Παραπαίει η Ευρώπη

Τελεσίγραφα και διαξιφισμοί ένα 24ωρο πριν τις κρίσιμες αποφάσεις. Τι θα γίνει με EFSF, haircut και τράπεζες.Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ευρωπαίοι μόλις ένα 24ωρο από την ημέρα που δεσμεύτηκαν ότι θα ανακοινώσουν ένα μέρος της λύσης για την ευρωπαϊκή κρίση, με την Γερμανία να τραβά στα άκρα τη διαπραγματευτική διαδικασία για την προώθηση των συμφερόντων της.

Αν και όλοι οι ηγέτες
γνωρίζουν ότι η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε μία ανυπολόγιστη κατάρρευση, δεν έχουν διστάσει να δημοσιοποιήσουν τους διαξιφισμούς τους τόσο με τους Τραπεζίτες όσο και μεταξύ τους. Γερμανία και Γαλλία τα έβαλαν με την Ιταλία, η Ιταλία έδειξε ότι δεν θέλει την ΕΕ στα του οίκου της, η Γαλλία επιτέθηκε στη Βρετανία, η Ουγγαρία βλέπει χρεοκοπία της Ελλάδας, η Ελλάδα φαίνεται αμέτοχη, και οι τραπεζίτες απειλούν με πιστωτικό γεγονός απαντώντας στα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων. Μέσα σ΄αυτό το κλίμα την Τετάρτη το απόγευμα, θα γνωρίζουμε και επισήμως το σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, τον τρόπο λειτουργίας του EFSF (και του ESM) και τέλος, το σημαντικότερο, το ποσοστό του haircut που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα.

Τι περιμένουμε όμως αύριο; Μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι κινούνται μεταξύ 50-60% για το haircut στα ελληνικά ομόλογα, ενώ πηγές του «R» στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν και μεγαλύτερο ποσοστό. Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Καγκελάριος, A. Merkel τάσσεται υπέρ της επιβολής haircut στο ελληνικό χρέος της τάξης του 50-60%.

Όπως αναφέρουν Γερμανοί βουλευτές, κληθείσα η Merkel να δώσει απαντήσεις για το μέγεθος του haircut που θα πρέπει να επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα, φέρεται να δήλωσε "θα κυμαίνεται πάνω από 50% και κάτω από 60%".
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara προειδοποιεί ότι τυχόν προσέγγιση για το ελληνικό ζήτημα που δεν βασίζεται σε συντονισμένες συζητήσεις, αλλά σε μονόπλευρες αποφάσεις θα συνιστά χρεοκοπία για τη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Dallara, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν όρια στο τι σημαίνει εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις αναλυτών, αν οι τράπεζες δεν δεχτούν να καταγράψουν απώλειες ύψους 140 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα, τότε θα γνωρίσουν τις επιπτώσεις μίας χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να χρειάζεται τότε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 450 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο παράλληλα εργάζονται στο σχέδιο να παράσχουν εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να διευκολυνθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Η πρόταση περιλαμβάνει τρία μοντέλα: Το πρώτο θέλει η κάθε κυβέρνηση να εγγυάται για τις τράπεζες της χώρας (σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ μετά την πτώση της Lehman). Το δεύτερο θέλει τη «συσσώρευση» εγγυητικών κεφαλαίων από τις κυβερνήσεις σε έναν πανευρωπαϊκό εποπτικό όργανο, πιθανόν αυτό να είναι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Και το τρίτο θέλει να περίπλοκο όργανο που να δομείται σύμφωνα με τις εθνικές εγγυήσεις.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα