Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα στη Λαμία: Τι είναι, τα συμπτώματα που προκαλεί - Το εργοστάσιο που τα παρασκεύαζε κάηκε – Τι ζήτησε ο Άρειος Πάγος (βίντεο)

Σταφυλόκοκκος στα σχολικά γεύματα στη Λαμία: Τι είναι, τα συμπτώματα που προκαλεί - Το εργοστάσιο που τα παρασκεύαζε κάηκε – Τι ζήτησε ο Άρειος Πάγος (βίντεο)ggakisTue, 05/21/2024 - 10:02

Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) βρέθηκε τα δείγματα τροφίμων που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία

και αναλύθηκαν σε εργαστήρια.

Την προηγούμενη Παρασκευή δεκάδες παιδιά σε σχολεία της Λαμία πήγαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ύστερα από κατανάλωση σχολικών γευμάτων και συγκεκριμένα μετά από κατανάλωση γεύματος με μακαρόνια με κιμά.

Τουλάχιστον 63 μαθητές είχαν συμπτώματα σε 7 διαφορετικά σχολεία της πόλης με τους γονείς και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη που διέταξε έλεγχο στο εργοστάσιο παρασκευής τους.

Ο έλεγχος όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού κάηκε το εργοστάσιο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να να παρεμβαίνει και να ζητά διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Μαζική δηλητηρίαση για παιδιά δημοτικού από σχολικά γεύματα στη Λαμία: «Ζήσαμε έναν πραγματικό εφιάλτη» λένε οι γονείς - 3 στο νοσοκομείο (βίντεο)

Η ανακοίνωση της Γεωργίας Αδειλίνη:

Προς την κ. Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας

Παρακαλούμε να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, κατέστρεψε την Κυριακή 19-5-2024 ολοσχερώς το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης. Και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Κάηκε το εργοστάσιο με τα χαλασμένα σχολικά γεύματα μια μέρα πριν τον έλεγχο του ΕΦΕΤ

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος

Ο S. aureus είναι ένα σφαιρικό βακτήριο, στοιβαγμένο σαν «ένα μάτσο σταφύλια». Συχνά βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν μεγάλη επαφή με τα χέρια, όπως τα αρτοσκευάσματα, σάντουιτς, σαλάτες και κρέατα κομμένα σε φέτες, καθώς και σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά όπως και σε τρόφιμα πλούσια σε νερό ή άμυλο.

Είναι ένα βακτήριο ανθεκτικό στη θερμότητα και δεν μπορεί να καταστραφεί με κανονικές μεθόδους μαγειρέματος. Το βακτήριο πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας άμεσα τοξίνες που προκαλούν συμπτώματα κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμετού ή/ και διάρροιας μέσα σε 30 λεπτά έως λίγες ώρες μετά την κατάποση. Αυτό άλλωστε υποστήριξαν και οι γονείς των μαθητών: Τα συμπτώματα άρχισαν μισή ώρα μετά την κατανάλωση του φαγητού.

Η τοξίνη του είναι ιδιαίτερα θερμοανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει για μία έως δύο ώρες στους 100°C. Επίσης, ο Σταφυλόκοκκος μπορεί να διατηρήσει την τοξικότητά του για περισσότερο από δύο μήνες σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν αλλάζει τη μυρωδιά ή τη γεύση των τροφίμων.

https://cdn.eirinika.gr/sites/default/files/styles/full_width/public/article/2024-05/lamia.jpg?itok=YBsJOszc
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σταφυλόκοκκος, Λαμία, Άρειος Πάγος,stafylokokkos, lamia, areios pagos