Βρετανία: Αναπάντεχη πτώση στον πληθωρισμό πριν τη συνεδρίαση της BoE

Πτώση-έκπληξη στο 6,7% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Να σημειωθεί ότι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 7,0% από το 6,8% τον

Ιούλιο.

Λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά είχε υπάρξει άνοδος του ετήσιου πληθωρισμού για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3%.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, «Η μεγαλύτερη καθοδική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και τις υπηρεσίες διαμονής, όπου οι τιμές μπορεί να είναι ασταθείς - ωστόσο μειώθηκαν τον Αύγουστο».

Υπενθυμίζεται, πως η BoE δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι περίμενε πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα ανέλθει στο 7,1% πριν υποχωρήσει απότομα σε περίπου 5% τον Οκτώβριο, σημείο υπερδιπλάσιο του στόχου που παραμένει πάντα στο 2%.

Η προσδοκία είναι να αυξήσει τα επιτόκια για 15η διαδοχική φορά αύριο Πέμπτη, ανεβάζοντας τα στο 5,5% από 5,25%.

Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή πιθανά θα είναι η τελευταία αύξηση στον κύκλο σύσφιξης της BoE δεδομένου ότι η οικονομία της Βρετανίας επιβραδύνεται.

ΒρετανίαπληθωρισμόςBoEεπιτόκια
Keywords
Αναζητήσεις
vretania-anapantechi-ptosi-ston-plithorismo-prin-ti-synedriasi-tis-boe.htm
Τυχαία Θέματα