Ο Βλ. Σιώμος στη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής για την Πολιτική Προστασία

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος της Βουλής και φορέων, με θέμα σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης

Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ένωσης και  δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, κατέθεσε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, αλλά και απάντησε σε ερωτήματα που της τέθηκαν από τους παριστάμενους βουλευτές για το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αποτίμησαν θετικά το νέο νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση και επιλύει χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες και κατέθεσε τις προτάσεις όπως αυτές ψηφίστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, οι οποίες περιληπτικά είναι οι εξής:

1) Απαιτείται η αναγνώριση, ανάλυσηκαι εκτίμηση των κινδύνων ξεχωριστά για κάθε αιτία κινδύνου σε επίπεδο Δήμου ήομάδας Δήμων. Η ανάλυση και εκτίμηση των κινδύνων θα πρέπει να λαμβάνει σοβαράυπόψη χωρικά και γεωμορφολογικά στοιχεία αλλά και ιδιαιτερότητες μικροκλίματοςκαι ανάλυση ιστορικών δεδομένων για κάθε περιοχή και δεν μπορεί να έχειοριζόντιο χαρακτήρα και εφαρμογή.

2) Πρέπει να είναι αποκεντρωμένη η οργάνωση και λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με γνώμονα τη γεωμορφολογία του ελλαδικού χώρου και τις συνθήκες τρωτότητας της κάθε περιοχής. Ένας οριζόντιος σχεδιασμός του ρόλου των Δήμων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός αν δεν αντιμετωπίζει την ανομοιογένεια σε κατηγορίες κινδύνων, αλλά και στις τεράστιες διαφοροποιήσεις στο οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο που βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας μας.

3) Να είναι ξεκάθαρο, απλουστευμένοκαι σταθερό το θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένες και αποκλειστικές αρμοδιότητεςγια κάθε επίπεδο της διοίκησης και με πολύ συγκεκριμένες για τους φορείς τηςαυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού. Δεν διακρίνουμε συνολικά στο σχέδιο νόμουειδικές αναφορές στο επίπεδο των Περιφερειακών Ενοτήτων. Στα πλαίσια τηςπολυεπίπεδης διακυβέρνησης θα πρέπει και σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα τηςπολιτικής προστασίας να είναι διακριτές οι αρμοδιότητες και οι συνέργειες σεκάθε επίπεδο της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της αυτοδιοίκησης.

4) Να γίνει πρόβλεψη για την εκπόνηση μικροζωνικών μελετών σεισμικού κινδύνου και εξέταση της δυνατότητας να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο. Ειδικό πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολικά κτήρια αλλά και τα δημοτικά κτήρια.

5) Να θεσπιστεί υποχρεωτική περιοδική αυτοψία και τεχνική αστυνόμευση στις δημόσιες υποδομές και σε σημεία που μπορούν ν’ αποτελέσουν πηγές κινδύνου όπως οι παράνομες χωματερές για πυρκαγιά, τα φραγμένα ρέματα για πλημμύρα κ.τ.λ.

6) Να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από την αρμοδιότητα των Δήμων με βάση το Άρθρο 94 του Ν. 3852/2010, που αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων.

7) Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην αρμοδιότητα της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών και στην αντιμετώπιση ιδιαιτεροτήτων που προκύπτουν από τις γεωμορφολογικές, οικιστικές ή άλλες συνθήκες της κάθε περιοχής. Κρίσιμο επίσης ζήτημα είναι η κατάλληλη σήμανση, η ενημέρωση των πολιτών και οι ασκήσεις πεδίου σε περιοχές αυξημένου κινδύνου ή δυσκολιών διαφυγής.

8) Να χρηματοδοτηθούν προγράμματαενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών και πιστοποιημένης εκπαίδευσης (απόΕΚΔΔ, ΕΕΤΑΑ, ΕΚΠΑ) στελεχών ΟΤΑ και εθελοντικών ομάδων με κίνητρα και από τηπλευρά των Δήμων.

9) Να δημιουργηθούν βάσεις γεωχωρικώνδεδομένων σε κάθε Δήμο με περιοδική επικαιροποίηση και να διασυνδεθούν με ταεπιχειρησιακά κέντρα που έχουν την ευθύνη της αντιμετώπισης των φυσικών ή άλλωνκαταστροφών. Οι τοπικές συνθήκες, οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και ηαναλυτική εικόνα των τοπικών δικτύων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην επιχειρησιακήαποτελεσματικότητα.

10) Να εγκριθεί ειδικό πρόγραμμακοινωφελούς εργασίας για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας θα ήταν ιδιαίτεροσημαντικό.

11) Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για απόκτηση εξοπλισμού και μέσων πολιτικής προστασίας από τους Δήμους (πόροι από το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ή το διάδοχό του πρόγραμμα). Οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι έχουν σημαντικό έργο να επιτελέσουν στα θέματα πρόληψης αλλά και στο μετακαταστροφικό στάδιο και πρέπει να έχουν τα μέσα που χρειάζονται.

12) Η ΣΑΤΑ πυροπροστασίας ναμετατραπεί σε ΣΑΤΑ πολιτικής προστασίας με υπερδιπλασιασμό των πόρων που σήμεραδιατίθενται. Η κατανομή τους και η απόδοσή τους να γίνεται στην αρχή κάθε έτουςγια τον έγκαιρο προγραμματισμό και υλοποίηση έργων και δράσεων πρόληψης.

The post Ο Βλ. Σιώμος στη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής για την Πολιτική Προστασία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα