Βάζουν μπρος για σημαντικά deals οι Κινέζοι

Σημαντικές συναντήσεις της κινεζικής αποστολής. Τα πρώτα deal. Το ενδιαφέρον για ναυτιλία, Ελ. Βενιζέλος και πού αλλού κοιτούν οι Κινέζοι.Συνεχίζεται η κινητικότητα σε επίπεδο επαφών με ξένους επενδυτές που διερευνούν τη δυνατότητα επενδύσεων σε ελληνικό έδαφος. Μετά τις συναντήσεις με Γερμανούς και Γάλλους επιχειρηματίες και τις επερχόμενες επισκέψεις Μπάιντεν και Μενβέντεφ στην Αθήνα
, σειρά είχαν οι Κινέζοι οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επίσκεψη με πολυπληθή αποστολή που αποτελείται από κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη, καθώς και πλειάδα επιχειρηματιών, ενώ με deal ύψους 550 εκατ. ευρώ έδειξαν τις προθέσεις τους...

Επικεφαλής της αποστολής είναι ο πρόεδρος της κινεζικής Βουλής (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin (4ος στην κινεζική πολιτική ιεραρχία) καθώς και ο υφυπουργός Εμπορίου, Zhong Shan.

Σήμερα ο Jia Qinglin αναμένεται να συναντήσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ συνάντηση θα έχει και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.
Τα πρώτα deal
Το μεγαλύτερο deal, ύψους 500 εκατ. ευρώ, συνήφθη μεταξύ της «Μάρμαρα Αγίας Μαρίνας» και της κινεζικής «Xilbang Building Stone Development» ενώ συμφωνία για συνεργασία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών πέτυχε η Huawai Technologies με τη Forthnet, έναντι 4 εκατ. ευρώ, με την Cosmote έναντι 3 εκατ. ευρώ και τον ΟΤΕ έναντι 5 εκατ. ευρώ.
Από τα deal δεν έλειψαν και οι ΑΠΕ με τη «Sky Solar» να συνάπτει συμφωνία 33 εκατ. ευρώ με τη «Μεσόγειος» για συστήματα φωτοβολταικών, ενώ συμφωνία ύψους 85 χιλ. ευρώ θα υπογραφεί μεταξύ της Οινοποιητικής Τσελεπός και της κινεζικής International Trade Group Wenzhou.
Ναυτιλία
Κυρίαρχο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας. Το ενδιαφέρον της Cosco για την απόκτηση του 23% των μετοχών του ΟΛΠ κυριαρχεί στην ατζέντα των επενδύσεων, καθώς οι Κινέζοι, με βάση την συμφωνία για 35ετή εκμετάλλευση της προβλήτας 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ, αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο σε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό που θα ξεκινήσει εντός δύο εβδομάδων. Αναφορικά με το τίμημα της επένδυσης, αυτό υπολογίζεται γύρω στα 180 εκατ. ευρώ.

Ο Διευθυντής Διοίκησης του ΟΛΠ και επιτελικά στελέχη του Οργανισμού συνάντησαν χθες άλλωστε πενταμελή αντιπροσωπεία αξιωματούχων του λιμανιού της Σαγκάης, οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για τον τομέα της κρουαζίερας και τα προγραμματισμένα έργα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Παράλληλα, «ξανανοίγει ο φάκελος» για τον εμπορευματικό σταθμό στο Θριάσιο Πεδίο, που έχει κολλήσει στο παρελθόν λόγω δυσκολιών που συναντά σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο. Οι Κινέζοι ζητούν τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης όπου θα πραγματοποιούν ελαφράς μορφής μεταποιήσεις προτού διακινήσουν τα εμπορεύματα τους προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισθητή είναι η παρουσία των κινέζικων τραπεζών και στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, μέσα σε ένα δυσμενές για τη ναυτιλία οικονομικό περιβάλλον,
Keywords
Τυχαία Θέματα