δανειοληπτών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βούλα Τσίγκα, Ν Δ,voula tsigka, n d