Έντοκα δημοσίου: Τόνωση του «λαϊκού» δανεισμού προωθεί η κυβέρνηση-Τα κίνητρα

Διπλό στόχο έχει η ανάδειξη των υπεραξιών των εντόκων του δημοσίου αλλά και τω ομολόγων, από την κυβέρνηση ως λύση αποταμίευσης χρημάτων. Αφενός να φέρει ως δανειστές του δημοσίου Έλληνες πολίτες, (κάτι που κατά κόρον γίνεται στην Ιταλία), τώρα που έχει "σβηστεί" από τη μνήμη το PSI, αλλά και να δώσει επικερδείς λύσεις αποταμίευσης στους πολίτες, Άλλωστε, οι αποδόσεις που μπορεί να δώσουν τα έντοκά γραμμάτια

του δημοσίου σε σχέση με τις απλές καταθέσεις στις τράπεζες, είναι σε κάποιες περιπτώσεις διπλάσιες.

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο καταθέσεων είναι μόλις 0,35% (στοιχεία ΤτΕ Ιουλίου) ή φτάνει ίσως και αγγίζεδι και το 3% για προθεσμιακές καταθέσεις (αναλόγως διάρκειας και ποσού). Την ίδια ώρα Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, στα οποία μπορούν, από σήμερα πλέον και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (26-28 Σεπτεμβρίου), να εγγραφούν ακόμα και απλοί αποταμιευτές οι οποίοι Με ετήσιο επιτόκιο περίπου 3% ή και μεγαλύτερα, τα νέα έντοκα δίνουν σημαντικές λύσεις αποταμίευσης, ειδικά ότιαν η χώρα τυγχανει αναβαθμίσεων από τους διεθνείς Οίκους, α

Πάντως, στις αρχές Σεπτεμβρίου το ετήσιο έντοκο γραμμάτιο του ελληνικού δημοσίου, δεν είχε μεγάλη ανταπόκτιση στους μικρούς αποταμειευτές, . Παρά το επιτόκιο 3,1% και το ότι η εν λόγω επένδυση δε φορολογείται, οι προσφορές τους δεν ξεπέρασαν καν τα 60 εκατ. ευρώ (από τα 625 εκατ. που έγιναν δεκτά), Να σημειωθεί ότι το ανώτατο ποσόν τοποθέτησης ήταν στα 15.000 ευρώ.

Πάντως, η διαδικασία που ξεκινάει σήμερα, αφορά τη δεύτερη (μετά από χρόνια) έκδοση τίτλων του δημοσίου, στην οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα για απόκτηση τίτλων αξίας έως 15.000 ευρώ. Εγγραφές προβλέπονται έως και την Πέμπτη 26/9 ενώ η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Ως τιμή διάθεσης θα οριστεί η τιμή της τελευταίας (πιο υψηλής) προσφοράς, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο κατά την δημοπρασία. Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Γιώργος Αλεξάκης
ΚυβέρνησηδανειαεπιτόκιακαταθέσειςΚίνητρα
Keywords
Τυχαία Θέματα