Τι έδειξε η επί μέρους «μάχη» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ασφαλώς μία αμιγώς κομματική διαδικασία, ωστόσο, από τα αποτελέσματά τους εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου η ΝΔ επιβεβαίωσε τη στήριξη που έλαβε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

είχαν μία πρώτη... μονομαχία στη μετά Τσίπρα εποχή.

Το σίγουρο είναι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προκάλεσε κάποιο... ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά από την άλλη μεριά δεν είχε ουσιαστικά επιλέξει και κανέναν υποψήφιο. Συνεπώς,δεν μπορεί να του χρεωθούν τα χαμηλά ποσοστά. Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ έχει λόγους να χαμογελάει, όχι, όμως και να πανηγυρίζει.

Σε κάθε περίπτωση μία ματιά στις περιφέρειες και στις επιδόσεις των υποψηφίων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει μία εικόνα για τη δυναμική των κομμάτων.

Ας δούμε λοιπόν το επί μέρους.... σκορ για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες της χώρας:

Αν. Μακεδονία & Θράκη

Πρώτος ο υποψήφιος της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος και ακολούθησε ο «αντάρτης» της ΝΔ Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την επί μέρους μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος που στήριξε (Δαμιανός Καγγελίδης) πήρε ποσοστό 9% και ήρθε τρίτος στην κούρσα. Ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέργιος Ηλιόπουλος, έμεινε τέταρτος με 6%.

Κεντρική Μακεδονία

Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου θριάμβευσε βέβαια ο Απόστολος Τζιτζικώστας της ΝΔ.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ ήρθε πάντως δεύτερος με ποσοστό 10,61%, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μυλόπουλος, έμεινε πίσω και από το ΚΚΕ στην Πέμπτη θέση.

Δυτική Μακεδονία

Στη Δυτική Μακεδονία θα υπάρξει β’ γύρος, αλλά και οι δύο διεκδικητές της περιφέρειας προέρχονται από τη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέβασαν κοινό υποψήφιο, που πάντως προέρχεται από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη και απέσπασαν ποσοστό 21,48%.

Ήπειρος

Στην Ήπειρο ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση, με τον Ιωάννη Στέφο να παίρνει 12,54%. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ζούμπας, πήρε 9,14%.

Θυμίζουμε πως στην Περιφέρεια αυτή επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Καχριμάνης με ποσοστό 54, 73%.

Ιόνιο

Καλή παρουσία είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Ο έμπειρος αυτοδιοικητικός, Θεόδωρος Γαλατσιάτος, ήρθε τρίτος με ποσοστό 15,77%.

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δρυ έμεινε σχετικά χαμηλά, καθώς πήρε ποσοστό 8,82%.

Στο β΄γύρο και σε αυτή την περιφέρεια πέρασαν πάντως δύο υποψήφιοι με δεξιό υπόβαθρο.

Δυτική Ελλάδα

Στη Δυτική Ελλάδα είχαμε επανεκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη της ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη. Ο Σπύρος Σκιαδαρέσης εξασφάλισε ποσοστό 13,15%, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Καρπέτας έμεινε στο 11,75%.

Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν κοινό υποψήφιο τον Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος πάντως έχει περισσότερο πράσινο πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση η Θεσσαλία είναι ουσιαστικά η μόνη περιφέρεια που τα δύο κόμματα θα έχουν εκπροσώπηση στο β’ γύρο. Θεωρητικά μπορεί και να νικήσουν τον Κώστα Αγοραστό, αν και το ΚΚΕ επιμένει στην αποχή αντί να στηρίξει τον κ. Κουρέτα.

Στερεά Ελλάδα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε καλύτερο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ στη Στερεά Ελλάδα με τον Απόστολο Γκλέτσο να πιάνει 25%. Ο Λουκάς Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ έμεινε χαμηλά στο 7%.

Αττική

Στην Αττική επίσης ήταν προβληματική η παρουσία του ΠΑΣΟΚ, με τον Γιάννη Σγουρό να μένει χαμηλά (13,31%) και να τερματίζει τέταρτος στην κούρσα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με το χρίσμα της ΝΔ εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με τον Γιώργο Ιωακειμίδη τον οποίο στήριξε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος με ποσοστό 15,52%.

Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική πορεία του Γιάννη Πρωτούλη του ΚΚΕ, που βγήκε τρίτος με ποσοστό 1,87%.

Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήρθαν ισοπαλία, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να μπορεί πάντως να θεωρεί ότι υπερέχει, καθώς ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης που ήρθε δεύτερος, έχει μεγάλη διείσδυση στο κοινό των κεντρώων.

Ο κ. Τατούλης ποντάρει άλλωστε στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ ενόψει του β’ γύρου με τον υποψήφιο της ΝΔ, Δημήτρη Πτωχό.

Βόρειο Αιγαίο

Υπόθεση της ΝΔ είναι το Βόρειο Αιγαίο με τον Αλκιβιάδη Στεφανή να πηγαίνει στο β’ γύρο με τον «αντάρτη» Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν κοινή υποψηφιότητα τη Βασιλική Χοχλάκα, η οποία πήρε ποσοστό 11,42% και έμεινε τέταρτη, πίσω από την υποψήφια του ΚΚΕ Αγλαϊα Κυρίτση.

Νότιο Αιγαίο

Στο Νότιο Αιγαίο δεν υπήρχε αμφιβολία για την πρωτιά του Γιώργου Χατζημάρκου. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να πανηγυρίζει που ο υποψήφιός του, Νικηφόρος Παπανικόλας, τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό 15,19%.

Πρόκειται για νέο στέλεχος της γενιάς Ανδρουλάκη που επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να αισιοδοξεί για το μέλλον. Αντίθετα, η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλα Καραγιάννη, έμεινε χαμηλά στο 10,92%.

Κρήτη

Τέλος, στην Κρήτη ο θρίαμβος Αρναουτάκη έχει ασφαλώς θετικό αντίκτυπο για το ΠΑΣΟΚ, αν και πλέον ο περιφερειάρχης είναι υπερκομματικός. Φέτος τον στήριξε και η ΝΔ για να επανεκλεγεί τελικά με ποσοστό 78%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απέναντί του τον Σωτήρη Δανέλλη, ο οποίος πήρε ποσοστό 11,05%.

Τα παραπάνω δείχνουν υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στα… σημεία, όχι επειδή έδειξε να έχει ρεύμα, αλλά κυρίως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σε καμία περίπτωση εικόνα κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα δύο κόμματα σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένα να ανασυγκροτηθούν ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει βέβαια μπροστά του… Γολγοθά με συνέδριο, στο οποίο αναμένονται μεγάλες αναταράξεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Poll - Εσείς ποιο κόμμα θεωρείτε ότι κέρδισε τις εντυπώσεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ψηφίστε ΕΔΩ

περιφερειεςΠασοκΣΥΡΙΖΑσκορεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, Περιφέρειες,syriza-pasok, perifereies