Το κανόνι της MF Global ακούστηκε μέχρι την Αθήνα

Ενημέρωση από τις συνεργαζόμενες, με την χρεοκοπημένη αμερικανική εταιρεία, ΑΧΕ, ζήτησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς.

«Ψάχνονταν» οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες μετά το κανόνι της MF Global, μίας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες στις ΗΠΑ. Στην αγορά ακούγονται τα ονόματα τουλάχιστον πέντε χρηματιστηριακών εταιρειών, όπως της Πήγασος, της Δυναμικής, της
Prelium, Μerit και Fortius, πριν η τελευταία συγχωνευθεί με την Beta Χρηματιστηριακή, και άλλες. Ήδη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει ενημέρωση από τις ΑΧΕ που φέρονται ως συνεργαζόμενες με την MF Global.

Μάλιστα, κορυφαία χρηματιστηριακή πηγή αναφέρει στο «R» ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης των subprimes στις ΗΠΑ, δηλαδή το 2008, η αμερικανική αγορά βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Χρηματιστές της MF Global στο Λονδίνο βρέθηκαν στην Αθήνα, κλείνοντας δουλειές με ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες παρέχοντάς τους πολύ χαμηλό κόστος προμήθειας για μια σειρά από προϊόντα, μετοχές, ομόλογα και commodities. Σημειωτέον, τα τελευταία ήταν πολύ της… μόδας εκείνη την περίοδο, αφού οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονταν υπό πίεση. Οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες επειδή δεν είχαν την πρόσβαση των τραπεζικών χρηματιστηριακών, θεώρησαν ως ευκαιρία τη συνεργασία με τους αμερικάνους και μάλιστα με τόσο φθηνά τιμολόγια, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.

Τα χαρτοφυλάκια από την Ελλάδα που διακινούνταν και επένδυσαν στην μοιραία χρηματιστηριακή από τις ΗΠΑ κυμαίνονταν μεταξύ των 70 έως τις 140 χιλιάδες ευρώ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για κεφάλαια που προσέγγιζαν το 1 εκατ. ευρώ. Η συνεργασία των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, κατά κύριο λόγο είχε ανθήσει την περίοδο 2008 – 2009, ενώ μετά την «εισαγωγή» της κρίσης στην Ελλάδα, οι εντολές αγορών ή πώλησης προς τις ΗΠΑ ατόνισαν, άρα και η απευθείας εμπλοκή των εδώ χρηματιστηριακών γραφείων. Πάντως, αποζημίωση προβλέπεται από την αγγλική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, σημειώνουν χρηματιστές και όχι από την αμερικάνικη αφού τα πάντα είναι ελεύθερα και δεν υπάρχει καμία προστασία. Τις μεγαλύτερες απώλειες από την κατάρρευση της MF, λέγεται ότι έχει καταγράψει η Deutsche Bank. Σημειώνεται ότι η χρεοκοπία της MF Global ήταν η έβδομη μεγαλύτερη χρεοκοπία επιχείρησης – με βάση το ενεργητικό – στις ΗΠΑ και η μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.


Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα