Γιατί ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Γιάτσος από τα Γρεβενά έχασε την έδρα του: Δεν γνώριζε το ασυμβίβαστο όταν εκλέχθηκε - Τι είχε γίνει με τον συντοπίτη του, Ανδρέα Πάτση

Γιατί ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Γιάτσος από τα Γρεβενά έχασε την έδρα του: Δεν γνώριζε το ασυμβίβαστο όταν εκλέχθηκε - Τι είχε γίνει με τον συντοπίτη του, Ανδρέα Πάτση ggakisTue, 05/21/2024 - 11:27

Το Εκλογοδικείο, έκανε δεκτή την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Αθανάσιου Σταυρόπουλου, που στρεφόταν κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος και της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, Ιωάννη Γιάτσου.

Η ένσταση του κ.

Σταυρόπουλου βασίσθηκε στη συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Ως τέτοια εταιρεία θεωρείται και η ΑΝΚΟ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας, ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα.

Η υπόθεση Πάτση επίσης από τα Γρεβενά

Από τα Γρεβενά ήταν και ο Ανδρέας Πάτσης που είχε εκλεγεί στις εκλογές του 2019 επίσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 25 Οκτωβρίου 2022 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το κόμμα μετά τις αποκαλύψεις για εξαγορά κόκκινων δανείων και υψηλές αμοιβές από εταιρείες του δημοσίου (ΕΛΤΑ).

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν ήξερε την ύπαρξη του ασυμβίβαστου και πως η Νέα Δημοκρατία γνώριζε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Παρέμεινε ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που έκλεισε η Βουλή για τις πρώτες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Πάτσης: Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης - Η αδήλωτη πισίνα και τα αγροτεμάχια

Αναβολή για τους Σπαρτιάτες

Ακόμη, το Εκλογοδικείο ανέβαλε την εξέταση δύο ενστάσεων κατά βουλευτών του κόμματος των «Σπαρτιατών», καθώς υπάρχει ποινική εκκρεμότητα σε βουλευτές του εν λόγω κόμματος. Συγκεκριμένα, η πρώτη ένσταση η οποία αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης, είναι του εκλογέα Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, ο οποίος στρέφεται κατά των βουλευτών των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα (Β3 Νότιου τομέα Αττικής) και Πέτρου Δημητριάδη Β' Θεσσαλονίκης), πρώην νομικού συμβούλου του Ηλία Κασιδιάρη.

Η δεύτερη ένσταση που αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης είναι του Δημήτρη Παράβολου και της Φιλάνθης Αυραμέας, κατά του βουλευτή Β΄ Πειραιά των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου ως προς το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/gia.png?itok=8S6L2tMZ
Keywords
Τυχαία Θέματα