Βιλερουά (ΕΚΤ): Έως τον Σεπτέμβριο το ανώτερο επιτόκιο

14:52 1/3/2023 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα πρέπει να φτάσει το «τερματικό» επιτόκιο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ιδανικά μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος σημείωσε: «Μου φαίνεται επιθυμητό να φτάσουμε σε αυτό το τερματικό επιτόκιο μέχρι το καλοκαίρι,

δηλαδή το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Παράλληλα, έκανε ακόμα μια φορά αναφορά στη δέσμευση της ΕΚΤ «να μειώσει αυτόν τον πληθωρισμό στο 2%», τονίζοντας ότι «τα πρώτα στοιχεία για τον Φεβρουάριο που δημοσιεύθηκαν χθες για την Ισπανία και τη Γαλλία μας καλούν να είμαστε σε εγρήγορση και να επιμείνουμε στη νομισματική μας δράση».

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει στο αποκορύφωμά του αυτό το πρώτο εξάμηνο και θα μπορούσε να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε ο Βιλερουά.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel έκανε λόγο για ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπίσει η τράπεζα τον πληθωρισμό θα πρέπει να παραμείνει στην αυστηρή νομισματική πολιτική.

«Το βήμα που θα κάνουμε τον Μάρτιο στα επιτόκια δεν θα είναι το τελευταίο», σημείωσε ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank σε ομιλία του σήμερα (1/3). «Μπορεί να χρειαστούν και νέα, σημαντικά βήματα στα επιτόκια στη συνέχεια», σημείωσε.

ΒιλερουάΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα