Γιατί η αγορά δεν εμπιστεύεται πια τις ευρωπαϊκές αποφάσεις

Οι αναλυτές δε θεωρούν ότι οι αποφάσεις της δεύτερης Συνόδου Κορυφής θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης.Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και της δεύτερης έκτακτης Συνόδου, οι ελπίδες της αγοράς για επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θα παρεμείνουν σε κατάσταση σύγχυσης, σημειώνουν οι αναλυτές, κι έτσι η έντονη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξουν σημάδια πως η ΕΕ έχει τον έλεγχο της κρίσης. Και τα στοιχήματα που λένε ότι χρειάζονται πολλοί μήνες ακόμη προτού γίνει κάτι τέτοιο, αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν λοιπόν πως η «πραγματική και ουσιαστική» λύση
στην κρίση είναι ακόμη μακριά, και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να συμβουλεύουν τους επενδυτές να μεταναστεύσουν (επενδυτικά) προς Αμερική μεριά, και ακόμη πιο μακριά.

Mία πρόοδος στα μέτωπα της επανακεφαλαιοποίησης, του ελληνικού haircut και της δημοσιονομικής ένωσης, είναι σίγουρα θετική για την αγορά, ωστόσο εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να προσφέρει μαζί με αυτά και ένα αξιόπιστο backstop στην ευρωπαϊκή κρίση, τότε και αυτό το νέο σχέδιο θα είναι πυροτέχνημα. Μία μη ικανοποιητικη λύση στο πολυ σημαντικό αυτό μέτωπο, θα υπονομεύσει την όποια πρόοδο υπάρχει στα πρώτα τρία, υπογραμμίζει η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον Bill Isaac, επικεφαλής χρηματοοικονομικής ανάλυσης στην FTI Consulting, ακόμη και εάν οι ευρωπαίοι καταλήξουν με κάτι πολύ εύρωστο το οποίο θα δείχνει ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να έχει αποτελέσματα. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν πολλές χώρες, και όχι μόνο η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και είναι αναπόφευκτο πως κάποιοι θα υποστούν σημαντικές ζημιές λόγω αυτών. O Isaac επισημαίνει πως όποιες αποφάσεις και εάν παρθούν συνολικά από τις δύο αυτές συνόδους, δεν πρόκειται να δώσουν τέλος στην κρίση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή και θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να σταθεροποιηθούν τα πράγματα.
Αυτό πολύ χρειάζονται οι αγορές από την Ευρώπη είναι τουλάχιστον ένα αξιόπιστο σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπέζών με έναν τρόπο ο οποίος θα εγγυάται φερεγγυότητα, τονίζει ο Hans Mikkelsen, αναλυτής της πιστωτικής αγοράς στην Bank of America Μerrill Lynch.

Ο John Higgins, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics τονίζει πολύ χαρακτηριστικά πως μέρος του προβλήματος της Ευρωζώνης και ο λόγος για την δυσπιστία που έχουν προς αυτήν οι αγορές και οι επενδυτές, είναι το ότι θεωρούν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη πάρει την κρίση χρέους της περιοχής όσο σοβαρά θα έπρεπε. Όπως προσθέτει, οι χαράσσοντες πολιτική στην ΕΕ προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα. Δεν είναι, και η αγορά το ξέρει πολύ καλά αυτό. Ο Higgins τονίζει πως το αποτέλσμα θα είναι πως η επανακεφαλιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα απογοητεύσει.

Σύμφωνα με τον Simon Maughan επικεφαλής έρευνας στην MF Global , η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να παρέχει ευκαιρίε
Keywords
Τυχαία Θέματα