Καλέσαμε στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 κι αυτή ήταν η εμπειρία μας

15:01 8/4/2020 - Πηγή: iPop

«Καλέσατε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης σχετικής με τον κορονοϊό. Αν χρειάζεστε ψυχολογική βοήθεια, παρακαλώ πατήστε το ένα…», αυτό είναι το μήνυμα που ακούς όταν καλείς στο 10306. Και πατήσαμε το ένα. Κατά πόσο, όμως, λειτουργεί η συγκεκριμένη γραμμή;

Καλέσαμε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης με μια επιφυλακτικότητα, με έναν ενδοιασμό. Κι αυτή είναι η εμπειρία μας, όσον αφορά στο κομμάτι της ψυχολογικής βοήθειας, στο ένα!

Μόλις, λοιπόν, πατήσαμε το ένα, δεν πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα κι αμέσως συνδεθήκαμε με μια ψυχολόγο, η οποία μας

ανέφερε το ονοματεπώνυμό της και την ιδιότητά της.

Η γυναίκα στην άλλη γραμμή ήταν έτοιμη να ακούσει το πρόβλημά μας. Κι εμείς αμέσως, της εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, τους φόβους μας για τη συγκεκριμένη κατάσταση καθώς και ορισμένα συμπτώματα, τα οποία βιώνουμε σε ψυχολογικό επίπεδο. Συμπτώματα άγχους και ενός ψυχολογικού βάρους, μιας ανασφάλειας και αβεβαιότητας, που έχουν αρκετοί άνθρωποι στις μέρες μας, ασχέτως ηλικίας.

Η ψυχολόγος με την οποία συνδεθήκαμε, επαναλάμβανε ορισμένα από τα συμπτώματα μας και αυτά που νιώθουμε, ενώ προχώρησε και σε ερωτήσεις όπως το πόσες μέρες είμαστε στο σπίτι με καραντίνα, αν εργαζόμαστε, ώστε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Στη συνέχεια, έκανε ερωτήσεις πάνω στα συμπτώματα και στα όσα νιώθουμε.

Μας μίλησε με τα πιο απλά και κατανοητά λόγια για τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού, για το βάρος που μπορεί να νιώθει κάποιος, τις ταχυπαλμίες, την εφίδρωση, όλες τις φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος σε αυτό που θεωρούμε κίνδυνο, απειλή.

Στη συνέχεια, η γυναίκα στην άλλη γραμμή μας ρώτησε αν κάνουμε κάτι για αυτά τα συμπτώματα που νιώθουμε, μας άκουγε με πολύ μεγάλη προσοχή και δίνοντας βάση στα λέγομενά μας. Έπειτα, προχώρησε σε μια σειρά από μεθόδους και τεχνικές για το πώς να κερδίσουμε τον έλεγχο και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε. Ουσιαστικά μας πρότεινε απλές τεχνικές και ασκήσεις για να ελέγξουμε τις ανησυχίες μας και τους φόβους μας.

Και ήταν εκεί για να απαντήσει σε όλες τις απορίες μας. Και το έκανε με μεγάλη όρεξη και χαρά.

Κορονοϊός και παιδιά στο σπίτι: Ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις των γονιών

Ποια είναι τα συμπεράσματά μας μετά από αυτό το τηλεφώνημα;Αρχικά, θα θέλαμε να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης (10306), λειτουργεί. Και λειτουργεί άμεσα, χωρίς αναμονή, με έναν ειδικό στην άλλη γραμμή έτοιμο να δώσει τη βοήθειά του και τις συμβουλές του.Η συγκεκριμένη γραμμή λειτουργεί για όλους ασχέτως ηλικίας με μικρότερο ή πιο σοβαρό πρόβλημα.Ασχέτως από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, όλοι οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν, διατηρώντας και την ανωνυμία τους και να εκφράσουν τις όποιες ανησυχίες τους.Η προθυμία για συζήτηση, για συμβουλές και βοήθεια από την κυρία στην άλλη γραμμή ήταν πραγματική εντυπωσιακή και κάτι που -για να είμαστε ειλικρινείς- μας προκάλεσε μια μικρή έκπληξη.Ειδικά για αυτές τις ημέρες και την κρίση που διανύουμε, η δουλειά ενός ανθρώπου ψυχικής υγείας είναι λειτούργημα και αξίζουν ένα τεράστιο “ευχαριστώ”.Σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο μην αγνοήσεις τα ψυχολογικά συμπτώματα που σε βαραίνουν γιατί η ψυχική σου υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την φυσική σου υγεία. Και σε αυτή τη γραμμή μπορείς να βρεις βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο, εντελώς δωρεάν από κάποιον ειδικό. Ακόμη κι αν θεωρείς πως το άγχος που βιώνεις δεν είναι και τόσο σπουδαίο ή ότι μπορείς να διαχειριστείς τις ταχυπαλμίες που έχεις, πρέπει να γνωρίζεις πως με ένα τηλεφώνημα έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε βοηθούν πραγματικά.Πώς λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης;

Η κλήση στο 10306 είναι εντελώς δωρεάν και μπορείς να καλέσεις όσες φορές θέλεις κι όποτε το έχεις ανάγκη. 

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00Διαβάστε επίσης:

Μπορείς να κάνεις ψυχοθεραπεία online και δωρεάν. Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Photo: unsplash/Siavash Ghanbari

Το άρθρο Καλέσαμε στην γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10306 κι αυτή ήταν η εμπειρία μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καλέσαμε, 10306,kalesame, 10306