Χρηματοδότηση 925 εκατ. λιρών εξασφάλισε η Metro Bank

Πακέτο χρηματοδότησης 925 εκατομμυρίων λιρών (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) εξασφάλισε η Metro Bank, σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει «κούρεμα» 40% για ορισμένα από τα ομόλογά της.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλομέτοχος της βρετανικής τράπεζας, ο Κολομβιανός δισεκατομμυριούχος Jaime Gilinski Bacal πρόκειται να συνεισφέρει με 102 εκατομμύρια λίρες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg,

η συμφωνία δίνει «ανάσα» στην τράπεζα, μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε την τιμή της μετοχής της να κατρακυλά και αρκετούς επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για την εξαγορά της.

Το πακέτο περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 325 εκατομμυρίων λιρών και αναχρηματοδότηση χρέους 600 εκατομμυρίων λιρών, ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή της την Κυριακή. Τα φρέσκα κεφάλαια περιλαμβάνουν 150 εκατομμύρια λίρες για νέα μετοχικά κεφάλαια και 175 εκατομμύρια λίρες σε νέα ομόλογα bail-in που λήγουν το 2028 και υποστηρίζονται από υπάρχοντες επενδυτές. Οι μετοχές της Metro Bank σημείωναν άνοδο της τάξης του 26% το πρωί της Δευτέρας.

«Το πακέτο που ανακοινώθηκε δίνει τη δυνατότητα στην τράπεζα να επιδιώξει την ανάπτυξη και να βασιστεί στο θεμελιώδες έργο που σημειώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Gilinski. «Είμαι ενεργός επενδυτής στη Metro Bank από το 2019», πρόσθεσε.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει από την Spaldy Investments του Gilinski, του μεγαλύτερου μετόχου της Metro Bank, η οποία θα συνεισφέρει 102 εκατομμύρια λίρες. Η Spaldy θα αποκτήσει τον έλεγχο της Metro Bank με ποσοστό περίπου 53% από 9,2%. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Metro θα προχωρήσει σε απομείωση κατά 40% των 250 εκατομμυρίων λιρών των tier 2 ομολόγων της και θα επεκτείνει τα υπόλοιπα έως το 2034.

Η Metro Bank είπε ότι βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις σχετικά με την πώληση στεγαστικών δανείων κατοικιών ύψους έως και 3 δισ. λιρών, κίνηση που θα μειώσει τα σταθμισμένου κινδύνου περιουσιακά στοιχεία κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες.

Η τράπεζα είχε συνολικό ενεργητικό 22 δισεκατομμύρια λίρες στα τέλη Ιουνίου και χρηματιστηριακή αξία περίπου 78 εκατομμύρια λίρες την Παρασκευή, σε σύγκριση με 3,2 δισεκατομμύρια λίρες στο τέλος του 2017.

Η Metro Bank ιδρύθηκε το 2010 και εννέα χρόνια αργότερα επλήγη από ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην αποχώρηση του τότε CEO της. Διαθέτει 76 υποκαταστήματα και 2,8 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Metro BankBloombergΚΟΥΡΕΜΑJAIME GILINSKI BACALβρετανική τράπεζαΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρηματοδότηση 925, Metro Bank,chrimatodotisi 925, Metro Bank