Τριαντόπουλος-Πλημμύρες: Πάνω από €34 εκατ. έχουν καταβληθεί ήδη στους δικαιούχους

Για την πορεία αναφορικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες, μίλησε σε σχετική του συνέντευξη ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Χθες μπήκαν περίπου 8,6 εκατομμύρια σε κάτι περισσότερο από 1.600 φυσικά πρόσωπα. Άρα, συνολικά μέχρι τώρα, έχουν μπει τόσο με την αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού όσο και με τις δηλώσεις, 34,2 εκατομμύρια σε περισσότερους από 6.000 συμπολίτες μας», σημείωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

«Έχουν γίνει περισσότερες

από 17.000 – 18.000 αυτοψίες μέχρι πρότινος, αλλά έχουν υποβληθεί και 26.000 αιτήσεις. Παράλληλα, από τις 15 του μηνός ξεκίνησαν να βγαίνουν και οι καταβολές. Δεν θέλω να το λέω, αλλά μέσα σε λιγότερο από πέντε μέρες άρχισαν να καταβάλλονται χρήματα σε πολίτες. Αυτό για να το κάνουμε, ενεργοποιήσαμε μία αυτοματοποιημένη διαδικασία εντοπισμού από την ΑΑΔΕ. Δηλαδή, τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσα από τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι πολίτες στη φορολογική τους δήλωση, εντόπισαν ποιοι είναι κάτοικοι των συγκεκριμένων περίπου 50 χωριών, τα οποία είχαν και τις μεγάλες πλημμύρες. Προχωρήσαμε στην καταβολή σε 4.770 συμπολίτες μας, κάτι παραπάνω από 25 εκατομμύρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Παράλληλα, υπενθύμισε υπάρχει και η πρόβλεψη για τη στεγαστική συνδρομή. «Δηλαδή υπάρχει πρόβλεψη αν έχει πάθει ζημιά το σπίτι, αν αυτό είναι κόκκινο, κίτρινο, αλλά ακόμα και το πράσινο σπίτι καλύπτεται και μάλιστα σήμερα θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα «πράσινα» σπίτια

Σημειώνοντας ότι ως πράσινο χαρακτηρίζεται το σπίτι, στο οποίο κάποιος που μπορεί να μείνει μέσα αλλά έχει πάθει κάποιες ζημιές, ο κ. Τριαντόπουλος, επισήμανε ότι και εκεί υπάρχει ποσό, το οποίο φτάνει μέχρι τις 5.000. «Μπορεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας να πάρει μία επιπλέον ενίσχυση για να καλύψει και αυτές τις ζημιές οι οποίες είναι ζημιές στο κτίριο, στα κουφώματα, στις πόρτες» εξήγησε ο Υφυπουργός.

«Δικαιούχοι στον μέγιστο βαθμό, αυτοί που έχουν πάρει το συνολικό της αποζημίωσης, είναι αυτοί που έχουν πρώτη κατοικία ως προς την οικοσκευή, είναι και ως προς τη δεύτερη κατοικία, αλλά στο ήμισυ της αποζημίωσης, ενώ στο κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής, αν έχει χαλάσει σπίτι δεν κάνουμε αυτή τη διάκριση. Αυτό μέχρι πρότινος δε γινόταν. Δηλαδή η δεύτερη κατοικία δεν καλυπτόταν καθόλου.

Τώρα το έχουμε επεκτείνει, την τελευταία περίοδο για να μπορέσουμε να καλύψουμε. Συνεχίσαμε όμως τη διαδικασία και του αυτόματου εντοπισμού, γιατί δεν ήταν εύκολο, γιατί πολλοί συμπολίτες μας δεν iban για παράδειγμα δηλωμένο ή δεν υπήρχε αντιστοιχία μεταξύ του αριθμού που είναι στο ρολόι ηλεκτροδότησης με τη διεύθυνση ή δεν ήταν ευκρινώς γραμμένη η διεύθυνση ή δεν ήταν δηλωμένο στο Ε9. Σε αρκετές των περιπτώσεων δεν εντοπίστηκαν όλοι οι κάτοικοι των χωριών, οπότε για παράδειγμα, με το iban, μόλις το δημοσιοποιήσαμε, άρχισε ο κόσμος να πηγαίνει γιατί ανοίξαμε και γραφεία ενημέρωσης και συνεργασίας στις ΔΟΥ, στις εφορίες, για να πηγαίνει ο κόσμος να δηλώνει, κάτι που να κάνει ψηφιακά, το iban, με αποτέλεσμα να έχουμε προχωρήσει ήδη και στη δεύτερη καταβολή» ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Τριαντόπουλοςπλημμύρεςδικαιούχοιαποζημιώσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα