Τελευταίος μήνας για τα αδήλωτα τετραγωνικά-Αναλυτικά τα βήματα
Προθεσμία μέχρι 31 Αυγούστου, με βάση τη ρύθμιση που νομοθέτησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έλαβαν οι αιτήσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων που εκκρεμούν.
«Χαρίσαμε τα τέλη και τα πρόστιμα για την τελευταία 5ετία, δίνουμε τη δυνατότητα στους δήμους από πρώτη Ιανουαρίου να εισπράττουν κανονικά τα τέλη, με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά, άρα σώσαμε νοικοκυριά από μια σχέση ενοχής και μετατρέποντας τη σε σχέση εμπιστοσύνης με κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία των δήμων», σχολίασε ο υπουργός, καλώντας
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο, ακόμη και αυθαίρετα -τακτοποιημένα ή μη – κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.
Η τροπολογία
"Η προθεσμία του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α’ 204), η οποία παρατάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Π.Ν.Π., που κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (Α’ 76), παρατείνεται από τη λήξη της, έως τις 31.8.2020".
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.
ΚΕΔΕ: Περισσότερα από 16,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα επιπλέον
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν δηλώσει επιπλέον 16,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων σε εκατοντάδες δήμους της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απολογιστικά στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ από τις 27-2-2020 έως τις 21-7-2020 έχουν αποθηκευτεί προσωρινά ή έχουν υποβληθεί οριστικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ 823.397 δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. ακινήτων.
Από τις δηλώσεις αυτές, οι 706.183 έχουν υποβληθεί οριστικά και έγιναν αποδεκτές, οι 4.353 απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες 112.861 είναι προσωρινά αποθηκευμένες. Στις 706.183 οριστικά υποβληθείσες δηλώσεις περιελήφθησαν συνολικά 62.851.103 τετραγωνικά μέτρα επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Αναλυτικά, οι δηλωθείσες αυτές επιφάνειες είναι μεγαλύτερες κατά 16.293.501 τ.μ. ή κατά 35% από αυτές που ήταν δηλωμένες στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και κατ’ επέκταση στους δήμους.
Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν έχουν περιληφθεί και τα επιπλέον τ.μ. που έχουν περιληφθεί σε άλλες 112.000 δηλώσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί χειρόγραφα, σε έντυπη μορφή, στους δήμους κατόπιν προσέλευσης των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναλυτικός οδηγός: Τα βήματα στην πλατφόρμα
Κάνουμε είσοδο στην εφαρμογή πατώντας πάνω στο “Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων”
Θα μας ζητηθεί να συνδεθούμε με τα στοιχεία του TaxisNet
Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή πηγαίνουμε στην σελίδα των δηλώσεών μας και επιλέγουμε “Δημιουργία Νέας Δήλωσης”
Για την δημιουργία νέας δήλωσης πρέπει να εξουσιοδοτήσουμε την εφαρμογή να προχωρήσει σε αναζήτηση των ακινήτων μας στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.
Επιλέγουμε αν η δήλωση μας αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα
Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακίνητου σας, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:
• Κάθε δήλωση γίνεται ανά αρ. παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
• Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
• Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής πατήστε το κουμπί “Εισαγωγή στη Δήλωση”. Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.
Μετά επιλέγουμε τον Δήμο που απευθύνεται η δήλωσή μας
Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ακίνητά μας σύμφωνα με το Ε9 για τον συγκεκριμένο Δήμο Εμφανίζονται για κάθε ακίνητο ο ΑΤΑΚ, ο αριθμός παροχής, η διεύθυνση, η κατηγορία ακινήτου, το έτος κατασκευής και οι επιφάνειες κύριων και βοηθητικών χώρων.
Πατάμε “Εισαγωγή στη δήλωση” για να εισάγουμε το ακίνητο* στη δήλωσή μας *σε περίπτωση που δεν έχει εμφανιστεί το ακίνητό μας κάνουμε Δημιουργία ακινήτου από το αντίστοιχο κουμπί
Σε αυτό το σημείο η εφαρμογή εμφανίζει στη δήλωσή μας τρία (3) πεδία
1. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο Ε9
2. Τη δήλωσή μας
3. Το ακίνητο όπως εμφανίζεται στο ΔΕΔΔΗΕ μαζί με την διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από το Ε9.
Σε αυτό το σημείο συμπληρώνουμε τα πραγματικά τ.μ. στην δήλωσή μας στο πεδίο Στοιχεία Δήλωσης Πολίτη
Εφόσον συμπληρώσουμε τη δήλωσή μας πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας για να μπορέσουμε να ενημερωθούμε με email (υποχρεωτικό) όταν γίνει ολοκλήρωση της δήλωσής μας από τον υπάλληλο του Δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό - υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα 2 νούμερα τηλεφώνου) σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας.
Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση», η δήλωσή μας ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορούμε να δούμε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσαμε. Αν θέλουμε να την επεξεργαστούμε, πατάμε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιούμε όποιο πεδίο επιθυμούμε (σε αυτό το στάδιο, αν επιστρέψουμε στις Δηλώσεις μας, θα δούμε πως έχει δημιουργηθεί μια προσωρινά αποθηκευμένη δήλωση, την οποία μπορούμε και πάλι να τροποποιήσουμε με το κουμπί επεξεργασίας που βρίσκεται στην τελευταία στήλη δεξιά)
Στο Ιστορικό Δήλωσης, βλέπουμε όλο το ιστορικό της δήλωσής μας, περιλαμβάνοντας την καταχώρησή της και κάθε τροποποίηση που κάναμε.
Αν είμαστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα αποστείλουμε, πατάμε το κουμπί «Υποβολή».
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο σας.
υπουργείο εσωτερικώνΤάκης ΘεοδωρικάκοςΚΕΔΕαδήλωτα τετραγωνικάδηλώσεις ακινήτωνΔΕΔΔΗΕδήμοι- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συναγερμός στην Καβάλα: 24 νέα κρούσματα κορoνοϊού εντόπισε ο ΕΟΔΥ
- "Κλείνουν" τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα με τρεις χώρες
- Reuters: H παγκόσμια οικονομία χάνει «έναν Καναδά και μία Αυστραλία»
- Η Ρωσία είναι έτοιμη για τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό για τον κορωνοϊό
- Τελευταίος μήνας για τα αδήλωτα τετραγωνικά-Αναλυτικά τα βήματα
- Κορονοϊός: «Λουκέτο» σε εργοστάσιο στην Καβάλα μετά τον εντοπισμό 24 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
- Καβάλα: 24 εργαζόμενοι βιομηχανίας θετικοί στον νέο κορωνοϊό
- Smoothie με 3 συστατικά για άμεση απώλεια πόντων
- Ακάρ: Επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό
- Τελευταία παγκόσμια καταμέτρηση: Άνω των 680.000 τα θύματα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταίος μήνας για τα αδήλωτα τετραγωνικά-Αναλυτικά τα βήματα
- Ακάρ: Επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό
- Νέο μπλόκο στα βόρεια σύνορα για περιορισμό της πανδημίας
- Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη του ΑΠΘ
- H INTERAMERICAN της Ευθύνης για την Κοινωνία και για τη Δημόσια Υγεία
- Ινδία: Αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων-Πάνω από 55.000 ημερησίως
- Μεξικό: Τρίτη χώρα σε θανάτους λόγω κορονοϊού
- Υπ.Δικαιοσύνης:Μέχρι το 2022 οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
- CNN: Καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη η Ελλάδα
- Σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

- Τελευταία Νέα Reporter
- Τελευταίος μήνας για τα αδήλωτα τετραγωνικά-Αναλυτικά τα βήματα
- Σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Νέο μπλόκο στα βόρεια σύνορα για περιορισμό της πανδημίας
- Ακάρ: Επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό
- Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στα τέλη Αυγούστου προβλέπει μελέτη του ΑΠΘ
- CNN: Καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη η Ελλάδα
- Υπ.Δικαιοσύνης:Μέχρι το 2022 οι υποθέσεις του νόμου Κατσέλη
- H INTERAMERICAN της Ευθύνης για την Κοινωνία και για τη Δημόσια Υγεία
- Μεξικό: Τρίτη χώρα σε θανάτους λόγω κορονοϊού
- Ινδία: Αύξηση ρεκόρ νέων κρουσμάτων-Πάνω από 55.000 ημερησίως
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στα ΗΑΕ
- Η Ρωσία ετοιμάζει μαζικό εμβολιασμό για τον κορονοϊό τον Οκτώβριο
- Βερολίνο: Διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό
- Τ. Θεοδωρικάκος: Τι προσφέρει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
- Εβδομάδα Τεχνολογίας στο Χρηματιστήριο
- Συνωμοσιολόγοι και ακροδεξιοί διαδηλώνουν στο Βερολίνο
- Κουβέιτ: Απαγόρευση πτήσεων προς πολλές χώρες "υψηλού κινδύνου" κορονοϊού
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 680.000 οι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο
- Πολωνία: 658 αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων για τρίτη συναπτή ημέρα
- Την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος