Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Η αρχαιολόγος που θέλει να προωθήσει τον πολιτισμό - Να διεκδικήσουμε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ στο eirinika: Η αρχαιολόγος που θέλει να προωθήσει τον πολιτισμό - Να διεκδικήσουμε την επιστροφή των γλυπτών του ΠαρθενώναggakisFri, 05/24/2024 - 11:23

Η αρχαιολόγος Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου έχει ξεκάθαρους στόχους.

Η ανάδειξη του πολιτισμού ως προτεραιότητα δεν αποτελεί μόνο μέρος μίας «βιομηχανίας» που η χώρας διαθέτει άφθονη, αλλά αναδεικνύει βασικές ανθρωπιστικές αξίες, αναγκαίες σε ένα κόσμο που αλλάζει. Αξίες που πρέπει να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, επιστημονική σύμβουλος στο Μουσείο της Ακρόπολης θεωρεί καθήκον της να προσπαθήσει συστηματικά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν.

Να δούμε πρώτα τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις απαντήσεις της:

Στοχεύω να προωθήσω και να προασπίσω τον πολιτισμό που αποτελεί τη βάση μας και αναδεικνύει βασικές ανθρωπιστικές αξίες, αναγκαίες σε ένα κόσμο που αλλάζει. Κάθε άνθρωπος του πολιτισμού δεν μπορεί παρά να διεκδικεί συστηματικά την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή είναι σε χώρα που δεν υπάγεται πλέον στην Ε.Ε.Να προωθήσω τη λεγόμενη πολιτιστική «βιομηχανία». Ο υψηλός μισθός σαφώς είναι καλοδεχούμενος, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε προτεραιότητα.Μιλάω άπταιστα αγγλικά, και μπορώ, επίσης, να επικοινωνήσω με άνεση στα γαλλικά και στα ιταλικά, επιπλέον μπορώ να κατανοήσω και να διαβάσω ισπανικά.Το κύριο αγκάθι είναι η εύλογη τάση των κρατών να θέλουν να διατηρούν όσο περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους, μην βλέποντας πως μια ενωμένη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που δεν εξαρτάται από κανέναν.Πάντα βάζω μπροστά την ανθρωπιά και την ειλικρίνεια.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Λυδίας-Αντωνίας Τρακατέλλη στο eirnika.gr:

Γιατί να σας ψηφίσουμε να πάτε στην Ευρωβουλή; Ποια είναι τα κατάλληλα και ιδιαίτερα προσόντα που διαθέτετε για να σταθείτε εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον;

Γιατί, ως αρχαιολόγος, με διδακτορικό στην ελληνιστική τέχνη, στοχεύω να προωθήσω και να προασπίσω τον πολιτισμό που αποτελεί τη βάση μας και αναδεικνύει βασικές ανθρωπιστικές αξίες, αναγκαίες σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Γιατί είμαι μια σύγχρονη γυναίκα και μητέρα και πιστεύω ότι οι γυναίκες σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως απλή ποσόστωση, αλλά ενεργοί πολίτες. Διεκδικώ, λοιπόν, ενεργή συμμετοχή στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων. Γιατί, μιλώ και διαβάζω σε τέσσερις ξένες γλώσσες, προσόν που θεωρώ απαραίτητα για μια συμμετοχή σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Τέλος, γιατί διαθέτω γνώσεις για την Ευρωβουλή και τις πρακτικές του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς εργάστηκα στο παρελθόν στο γραφείο του πατέρα μου Αντώνη Τρακατέλλη ο οποίος διατέλεσε ευρωβουλευτής. Στην Ευρώπη των Εθνών και των Λαών είναι σημαντικό να υπάρχουν φωνές ανθρώπων όπως η δική μου που προωθεί και επαναπροσδιορίζει τον πολιτισμό.

Ποιο τομέα είστε έτοιμος να υποστηρίξετε και να δουλέψετε καλύτερα αν εκλεγείτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Βασικοί μου άξονες είναι ο πολιτισμός και το περιβάλλον. Στην Ευρωβουλή θα ήθελα να ενταχθώ στην επιτροπή του Πολιτισμού.

Αρχικά να τονίσω ότι κάθε άνθρωπος του πολιτισμού δεν μπορεί παρά να διεκδικεί συστηματικά την επιστροφή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα που αυτή τη στιγμή είναι σε χώρα που δεν υπάγεται πλέον στην Ε.Ε. Πέρα από αυτό όμως θέλω να υποστηρίξω το Βυζαντινό και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα αυτό έχουν την ίδια θέση και αξία που δίνεται στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς και να προωθήσω τη λεγόμενη πολιτιστική «βιομηχανία».

Επιπλέον, η ίδια επιτροπή έχει ως αντικείμενο και τον αθλητισμό. Θα με ενδιέφερε, λοιπόν, να ασχοληθώ με την ενίσχυση του κοινωνικού αθλητισμού που συμβάλει στην αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων, όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η βία, και η ανισότητα των φύλων, να υπερασπιστώ τις ιδιαιτερότητες της δομής των Αθλητικών Συλλόγων στην Ελλάδα και να στηρίξω φυσικά τον γυναικείο αθλητισμό.

Τέλος, κάτι ακόμα που θεωρώ μέγιστης σημασίας είναι το περιβάλλον, το οποίο είναι αλληλένδετο με τον πολιτισμό. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει βασικό άξονα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και να καλλιεργήσει ένα βαθύτερο αίσθημα σεβασμού για το περιβάλλον.

Έχετε επισκεφτεί ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Αν όχι, έχετε παρακολουθήσει ποτέ πως λειτουργεί ο θεσμός αυτός;

Ναι, στο παρελθόν έχω επισκεφτεί αρκετές φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργεί ο θεσμός, μιας και έχω παρακολουθήσει αρκετές συνεδριάσεις επιτροπών και ολομέλειας, και έχω πλήρη σεβασμό προς αυτόν.

Απαντήστε μου ειλικρινά ο υψηλός μισθός μέτρησε στην απόφαση σας να διεκδικήσετε την εκλογή σας;

Ο υψηλός μισθός υφίσταται εκεί για να καλύπτει τα επιχειρησιακά έξοδα ενός ευρωβουλευτή. Τα γραφεία, τους συνεργάτες, τα έκτακτα ταξίδια. Ο υψηλός μισθός σαφώς είναι καλοδεχούμενος, αλλά ποτέ δεν αποτέλεσε προτεραιότητα. Αν το χρήμα ήταν αυτό που καθόριζε την απόφασή μου, εξάλλου, δεν νομίζετε ότι θα είχα ασχοληθεί ενεργά ήδη από χρόνια; Στόχος και σκοπός μου είναι να βοηθήσω την Ελλάδα και την Ευρώπη στους τομείς που γνωρίζω καλά και σε όλα τα άλλα θέματα που προωθούν το εθνικό συμφέρον.

Χειρίζεστε καλά τις ξένες γλώσσες για να μπορείτε να επικοινωνείτε με τους μελλοντικούς συναδέλφους σας;

Διαθέτω άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και μπορώ, επίσης, να επικοινωνήσω με άνεση και στα γαλλικά και στα ιταλικά. Επιπλέον μπορώ να κατανοήσω και να διαβάσω ισπανικά, αν και δεν είμαι τόσο άνετη στην ομιλία. Επομένως, θεωρώ ότι δεν θα έχω πρόβλημα στην επικοινωνία με άλλους ευρωβουλευτές και εξάλλου για συγκεκριμένη τεχνική ορολογία μπορώ να βασιστώ στην παρουσία των μεταφραστών που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είστε ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι σήμερα; Ποια είναι τα αγκάθια που δεν της επιτρέπουν να ολοκληρωθεί ώστε να γίνει ισχυρότερη η Ευρώπη;

Η Ε.Ε. έχει κάνει γενναία βήματα προς την οικονομική και εσωτερική της ενοποίηση. Σίγουρα όμως υπάρχουν διακρατικές διαμάχες για το ποια χώρα ηγεμονεύει στην Ευρώπη καθώς και δυσκολία στην υιοθέτηση σημαντικών κοινών πολιτικών, όπως εξωτερική πολιτική, άμυνα (ευρωπαϊκός στρατός), άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Το κύριο αγκάθι είναι η εύλογη τάση των κρατών να θέλουν να διατηρούν όσο περισσότερες εξουσίες στα χέρια τους, μην βλέποντας πως μια ενωμένη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που δεν εξαρτάται από κανέναν. Είναι ένα θέμα που τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει πολύ πιο έντονα ειδικά όσο αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα αυξάνουν την ισχύ τους και οι περιφερειακές συγκρούσεις παραμένουν ανοιχτές.

Πως θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Ως μια απλή γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, κηδεμόνα σκύλου και επιστήμονα. Οι ρόλοι που καλούμε να υπηρετήσω στην καθημερινότητα είναι πολλοί, αλλά πάντα βάζω μπροστά την ανθρωπιά και την ειλικρίνεια.

Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει να ζήσει αρμονικά με τους συμπολίτες και τους οικείους του που δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά, δε φοβάται να διεκδικήσει, και που θέλει να συμβάλλει για το κοινό καλό της Ελλάδας. Μιας χώρας μεγάλης, όχι εδαφικά, αλλά πολιτισμικά, κοινωνικά και διπλωματικά.

Ποια είναι η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη

Η Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και έκανε το μεταπτυχιακό αλλά και το διδακτορικό της με ειδίκευση στην ελληνιστική κεραμική.

Συμμετείχε, ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια το 1997, στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας και αργότερα και στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Καστρί Γρεβενών.

Τα τελευταία 12 χρόνια ζει με τον σύζυγο, τα δυο παιδιά της και τον σκύλο της στην Αθήνα.

Εδώ και 10 χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την υποψηφιότητά της για ευρωβουλευτής είναι η πρώτη φορά που ασχολείται ενεργά με την πολιτική ζωή.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/tra_0.jpg?itok=SEZQRSmA
Keywords
Τυχαία Θέματα