Νάγκελ (ΕΚΤ): Θα χρειαστούν σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Μάρτιο

13:54 1/3/2023 - Πηγή: Reporter

Για ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των επιτοκίων τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπίσει η τράπεζα τον πληθωρισμό θα πρέπει να παραμείνει στην αυστηρή νομισματική πολιτική.

«Το βήμα που θα κάνουμε τον Μάρτιο στα επιτόκια δεν θα είναι το τελευταίο», σημείωσε ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank σε ομιλία του σήμερα (1/3).

«Μπορεί να χρειαστούν και νέα, σημαντικά βήματα στα επιτόκια στη συνέχεια», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ΕΚΤ - η οποία ξεκίνησε από αυτό τον μήνα τη μείωση του χαρτοφυλακίου του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) - θα πρέπει να επιταχύνει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της από τον Ιούλιο.

Η τράπεζα μειώνει το χαρτοφυλάκιο της κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως, αλλά ο Nagel ανέφερε ότι θα χρειαστεί πάρα πολύς χρόνος με τον υφιστάμενο ρυθμό για να αλλάξει κάτι. «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι υπέρ ενός ταχύτερου ρυθμού στη μείωση [του χαρτοφυλακίου] τον Ιούλιο, υπό το πρίσμα της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για τα επιτόκια, αναφέροντας ότι πλέον περιμένει από την κεντρική τράπεζα να τα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου.

«Αν και μια μικρότερη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης είναι ακόμα πιθανή τον Μάιο, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το βασικό σενάριο και διατηρούμε την άποψη ότι το Δ.Σ. της τράπεζας θα διατηρήσει τα επιτόκια στην κορυφή τους μέχρι το δ' τρίμηνο του 2024», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

ΕΚΤεπιτόκιαΝΑΓΚΕΛπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα