Πανικός Τραμπ για αποκαλύψεις βιβλίου Μπόλτον - Σχέση με Ερντογάν και Halkbank

«Πονοκέφαλο» για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  προκαλεί το βιβλίο «The Room Where It Happened» του πρώην σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον πριν καν αυτό κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι ελάχιστοι που το έχουν διαβάσει ισχυρίζονται ότι περιέχει φοβερές αποκαλύψεις  και ανάμεσα στα απόρρητα στοιχεία είναι και η ανάρμοστη οικονομική σχέση

του κ. Τραμπ με τον Τουρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ξένους ηγέτες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «New York Times», οι δύο πρόεδροι είχαν «μη συμβατικές συμφωνίες» για μια σειρά ζητημάτων.

«Ήταν τέλη του 2018 και ο πρόεδρος Ερντογάν βρισκόταν στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Τραμπ: «Μπορείς να παρέμβεις στο υπουργικό συμβούλιο για να περιορίσεις ή να σταματήσεις την έρευνα για τη HalkBank”» φέρεται να αναφέρεται στο βιβλίο του Μπόλτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Halkbank είναι μία από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας, η οποία κατηγορούταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, λόγω της φερόμενης μεταφοράς τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, σε χρυσό και μετρητά.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν προσέλαβε μία εταιρεία, η οποία διευθύνεται από έναν φίλο και χρηματοδότη του Τραμπ, ώστε να ασχοληθεί με την υπόθεση» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Την ίδια ώρα, πρώην αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αμερικανική διπλωματία, δηλώνουν στους «New York Times» ότι ο Τραμπ διαδραμάτισε έναν «ασυνήθιστο» ρόλο στις εγκληματικές υποθέσεις που εμπλέκονταν ξένες κυβερνήσεις, όπως η Τουρκία και η Κίνα.

«Αυτό που ξέρουμε για την παρέμβασή του στην υπόθεση της Halkbank, είναι εξαιρετικά μη φυσιολογικό και αρκετά ανησυχητικό» τονίζει, από την πλευρά του, ο Φιλίπ Ζελίκοφ, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Καταγγέλλει δε, ότι «ο Τραμπ έχει θέσει το δικό του «προσωπικό και εμπορικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των ΗΠΑ». Στην υπόθεση της Halkbank φέρεται να εμπλέκεται και ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Ρούντι Τζιουλιάνι.

«Το 2017, ο Τραμπ ζήτησε από τον Τζιουλιάνι να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενός Τούρκου εμπόρου χρυσού, ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο της αμερικανικής έρευνας για τις κυρώσεις στη Halkbank» αναφέρει η εφημερίδα.

Και συμπληρώνει, επικαλούμενη το βιβλίο του Μπόλτον: «Η Τουρκία ήθελε επίσης την απελευθέρωση του εμπόρου, προκειμένου να μην καταθέσει εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της τράπεζας ή να μην εμπλέξει μέλη της οικογένειας του Ερντογάν ή και τον ίδιο τον Ερντογάν».

Τελικά, ο Τούρκος έμπορος αφέθηκε ελεύθερος, μόνο εφόσον συμφώνησε να καταθέσει εναντίον στελεχών της Halkbank, αλλά «οι προσπάθειες του Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να παρεμβαίνει στην υπόθεση συνεχίστηκαν».

Μάλιστα, όπως καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα, η καταδίκη της τουρκικής τράπεζας από την αμερικανική δικαιοσύνη επήλθε «μόνο εφόσον η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία στις αρχές του Οκτωβρίου του 2019».

Μάλιστα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τον Μπόλτον ότι το υπό έκδοση βιβλίο του περιέχει «αυστηρά απόρρητες» πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα, και τον κάλεσε να ματαιώσει την έκδοσή του υπό την παρούσα μορφή. Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος, με επιστολή που εστάλη από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στον δικηγόρο Τσαρλς Κούπερ, που αντιπροσωπεύει τον Μπόλτον, αναφέρει ότι υπό την παρούσα μορφή το βιβλίο ΔΕΝ μπορεί να κυκλοφορήσει.

Η κόντρα Τραμπ-Μπόλντον έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ  να καταθέσει στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που διεξάγεται στην αμερικανική Γερουσία. Ωστόσο αύριο Παρασκευή εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η αθώωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουπλικανοί  ελέγχουν το σώμα με 53 έδρες έναντι 47 των Δημοκρατικών. Μεγαλύτερος φόβος του Τραμπ είναι να κληθεί να καταθέσει  ο Μπόλντον Στην περίπτωση που οι γερουσιαστές δεν θεωρήσουν σκόπιμη την παρουσίαση νέων αποδείξεων ή την κατάθεση μαρτύρων, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και αύριο  για την καθαίρεση ή μη του Τραμπ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η δίκη θα ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων προκριματικών εκλογών (στην Αϊόβα, στις 3 Φεβρουαρίου) και πριν την ετήσια ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, στις 4 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα